| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2002-02-08 11:37:32
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
news:a3thaq$po1$1@news.onet.pl...
>
> Ale są faworki optymalne : )
>
> B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
> 1 : 7,1 : 2
> kaloryczność 100 g - 639 Kcal
>
> niestety sporo : (
> są jednak lekkie i 100 g to spora porcja
> (oczywiście zależy dla kogo ; ) )
Czy ja mogłabym poprosić o przepis...
Wczoraj smażyłam normalnie, tylko zjadłam odrobinkę, ale jeszcze są
ostatki... a w ogóle to jest sam początek mojej optymalnej twórczości...
No chyba, ze to jest plasterek boczku, przekrojony w środku, wywinięty i
usmażony na smalcu ;-))))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2002-02-08 19:04:23
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:a40d7t$rmp$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:a3thaq$po1$1@news.onet.pl...
> >
> > Ale są faworki optymalne : )
> >
> > B 8,1 g T 58 g W 16,3 g
> > 1 : 7,1 : 2
> > kaloryczność 100 g - 639 Kcal
> > gotowej potrawy - 45 dag
Z 7 łyżek mąki (10 dag), 8 żółtek (16 dag) i łyżki spirytusu (15 ml)
zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka. Długo
wyrabiać, aż stanie się gładkie i lśniące. Odciąć połowę ciasta (resztę
przykryć, aby nie wysychało) i rozwałkować na b. cienki placek, kroić na
paski. Pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i przewinąć jeden koniec.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 kostki smalcu, smazyć na złoty kolor.
Faworków nie obsypujemy cukrem pudrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2002-02-08 21:51:16
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Krystyna *Opty*" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
news:a417ia$7mu$1@news.onet.pl...
>
> Z 7 łyżek mąki (10 dag), 8 żółtek (16 dag) i łyżki spirytusu (15 ml)
> zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka.
Długo
> wyrabiać, aż stanie się gładkie i lśniące. Odciąć połowę ciasta (resztę
> przykryć, aby nie wysychało) i rozwałkować na b. cienki placek, kroić na
> paski. Pośrodku każdego zrobić podłużne nacięcie i przewinąć jeden koniec.
> Na głębokiej patelni rozgrzać 2 kostki smalcu, smazyć na złoty kolor.
> Faworków nie obsypujemy cukrem pudrem.
>
e to ja już wolę zjeść je na deser do bigosu, a posypane cukrem pudrem...
minimalnie...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2002-02-13 05:15:55
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???Użytkownik "Beata P." <b...@s...net> napisał w wiadomości
news:a3s62r$pkd$1@news.tpi.pl...
> Jutro tlusty czwartek....czy mozna zjesc jednego paczka?
> Jesli tak to jakie ma proporcje?
> Nigdzie nie moge tego znalezc
A ja mam jedno pytanie - dlaczego tłusty czwartek jest we czwartek
a nie w ostatni dzień przed postem, czyli we wtorek???????????????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2002-02-13 10:33:24
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???Użytkownik "Pszemol"
> A ja mam jedno pytanie - dlaczego tłusty czwartek jest we czwartek
> a nie w ostatni dzień przed postem, czyli we wtorek???????????????
Ponieważ środa popielcowa nie wypada w piątek.
Ech, Pszemol, myśl, co piszesz... :) We wtorek przed postem
jest "Śledź", czyli Ostatki.
Wojtek
--
, Wojciech "Voqo" Gołąbowski
. / ,'. ,'| ,'. http://www.golabowski.art.pl/
\/ `.' `.| `.' "Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Potrafię godzinami
---------- | --- siedzieć i przyglądać się jej." Jerome K. Jerome
---> http://www.esensja.pl/ <---
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2002-02-14 15:45:56
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???"Wojciech Gołąbowski" <w...@g...art.pl> wrote in message
news:3c6a429e$2@news.vogel.pl...
> Użytkownik "Pszemol"
> > A ja mam jedno pytanie - dlaczego tłusty czwartek jest we czwartek
> > a nie w ostatni dzień przed postem, czyli we wtorek???????????????
>
> Ponieważ środa popielcowa nie wypada w piątek.
>
> Ech, Pszemol, myśl, co piszesz... :) We wtorek przed postem
> jest "Śledź", czyli Ostatki.
Ja właśnie myślę i pytam. Jedzenie pączków ma powód taki:
"najedzmy się słodyczami, bo wkrótce post i nie wolno będzie!".
A może się mylę? No a jeśli się nie mylę...
To jaki jest powód, że wybrano na ten dzień czwartek a nie
np środę albo poniedziałek? :-) Sensowne byłoby, aby właśnie
w "ostatki", czyli ostatni dzień "normalnego jedzenia" przed
postem, człowiek się obżarł tym, co mu potem nie wolno...
A co do śledzia, to widuje się go na tależach nawet we środę
popielcową... Ech, te religijne głupoty - nie ma tu logiki! ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2002-02-14 22:39:11
Temat: Re: optymalni a co jutro z pączkiem???
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:a4gmcl$8bq$1@news.onet.pl...
...
> To jaki jest powód, że wybrano na ten dzień czwartek a nie
> np środę albo poniedziałek? :-) Sensowne byłoby, aby właśnie
> w "ostatki", czyli ostatni dzień "normalnego jedzenia" przed
> postem, człowiek się obżarł tym, co mu potem nie wolno...
We wtorek pije się wódę, a do niej pączek nie bardzo pasuje.
> A co do śledzia, to widuje się go na tależach nawet we środę
> popielcową...
We wtorek do północy można chlać i żreć. Po północy już tylko śledzik :-(
Ech, te religijne głupoty - nie ma tu logiki! ;-)
Logika jest w tym, że jedni rządzą, a drudzy wykonują. Gdyby nie było tych
nakazów-zakazów, to było by mniej władzy nad ludźmi.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |