« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-19 08:07:45
Temat: odnośnie mikrofalówki...Witam
Nie udało mi się ustalić, czy i kiedy tu już o tym pisano - zatem
przepraszam, jeżeli podejmuję temat, który był tu już "wałkowany"...
Chciałbym prosić o komentarze, zadowolonych "mikrofalowców"
tj. użytkowników - zwłaszcza tych, którym mikrofalówki nie dymią ..,
Kupiłem niedawno mikrofalówkę Whirlpool AT-316 (jest to mikrofalówka
bez termoobiegu); w załączonej instrukcji, znalazłem wprawdzie pewną
ilość konkretnych przepisów.., ale jako początkujący użytkownik,
nie chciałbym zaczynać, od wieloskładnikowych dań - lecz wykonać
wpierw prostą czynność, mianowicie - upiec kawał mięsa.
Może jest tu ktoś, kto zechciałby nam zademonstrować, posiadany dar
upowszechniania posiadanej praktyki i podpowiedzieć, jak to wykonać,
żeby mięso - na przykład: 0,7kg karkówki - nie posiadało twardości
podeszwy i nadawało się do spożycia.
Pozdrowienia ( - ) MIR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-19 08:15:08
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki...In article <csl4p0$s13$1@nemesis.news.tpi.pl>, "MIR" <m...@g...pl>
wrote:
> Witam
>
> Nie udało mi się ustalić, czy i kiedy tu już o tym pisano - zatem
> przepraszam, jeżeli podejmuję temat, który był tu już "wałkowany"...
> Chciałbym prosić o komentarze, zadowolonych "mikrofalowców"
> tj. użytkowników - zwłaszcza tych, którym mikrofalówki nie dymią ..,
>
> Kupiłem niedawno mikrofalówkę Whirlpool AT-316 (jest to mikrofalówka
> bez termoobiegu); w załączonej instrukcji, znalazłem wprawdzie pewną
> ilość konkretnych przepisów.., ale jako początkujący użytkownik,
> nie chciałbym zaczynać, od wieloskładnikowych dań - lecz wykonać
> wpierw prostą czynność, mianowicie - upiec kawał mięsa.
>
> Może jest tu ktoś, kto zechciałby nam zademonstrować, posiadany dar
> upowszechniania posiadanej praktyki i podpowiedzieć, jak to wykonać,
> żeby mięso - na przykład: 0,7kg karkówki - nie posiadało twardości
> podeszwy i nadawało się do spożycia.
A czy Twoja mikrofalówka ma opiekacz? Bez termoobiegu lub przynajmniej
opiekacza pieczenia mięsa jest niemożliwe. W gruncie rzeczy w
mikrofalówce wyposażonej w te udogodnienia pieczenie przebiega właściwie
metodą tradycyjną, a mikrofale pełnią tylko rolę pomocniczą.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 11:12:34
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki...MIR napisał(a):
> Witam
...
> Może jest tu ktoś, kto zechciałby nam zademonstrować, posiadany dar
> upowszechniania posiadanej praktyki i podpowiedzieć, jak to wykonać,
> żeby mięso - na przykład: 0,7kg karkówki - nie posiadało twardości
> podeszwy i nadawało się do spożycia.
>
> Pozdrowienia ( - ) MIR
>
Nic na sile...
z mikrofali jest dobra ryba ,jak rowniez mikrofala jest dobra do
podgrzewania roznych potraw, ale miesko zrob tradycyjnie...
Pozdrawiam Jerzy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 11:55:43
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 13:05:51
Temat: odnośnie mikrofalówki... (2)zamiast skrótowego opisu mikrofalówki...
Sądzę, że z nomenklatury WHIRLPOOL`a nie zostało przez tłumacza
przetłumaczone słowo "opiekacz" i w instrukcji pozostał zwrot o brzmieniu
"CRIPS".
Według instrukcji mikrofalówka AT 316 jest wyposażona (cytuję):
"Talerz CRISP, będący opatentowanym rozwiązaniem firmy WHIRLPOOL jest
pomocny w pieczeniu (np. ciast), smażeniu, przygotowywaniu frytek itp.
(opiekanie "na chrupko")."
A więc mamy tu pieczenie i opiekanie... (komentarz mój)
Cytuję dalej:
"Kwarcowy grill - ukryty w górnej części kuchenki, szybko nagrzewający się,
nie wymagający czyszczenia.
[...]
"mikrofale + grill (pieczenie)" - a więc znowu jest mowa o pieczeniu...
"wymuszony obieg powietrza + mikrofale" - tej funkcji w AT 316 nie ma.
> A czy Twoja mikrofalówka ma opiekacz? Bez termoobiegu lub przynajmniej
> opiekacza pieczenia mięsa jest niemożliwe. W gruncie rzeczy w
> mikrofalówce wyposażonej w te udogodnienia pieczenie przebiega właściwie
> metodą tradycyjną, a mikrofale pełnią tylko rolę pomocniczą.
