« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-03 07:12:58
Temat: ogorki malosolneHej wiecie moze jak je tzn ogorki malosolne samodzielnie w domu robic ?
i w jakim naczyniu je przechowywac ?
Hipka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-03 07:22:56
Temat: Re: ogorki malosolneOn Tue, 3 Jun 2003 09:12:58 +0200, hipolita wrote:
> Hej wiecie moze jak je tzn ogorki malosolne samodzielnie w domu robic ?
> i w jakim naczyniu je przechowywac ?
> Hipka
Gotowana woda z solą, koper, czosnek, liście wisni, chrzan.
Robie w glinianym garnku.
Nie przechowuję, bo sa zjadane z szybkością swiatła.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:25:01
Temat: Re: ogorki malosolneLia wrote:
> Gotowana woda z solą, koper, czosnek, liście wisni, chrzan.
> Robie w glinianym garnku.
> Nie przechowuję, bo sa zjadane z szybkością swiatła.
A ile dni sie trzyma w zalewie ogorki ? i jakie proporcje soli z wodą ?
czy trzeba garnek przykryc czyms ciezkim (jak w kapuscie kiszonej ;)) ??
Hipka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:38:15
Temat: Re: ogorki malosolneUżytkownik Lia napisał:
> On Tue, 3 Jun 2003 09:12:58 +0200, hipolita wrote:
>
>
>>Hej wiecie moze jak je tzn ogorki malosolne samodzielnie w domu robic ?
>>i w jakim naczyniu je przechowywac ?
>>Hipka
>
>
> Gotowana woda z solą, koper, czosnek, liście wisni, chrzan.
> Robie w glinianym garnku.
> Nie przechowuję, bo sa zjadane z szybkością swiatła.
Wisni? Ciekawe, nie slyszalam o dodawaniu lisci tego drzewa. Slyszalam o
lisciach porzeczki ale i o tych malo wiem. Mozesz wyjasnic co one wnosza
do ogorkow? Wisni w ogrodzie sporo :-)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:44:29
Temat: Re: ogorki malosolne
Użytkownik "hipolita" <h...@s...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bbhige$8bd$1@flis.man.torun.pl...
> Lia wrote:
> > Gotowana woda z solą, koper, czosnek, liście wisni, chrzan.
> > Robie w glinianym garnku.
> > Nie przechowuję, bo sa zjadane z szybkością swiatła.
>
> A ile dni sie trzyma w zalewie ogorki ? i jakie proporcje soli z wodą ?
> czy trzeba garnek przykryc czyms ciezkim (jak w kapuscie kiszonej ;)) ??
> Hipka
>
Ja robię tak:
Litr gorącej wody, czubata łyżka soli, 2-3 ząbki czosnku i koperek. Ogórki
ścinam na końcach oraz lekko nacinam wzdłuż, ponieważ szybciej są gotowe do
jedzenia. To wszystko wkładam do zwykłego garnka, przykrywam talerzem i
stawiam na to słoik napełniony wodą (aby docisnąć). W ten sposób
przygotowane ogórki jem już na następny dzień. Są przepyszne.
Aneta (Brunix)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:48:03
Temat: Re: ogorki malosolneBrunix wrote:
> Ja robię tak:
> Litr gorącej wody, czubata łyżka soli, 2-3 ząbki czosnku i koperek.
> Ogórki ścinam na końcach oraz lekko nacinam wzdłuż, ponieważ szybciej
> są gotowe do jedzenia. To wszystko wkładam do zwykłego garnka,
> przykrywam talerzem i stawiam na to słoik napełniony wodą (aby
> docisnąć). W ten sposób przygotowane ogórki jem już na następny
> dzień. Są przepyszne.
> Aneta (Brunix)
dziekuje pieknie! Lece po pracy na rynek, kupuje ogorki i do dziela! Mam
nadzieje ze uda mi sie dostac chrzan:).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:52:22
Temat: Re: ogorki malosolneOn Tue, 03 Jun 2003 09:38:15 +0200, walkie! wrote:
> Wisni? Ciekawe, nie slyszalam o dodawaniu lisci tego drzewa. Slyszalam o
> lisciach porzeczki ale i o tych malo wiem. Mozesz wyjasnic co one wnosza
> do ogorkow? Wisni w ogrodzie sporo :-)
Liscie wiśnie odkąd pamiętam dokładała babunia śp. Jako mało brzdąca
wysyłała do ogrodu. Nigdy sie nie pytałam po co, i nie wiem cóż takiego
czynią... ot, tradycja rodzinna :)
Jedno jest pewne - na pewno nie szkodzą :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:53:36
Temat: Re: ogorki malosolneOn Tue, 3 Jun 2003 09:25:01 +0200, hipolita wrote:
> A ile dni sie trzyma w zalewie ogorki ?
W obecnych temperaturach po dwóch dniach ogórki są juz małosolne :)
> i jakie proporcje soli z wodą ?
litr wody - 2 łyzki soli.
> czy trzeba garnek przykryc czyms ciezkim (jak w kapuscie kiszonej ;)) ??
Ja po prostu nakrywam zwykła przykrywką, nie obciązam dodatkowo.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:54:12
Temat: Re: ogorki malosolne
> >>Hej wiecie moze jak je tzn ogorki malosolne samodzielnie w domu robic
?
> >>i w jakim naczyniu je przechowywac ?
> >>Hipka
> >
Kupuję wodę mineralną niegazowaną 5 litrową (zawartość wypijam lub wylewam)
odcinam górną część z szyjką i potem przez cały sezon mam naczynie do
kiszenia ogórków.
pozdrawiam dwaKa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 07:59:41
Temat: Re: ogorki malosolne
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bbhitk$9k7$3@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Lia napisał:
> > Gotowana woda z solą, koper, czosnek, liście wisni, chrzan.
> > Robie w glinianym garnku.
> > Nie przechowuję, bo sa zjadane z szybkością swiatła.
> Wisni? Ciekawe, nie slyszalam o dodawaniu lisci tego drzewa. Slyszalam o
> lisciach porzeczki ale i o tych malo wiem. Mozesz wyjasnic co one wnosza
> do ogorkow? Wisni w ogrodzie sporo :-)
>
Nie tylko wiśni :)
można dać liście dębu, winogron...
wychodza różne smaki...ogórków..
ciekawy efekt jest po ukiszeniu zielonej papryki zamiast ogórków :)
trzeba szukac takiej najtańszej koniecznie zielonej
reszta tak jak z ogórkami
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |