Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: noze kuchenne
Date: Mon, 01 May 2017 19:10:57 +0200
Organization: private
Lines: 62
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <odvkkk$mnd$2@dont-email.me>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<odvoep$4q0$1@dont-email.me> <oe1ptj$9l9$1@node1.news.atman.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oe2vfn$esc$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1493658662 4937 88.156.90.73 (1 May 2017 17:11:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 May 2017 17:11:02 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376378
Ukryj nagłówki
W dniu .04.2017 o 23:10 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .04.2017 o 12:29 Wiesiaczek <W...@v...pl> pisze:
>>
>>
>>> Ząbkowany do krojenia chleba?!
>>> To już lepiej siekierkę marki Fiskard:)
>>
>> :)
>>
>> Zgadnij, dlaczego użytkownicy (nie mylić z posiadaczami) noży, do
>> krojenia
>> chleba używają właśnie noża ząbkowanego? A producenci takie noże im
>> dostarczają?
>>
>> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże,
>> jak
>> właśnie chleb.
>> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
>> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
>> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
>> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
>> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do
>> jego
>> krojenia.
>>
>
> Poza tym taki nóż jedzie po chlebie jak piła, nie deformując kromki
> świeżoupieczonego chleba.
>
> Taki już wczorajszy/przedwczorajszy chleb da się skutecznie kroić ostrym
> nożem gładkim.
Wiesiaczek prawdopodobnie obawia się kruszenia przez nóż do chleba.
Musiałby spróbować takiego noża, zapomniałby o innych.
Wcale nie kruszy tak bardzo!
Nóż bez ząbków może się ślizgać po skórce (zwłaszcza chleby inne, niż
razowe i żytnie, o połyskliwej chrupiącej skórce). A to już prosta droga
do skaleczeń.
--
Trefniś
|