« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-06 20:34:24
Temat: optymalni a co jutro z pączkiem???Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
Jesli tak to jakie ma proporcje?
Nigdzie nie moge tego znalezc
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-02-07 08:08:43
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???> Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
> Jesli tak to jakie ma proporcje?
> Nigdzie nie moge tego znalezc
Leszek Seredyński odpisał już na inną grupę :
[cyt.]
Kuchnia Polska Reader's Digest s. 610
kalorie 325
B=5 T=11 W=49 cholesterol 98 mg :-)
Pozdrawiam
Leszek
[kon.cyt.]
I ja pozdrawiam
"Jadarek" - Dariusz Kral
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-02-07 09:19:43
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Jadarek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c6234eb@news.vogel.pl...
> > Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
> > Jesli tak to jakie ma proporcje?
> > Nigdzie nie moge tego znalezc
>
> Leszek Seredyński odpisał już na inną grupę :
>
> [cyt.]
> Kuchnia Polska Reader's Digest s. 610
>
> kalorie 325
> B=5 T=11 W=49 cholesterol 98 mg :-)
>
> Pozdrawiam
> Leszek
> [kon.cyt.]
>
> I ja pozdrawiam
>
> "Jadarek" - Dariusz Kral
>
Ale są faworki optymalne : )
B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
1 : 7,1 : 2
kaloryczność 100 g - 639 Kcal
niestety sporo : (
są jednak lekkie i 100 g to spora porcja
(oczywiście zależy dla kogo ; ) )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-02-07 09:54:56
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???> Ale są faworki optymalne : )
>
> B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
> 1 : 7,1 : 2
> kaloryczność 100 g - 639 Kcal
>
> niestety sporo : (
> są jednak lekkie i 100 g to spora porcja
> (oczywiście zależy dla kogo ; ) )
Hłe... hłe... właśnie SMS-owała żona , że "z okazji..." już smaży ;-)))))
Pozdrawiam tłusto w czwartek
"Jadarek" - Dariusz Kral
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-02-07 10:05:47
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Jadarek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c624dd7@news.vogel.pl...
> > Ale są faworki optymalne : )
> >
> > B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
> > 1 : 7,1 : 2
> > kaloryczność 100 g - 639 Kcal
> >
> > niestety sporo : (
> > są jednak lekkie i 100 g to spora porcja
> > (oczywiście zależy dla kogo ; ) )
>
>
> Hłe... hłe... właśnie SMS-owała żona , że "z okazji..." już smaży ;-)))))
>
> Pozdrawiam tłusto w czwartek
>
> "Jadarek" - Dariusz Kral
>
- Chcesz może przez to powiedzieć, że zamiast klawiszować,
powinnam iść do kuchni? ; )))))))
"Jadarek" (w domyśle ; ) )
- Tak Krystyno, idź wreszcie do kuchni ;))))))
- No dooobrze, juz iiidę ;(
: ))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-02-07 12:15:47
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???> > Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
> > Jesli tak to jakie ma proporcje?
> > Nigdzie nie moge tego znalezc
>
> Leszek Seredyński odpisał już na inną grupę :
>
> [cyt.]
> Kuchnia Polska Reader's Digest s. 610
>
> kalorie 325
> B=5 T=11 W=49 cholesterol 98 mg :-)
>
> Pozdrawiam
> Leszek
> [kon.cyt.]
>
> I ja pozdrawiam
>
> "Jadarek" - Dariusz Kral
>
> Pewno wyjdzie na to ze się czepiam ale nie rozumiem jak jest mozliwe tak
dokładne określenie składu B-T-W i kaloryczności jakiegokolwiek ciasta.
Przecież wszystko zależy od przepisu. Moja babcia robi pączki z koszmarną
ilością żółtek (chyba 20) natomiast prawie bez tłuszczu. Wystarczy zajrzeć do
pierwszej lepszej książki kucharskiej żeby znaleźć przepisy i kilkoma jajkami a
sporą ilością tłuszczu. Constans jest tylko ilość węglowodanów czyli mąki
>
> Pozdrawiam i smacznego
H.RL.
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-02-07 13:54:06
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???> - Chcesz może przez to powiedzieć, że zamiast klawiszować,
> powinnam iść do kuchni? ; )))))))
>
> "Jadarek" (w domyśle ; ) )
> - Tak Krystyno, idź wreszcie do kuchni ;))))))
>
> - No dooobrze, juz iiidę ;(
> : ))))))
Nie myśl, że uważam , że miejsce kobiety jest wyłącznie w kuchni ale przy
specjalnych okazjach miło być zaskoczonym ekstra posiłkiem ;-)))
"Jadarek" - Dariusz Kral (co to też lubi popichcić i nie lubi jak mu się
ktoś po kuchni kręci :-)))) )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-02-07 14:02:11
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???> > Pewno wyjdzie na to ze się czepiam ale nie rozumiem jak jest mozliwe tak
> dokładne określenie składu B-T-W i kaloryczności jakiegokolwiek ciasta.
> Przecież wszystko zależy od przepisu. Moja babcia robi pączki z koszmarną
> ilością żółtek (chyba 20) natomiast prawie bez tłuszczu. Wystarczy zajrzeć
do
> pierwszej lepszej książki kucharskiej żeby znaleźć przepisy i kilkoma
jajkami a
> sporą ilością tłuszczu. Constans jest tylko ilość węglowodanów czyli mąki
Pewnie przy produkcji jednostkowej jest to trudne ale np. piekarnie czy
zbiorowe żywienie musi się trzymać gramatur i zatwierdzonych przepisów a na
potrzeby sanepidu zlicza BTW , kalorie , witaminy i inne takie... (z 10 dni)
ile dało pojeść ludziom ...
Badania robi Instytut Żywności i Żywienia i kosztuje to ok. 200 zł od
produktu (już dokładnie nie pamiętam - mogę sprawdzić na ich stronie ale już
mnie sprzątaczka do domu wygania :-)))) )
Pozdrawiam tłusto w czwartek
"Jadarek" - Dariusz Kral
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-02-07 16:46:15
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik <h...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3d3e.00000b8f.3c626ff2@newsgate.onet.pl...
> > > Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
> > > Jesli tak to jakie ma proporcje?
> > > Nigdzie nie moge tego znalezc
> >
> > Leszek Seredyński odpisał już na inną grupę :
> >
> > [cyt.]
> > Kuchnia Polska Reader's Digest s. 610
> >
> > kalorie 325
> > B=5 T=11 W=49 cholesterol 98 mg :-)
> >
> > Pozdrawiam
> > Leszek
> > [kon.cyt.]
> >
> > I ja pozdrawiam
> >
> > "Jadarek" - Dariusz Kral
> >
> > Pewno wyjdzie na to ze się czepiam ale nie rozumiem jak jest mozliwe tak
> dokładne określenie składu B-T-W i kaloryczności jakiegokolwiek ciasta.
> Przecież wszystko zależy od przepisu. Moja babcia robi pączki z koszmarną
> ilością żółtek (chyba 20) natomiast prawie bez tłuszczu.
Twoja babcia, to baardzo mądra osoba. Pączki są smażone w tłuszczu, więc i
tak nim nasiąkają, a przynajmniej w takim celu je wymyślono i nie
przypadkiem są utożsamiane z tłustym, a nie słodkim czwartkiem, jakby dziś
można wywnioskować na podstawie dzisiejszych pączków. Zresztą nie tylko
pączków. Wiele jest dzisiaj produktów, których nazwa sugeruje zawartość
tłuszczu, czy mięsa, a obecnie składa się tylko z cukru, np. wielkanocny
baranek - to już dawno nie mięso baranie, ale ciasto z mąki, albo baranek
cukrowy, zajączek wielkanocny podobnie, już nie mięsny, ale z cukru, albo z
czekolady, kiedyś były także takie małe, kolorowe jajeczka nie z jajek, ale
z cukru. Podobnym świetnym niczym plastelina tworzywem udającym mięso jest
soczewica, czy soja. Kiedyś miałam okazję zobaczyć, jak orientalni
mistrzowie kuchni wege zrobili ślicznego, różowego prosiaczka z soi (chyba
soi), w każdym razie z tego surowca robiono także zmyślne i w różnych
kolorach słodkie kulki, coś w rodzaju cukierków. Świat fiksuje na punkcie
cukru i z powodu cukru.
Wystarczy zajrzeć do
> pierwszej lepszej książki kucharskiej żeby znaleźć przepisy i kilkoma
jajkami a
> sporą ilością tłuszczu. Constans jest tylko ilość węglowodanów czyli mąki
> >
> > Pozdrawiam i smacznego
> H.RL.
> >
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-02-07 17:12:06
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik <h...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3d3e.00000b8f.3c626ff2@newsgate.onet.pl...
> > Leszek Seredyński odpisał już na inną grupę :
> >
> > [cyt.]
> > Kuchnia Polska Reader's Digest s. 610
> >
> > kalorie 325
> > B=5 T=11 W=49 cholesterol 98 mg :-)
> >
> > Pozdrawiam
> > Leszek
> > [kon.cyt.]
> >
> > I ja pozdrawiam
> >
> > "Jadarek" - Dariusz Kral
> >
> > Pewno wyjdzie na to ze się czepiam ale nie rozumiem jak jest mozliwe tak
> dokładne określenie składu B-T-W i kaloryczności jakiegokolwiek ciasta.
Dlatego podałem źródło, żeby wiadomo było z jakiego to jest przepisu.
Zresztą zaokrągliłem do pełnych liczb, żeby nie było za dokładnie:-).
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |