« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-11-05 20:58:09
Temat: Re: oliwa do chleba"m" <...@p...pl> wrote in message news:eil78h$n12$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Tak to juz jest, Ciebie doprowadza do irytacji Panslavista, mnie bogowie
>> grupy , za nic mający maluczkich usenetu...
>>
> Lia Ciebie doprowadza do irytacji.
> Masz rację. Jest irytująca. Ale przynajmniej ostatnio nie opowiada do
> jakiego ginekologa chodzi.
lol
ale mnie ominelo :))) (od czasu jakiegos mam ja w kf)
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-11-06 09:02:15
Temat: Re: oliwa do chleba
Użytkownik "Czarownik" <k...@...pl> napisał w wiadomości
news:eikrt0$am4$1@node5.news.atman.pl...
>
>
> Czy ktos wie jak dorobic oliwe do maczania chleba?
\
a moze po prostu chleb "podsmazyc" na oliwie, nastepnie natrzec przekrojonym
zabkiem czosnku i... zjesc? (mozna posypac chili jesli lubisz na ostro)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-11-06 09:05:15
Temat: Re: oliwa do chleba
Użytkownik "Czarownik" <k...@...pl> napisał w wiadomości
news:eikrt0$am4$1@node5.news.atman.pl...
>
>
> Czy ktos wie jak dorobic oliwe do maczania chleba?
>
>
IOnna alternatywa to :
do butelki wrzucic czuszke (peperonio, chili, inna ostra papryke), zalac
oliwa, pozostawic do "przegryzienia (dosc dlugo)
Alternatywnie zamiast papryki mozna dac:
Na innym terenie,
Słoninę kroją drobno, {bez skory}smaży się do zniknięcia szumów {wody}
Osobno na dużej patelni smaży się mięso mielone, lub kiełbaskę,
z dodatkiem,
Czosnek z trzy ząbki, kminek, oraz dodaje się suszona miętę w małych
ilościach,
Każda słonina wyzwala specyficzny zapach, czosnek sam nie likwiduje,
A kminek z malutka doza mięty zabija ten zapach, {tylko dobrze usmażyć}
Do każdego słoiczka na zakrętkę, dodajemy skwarki i cześć smażonego, i na
gorąco zakręcamy.
Słoik wybierać na porcje, zależnie od ilości osób w dom, i kto używa do
chleba,
Ja używam prawie do wszystkiego, z góry do smażenia, a dół do gołąbków i
bigosu..
Ale zawsze nie zdążę, bo zjedzą.
estragon
tymianek
rozmaryn
bazylie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-11-06 09:08:24
Temat: Re: oliwa do chleba
Użytkownik "Czarownik" <k...@...pl> napisał w wiadomości
news:eikrt0$am4$1@node5.news.atman.pl...
>
>
> Czy ktos wie jak dorobic oliwe do maczania chleba?
>
A moze po prostu:
do butelki wlozyc czuszke (peperoni, chili, piripiri, inna ostra papryke)
Zalac oliwa, pozostawic do przegyzienia (dosc dlugo, najlepiej pare
miesiecy) w ciemnym miejscu
Alternatywnie mozna dac:
czosnek
tymianek
rozmaryn
bazylie
estragon
majeranek
oregano
czaber
a nawet pietruszke czy koperek
(polecam oczywiscie swieze ziola)
Procedura- jak powyzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-11-07 14:49:42
Temat: Re: oliwa do chleba
> nie chodzi mi aby zrobic oliwe ale dorobic/przyprawic/
> macza sie w niej goracy chleb i je z ta oliwa
Ja ostatnio nawkładałem do oliwy suszonych grzybów. Właśnie taki miałem
zamiar, żeby tę oliwę jeść z chlebem (i nie tylko). Fajnie to w sumie wyszło
i było bardzo smaczne. Butelkę z oliwą i grzybami trzymałem długo w ciepłej
wodzie, bo tak sobie wykombinowałem, że suszone grzyby na zupę się moczy i
później gotuje, a oliwą to one nie za bardzo chcą jakoś tak nasiąknąć i
oddać aromat. Z drugiej strony nie będę przecież gotował oliwy, bo jednak
zmienia smak. No to nawrzucałem grzybków (różnych) i grzałem w wodzie.
Zresztą bez tego grzania pewnie też byłoby OK.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |