Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukb
f.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet balsamiczny
Date: Fri, 18 Jul 2003 12:05:47 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 31
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <bf86fb$5vo$1@news.onet.pl> <bf886p$irt$1@atlantis.news.tpi.pl>
<3...@n...home.net.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<3...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1058522857 12817150 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de-de, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165201
Ukryj nagłówki
Artur Nowacki @ Work:
>> to jest niestety tylko podróba, choć też można jeść. 20zł za 0.5l
>> tradycyjnego byłoby trochę mało.
> Zdawałem sobie z tego sprawę, kupując go, jednak uważam, ze do sałatki z
> pomidora i ogórka, na kolacje nadaje się wyśmienicie.
teżczasem używam, bo ten prawdziwy jest mi czasem za drogi.
>
>> U nas kosztuje dobry Balsamico Tradizionelle jakieś 10-20EUR za 0.5l.
> A mówili, że żywność nie podrożeje po wejsciu do Unii ;-))
może i nie podrożeje. To tak jak z samochodami, Clio jest za parę
tysięcy EUR, Mercedes 500 kosztuje i 100kEUR.
>
>> Różnica między tradycyjnym i przemysłowym jest w technologii.
>> Tradycyjny fermentuje w beczkach drewnianych kilka-kilkanaście lat.
>> Przemysłowy robiony jest z octu winnego oraz soku z winogron i jest
>> zabarwiany sztucznie. W beczkach jest przechowywany tylko kilka miesięcy.
> To coś tak jak rum i wódka z aromatem rumowym ;-))
> Niemniej jednak taka wódka do ciasta sie nadaje no nie ???
niekoniecznie. Akurat aromatu rumowego i wynalazków Austrowęgierskich w
stylu Stroh nie lubię.
Waldek
|