>
> Władysław
Tak właśnie sądzę, ponieważ wskazują na to niezbyt duże moce:
grill kwarcowy o mocy 700W; oraz moc mikrofal 900 W
[...]
> Nic na sile...
> z mikrofali jest dobra ryba ,jak rowniez mikrofala jest dobra do
> podgrzewania roznych potraw, ale miesko zrob tradycyjnie...
> Pozdrawiam Jerzy...
Tradycyjnie? Na czym - mam taki szklany prodiż z dmuchawą
- można nastawiać czas i temperaturę - ale to pewnie też niezbyt
tradycyjne..?
( - ) MIR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 13:07:29
Temat: odnośnie mikrofalówki... (2)zamiast skrótowego opisu mikrofalówki...
Sądzę, że z nomenklatury WHIRLPOOL`a nie zostało przez tłumacza
przetłumaczone słowo "opiekacz" i w instrukcji pozostał zwrot o brzmieniu
"CRIPS".
Według instrukcji mikrofalówka AT 316 jest wyposażona (cytuję):
"Talerz CRISP, będący opatentowanym rozwiązaniem firmy WHIRLPOOL jest
pomocny w pieczeniu (np. ciast), smażeniu, przygotowywaniu frytek itp.
(opiekanie "na chrupko")."
A więc mamy tu pieczenie i opiekanie... (komentarz mój)
Cytuję dalej:
"Kwarcowy grill - ukryty w górnej części kuchenki, szybko nagrzewający się,
nie wymagający czyszczenia.
[...]
"mikrofale + grill (pieczenie)" - a więc znowu jest mowa o pieczeniu...
"wymuszony obieg powietrza + mikrofale" - tej funkcji w AT 316 nie ma.
> A czy Twoja mikrofalówka ma opiekacz? Bez termoobiegu lub przynajmniej
> opiekacza pieczenia mięsa jest niemożliwe. W gruncie rzeczy w
> mikrofalówce wyposażonej w te udogodnienia pieczenie przebiega właściwie
> metodą tradycyjną, a mikrofale pełnią tylko rolę pomocniczą.
>
> Władysław
Tak właśnie sądzę, ponieważ wskazują na to niezbyt duże moce:
grill kwarcowy o mocy 700W; oraz moc mikrofal 900 W
[...]
> Nic na sile...
> z mikrofali jest dobra ryba ,jak rowniez mikrofala jest dobra do
> podgrzewania roznych potraw, ale miesko zrob tradycyjnie...
> Pozdrawiam Jerzy...
Tradycyjnie? Na czym - mam taki szklany prodiż z dmuchawą
- można nastawiać czas i temperaturę - ale to pewnie też niezbyt
tradycyjne..?
( - ) MIR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 14:17:25
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki...>jak to wykonać,
> żeby mięso - na przykład: 0,7kg karkówki - nie posiadało twardości
> podeszwy i nadawało się do spożycia.
Uzyc w tym celu JEDYNEGO slusznego rozwiazania: PIEKARNIKA! Mikrofali
polecam uzywac do:
1. Robienia _na szybko_ kanapek z serem
2. Podgrznia czegos na szybko, jezeli chcemy stracic smak, ale zalezy na
czasie.
3. Dopieszczania niektorych potraw (np. cos juz zrobione - trzenba na to ser
roztopiony, wiec po ugotowaniu w sposob tradycyjny obkladamy potrawe serem i
do mikrofali).
4. Szybkie (stosunkowo) rozmrazanie wraz z utrata smaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 19:05:56
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki... (2)MIR:
> "Talerz CRISP, będący opatentowanym rozwiązaniem firmy WHIRLPOOL jest
> pomocny w pieczeniu (np. ciast), smażeniu, przygotowywaniu frytek itp.
> (opiekanie "na chrupko")."
>> Nic na sile...
>> z mikrofali jest dobra ryba ,jak rowniez mikrofala jest dobra do
>> podgrzewania roznych potraw, ale miesko zrob tradycyjnie...
>> Pozdrawiam Jerzy...
Na tym talerzu świetnie wychodzi łosoś. Dzwonka posypane tylko solą
i położone na nagrzany (2min) talerz. Pod koniec trochę pryszcze tłuszcz
i po takiej rybie trzeba mikrofalę myć i wietrzyć, ale warto.
Karkówkę też próbowałem na tym talerzu upiec, ale raczej taplała się
w tłuszczu niż piekła. Lepiej ją potraktować zwykłym piekarnikiem, na
ruszcie.
Natomiast lepiej niż w zwykłym piekarniku wychodzą frytki i inne mrożone
ziemniaki (kuleczki np.) Jeszcze używam talerz Crisp do odgrzewania
kotletów mielonych. Trochę dłużej to trwa (2min rozgrzewania talerza)
i nagrzanie grilla, ale nie tracą wierzchniej chrupkości i nie zamieniają
się w gumę.
