Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed
.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.
neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: ogorki duzo solne
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <s0WgH.55583$hP1.35988@fx28.ams1>
<5f843096$0$514$65785112@news.neostrada.pl>
<05XgH.610020$ay7.574655@fx22.ams1>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Mon, 12 Oct 2020 15:28:25 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:68.0) Gecko/20100101
Thunderbird/68.12.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <05XgH.610020$ay7.574655@fx22.ams1>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 38
Message-ID: <5f8459f8$0$17354$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.86.118
X-Trace: 1602509304 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 17354 217.97.86.118:63928
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2812
X-Received-Body-CRC: 577393483
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382486
Ukryj nagłówki
W dniu 12.10.2020 o 13:27, Marcin Debowski pisze:
> On 2020-10-12, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 12.10.2020 o 12:14, Marcin Debowski pisze:
>>> Jak sie robi takie typowe ogórki kiszone, które można dostać w kazdym
>>> supermarkecie? NIEmałosolne znaczy. Tam jest po prostu więcej soli
>>> dodane czy jak?
>>>
>> Soli daje się tyle samo, ale więcej czasu w solance spędzają, więc siłą
>> rzeczy są bardziej słone.
> Wszstkie przepisy, które widziałem mają istonie z grubsza tyle samo
> soli... ca 1 łyżka soli na 1l wody do ogórasów. Ale coś mi się nie
> zgadza, bo w tym litrze woda jest i może tak słona jak wspomniane ogórki
> z beczki z marketu
Naprawdę z aż taką dokładnością potrafisz ocenić poziom słoności,
wziąwszy też poprawkę na zmianę smaku spowodowaną ukiszeniem i innymi
przyprawami? To gratuluję. :-)
> , ale tu przeciez jeszcze wchodzą ogórki, czyli jakby
> tę wodę finalnie rozcienczyć 2-3x. No chyba, że te ogórki wchłaniają sól
> z wody bardziej niż wynika to z prostego zmieszania roztworów (stanu
> równowagi dyfuzyjnej pomiędzy ogórkami a zalewą), co z lekka brzmi mi
> dziwnie.
Wg mnie wynika dokładnie z tej równowagi dyfuzyjnej - im dłużej ogórki
stoją w zalewie, tym więcej soli wciągną. Ewentualnie producenci
supermarketowi dodają nieco więcej soli do zalewy, tak też może być.
Zresztą ilość soli na litr wody w przepisach waha się od 1 do 2 na litr,
z tego co zauważyłam. Wszystko zależy od upodobań kiszącego. No i trzeba
wziąć też pod uwagę udział innych przypraw - czosnku, chrzanu - które
mają wpływ na smak, w tym na odczucie słoności. Nie jestem fanką
małosolnych, to dokładnie nie wiem, ale z jakiejś przyprawy można
zrezygnować przy kiszeniu na krótką metę, chyba z chrzanu.
Ewa
|