Eksperymentowałem też z ciastem. Przygotowałem podwójną porcję
najprostszego ciasta proszkowego z jabłkami ułożonymi na wierzchu
(bodajże wg przepisu z książki dołączonej do kuchenki) i połowę upiekłem
na Crispie, a resztę w zwykłym piekarniku (grzanie góra/dół). To drugie
tak wyrosło, że "pochłonęło" jabłka, a z mikrofali było raczej plaskate.
Piekło się niewiele krócej. Oczywiście było smaczne, ale najpierw
z talerza zninęło to tradycyjnie pieczone (tradycyjny piekarnik elektryczny
;-)
Na tym zakończyły się eksperymenty i więcej ciasta i karkówki nie
pieczono w mikrofali :) Tylko ten łosoś i ziemniaki. Aha, jeszcze pieczone
ziemniaki się udały. Lekko ugotowane i przypieczone potem na talerzu.
I jeszcze odnośnie kuchenki, moja jest innego typu i tą całą funkcję Crisp
można włączyć na 2 sposoby: Crisp 6 sense i Crisp z ręcznym podaniem
czasu. Zawsze używam tej polegającej na własnym zmyśle (wzroku ;-)
--
biodarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 19:46:44
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki... (2)In article <cslm5p$rur$1@atlantis.news.tpi.pl>, "MIR" <m...@o...pl>
wrote:
> zamiast skrótowego opisu mikrofalówki...
>
> Sądzę, że z nomenklatury WHIRLPOOL`a nie zostało przez tłumacza
> przetłumaczone słowo "opiekacz" i w instrukcji pozostał zwrot o brzmieniu
> "CRIPS".
>
> Według instrukcji mikrofalówka AT 316 jest wyposażona (cytuję):
>
> "Talerz CRISP, będący opatentowanym rozwiązaniem firmy WHIRLPOOL jest
> pomocny w pieczeniu (np. ciast), smażeniu, przygotowywaniu frytek itp.
> (opiekanie "na chrupko")."
Ni9e znam tego urządzenia, mam Moulineksa z opiekaczem i termoobiegiem,
ale jeżeli jest to taki talerz, który się rozgrzewa od mikrofal i
nagrzewa potrawę od dołu, to już coś.
>
> "Kwarcowy grill - ukryty w górnej części kuchenki, szybko nagrzewający się,
> nie wymagający czyszczenia.
To właśnie nazywam opiekaczem. Dla mnie z francuska angielskie słowo
"grill" oznacza tyle co z niemiecka polskie "ruszt", a więc, zgodnie z
etymologią, metalową kratkę, na której kładzie się mięso do opiekania.
Jeżeli więc masz ten talerz i opiekacz, to wydaje się, że już możesz
zabierać się do pieczenia. Udaj się do ksiegarni, prawdziwej lub
internetowej i znajdź sobie odpowiednią dla Ciebie książkę o kuchenkach
mikrofalowych zawierającą przepisy.
>
> [...]
>
> "mikrofale + grill (pieczenie)" - a więc znowu jest mowa o pieczeniu...
>
W książce Evelyn Liepold "Kombinowana kuchenka mikrofalowa". Jest
przepis na pieczoną łopatkę wieprzową. Przepis mówi o kuchence z dolnym
i górnym nagrzewem, myślę, że możesz spróbować poeksperymentować i
zaadaptować ją do swojej kuchenki. W każdym razie każą tam 800 g chudej
łopatki wieprzowej wstawić do kuchenki nastawionej na 380 W z włączonym
górnym i dolnym nagrzewaniem nastawionym na 200 stopni i pieczemy 35-45
min. Po wyjęciu zawinąć na 10-15 min. w folię aluminiową.
> Tak właśnie sądzę, ponieważ wskazują na to niezbyt duże moce:
> grill kwarcowy o mocy 700W; oraz moc mikrofal 900 W
To wcale nie tak mało.
> Tradycyjnie? Na czym - mam taki szklany prodiż z dmuchawą
> - można nastawiać czas i temperaturę - ale to pewnie też niezbyt
> tradycyjne..?
Nie słuchaj tych, co mówią, że kuchenka mikrofalowa nadaje się tylko do
odgrzewania. Można w niej robić wiele świetnych rzeczy. Fakt jednak, że
do pieczenia mięs używałbym ją tylko nie mając innej możliwości.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-19 20:22:18
Temat: Re: odnośnie mikrofalówki... (2)Wladyslaw Los:
> Nie słuchaj tych, co mówią, że kuchenka mikrofalowa nadaje się tylko do
> odgrzewania. Można w niej robić wiele świetnych rzeczy.
Np. do gotowania na parze - u mnie w domu prawie codziennie.
W ciągu 5-6 minut miękkie warzywa z niewypłukanymi przez wodę
witaminami i bez użycia soli (w niektórych dietach ma to znaczenie).
I o smaku prawdziwych warzyw :)
--
biodarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |