« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-20 17:55:54
Temat: paprykaWlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem polegajacym
na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej (czosnkiem?) i ziolami w
polprzemyslowej ilosci.
Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
leczem.
Srednio usmiecha mi sie mrozenie (musialbym nowa zamrazarke kupic - w tej co
mam dwie szuflady przeznaczone sa na truskawki, maliny, jezyny, pietruszke i
koperek, a jedna ma przezycie tygodnia). Zastanawiam sie wiec, czy nie dalo
by sie tego czegos po prostu zawekowac i wstawic do klasycznej ziemnej
piwnicy (ziemniaki trzymane w niej przezyly do lipca i byly smaczne).
Utrzyma sie to (znaczy duszona z olejem papryka+pomidory i czy od razu
czosnek, na pewno bez cebuli i padliny) zawekowane?
Jakie sa sympatyczne/optymalne proporcje papryka/pomidory? Dotychczas
robilem z koncentratem :/
sz.
P.S. Jakby ktos z okolic Zamoscia potrzebowal jablek ze _starych_ jabloni to
prosze sie umowic, przyjechac i se pozbierac/narwac. Bo spady (wiadro-dwa
dziennie) krowom oddaje. A sprzedawac po 0.10 PLN za kg nie bede.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-20 18:16:01
Temat: Re: paprykaIn article <g8hlu5$lvs$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
"szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> wrote:
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
> Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
> dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
>
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem polegajacym
> na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej (czosnkiem?) i ziolami w
> polprzemyslowej ilosci.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
Oryginalny przepis na leczo znajdziesz tu:
<http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/2d
dbbbff75889b1f?hl=pl>
Gundel zaleca robienie leczo na zim´ w s˝oikach i uywanie tego (a nie
koncentratu!) kiedy brak pomidorów do potraw w´gierskich.
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-20 18:41:16
Temat: Re: paprykaUzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisal w wiadomosci
news:wlalos-8EF0F1.20160120082008@news.onet.pl...
> Oryginalny przepis na leczo znajdziesz tu:
>
> <http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/2d
dbbbff75889b1f?hl=pl>
Dopsz. Mamy proporcje papryki do pomidorow ;>
> Gundel zaleca robienie leczo na zim´ w s˝oikach i u>ywanie tego (a nie
> koncentratu!) kiedy brak pomidorów do potraw w´gierskich.
Jak papyka chodzi po 2.50 to pomidory pewnie w cenie opakowania - spoko!
Mnie chodzi glownie o to czy sie zawekowane utrzyma.
Dodatkowe pytanie: czy z punktu widzenia wekowania lepiej te papryke i
pomidory z mniejszym dodatkiem oleju a nie smalcu (bo na smalcu zawsze mode
padline i cebule przed dodaniem zawekowanego polproduktu).
sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-20 18:47:09
Temat: Re: paprykaIn article <g8hoj8$s4g$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
"szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisal w wiadomosci
> news:wlalos-8EF0F1.20160120082008@news.onet.pl...
>
> > Oryginalny przepis na leczo znajdziesz tu:
> >
> > <http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/2d
dbbbff75889b1f?hl=pl>
>
> Dopsz. Mamy proporcje papryki do pomidorow ;>
>
> > Gundel zaleca robienie leczo na zim? w s?oikach i u>ywanie tego (a nie
> > koncentratu!) kiedy brak pomidorów do potraw w?gierskich.
>
> Jak papyka chodzi po 2.50 to pomidory pewnie w cenie opakowania - spoko!
>
> Mnie chodzi glownie o to czy sie zawekowane utrzyma.
Prawidłowo zawekowane tak i to długo.
>
> Dodatkowe pytanie: czy z punktu widzenia wekowania lepiej te papryke i
> pomidory z mniejszym dodatkiem oleju a nie smalcu (bo na smalcu zawsze mode
> padline i cebule przed dodaniem zawekowanego polproduktu).
Klasycznie rzecz biorąc oleju się nie używa, ale myślę, że w naszych
czasach nawet Węgrzy używają oleju.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-08-20 18:57:10
Temat: Re: paprykaUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-0899E1.20470920082008@news.onet.pl...
> Klasycznie rzecz biorąc oleju się nie używa, ale myślę, że w naszych
> czasach nawet Węgrzy używają oleju.
Uzywaja - nie uzywaja....
Na szybko wychodzi mi, ze olej ze sklepu i smalec wytopiony ze sloniny
kosztuje mnie porownywalnie.
Stad pytanie: ktory tluszcz lepszy pod katem planowanego _wekowania_
paciaji.
sz.
P.S. Jablka, jakblka _za_darmo_ w okolicach Zamoscia (ino trzeba je sobie
sobie pozrywac).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-08-20 19:01:17
Temat: Re: paprykaDnia Wed, 20 Aug 2008 19:55:54 +0200, szomiz napisał(a):
> Wlasnie dostalem cynk, ze mozna juz kupic w bliskiej okolicy kolorowa
> papryke po 2.50. Pewnie jeszcze troche stanieje ;>
>
> Poza standardowa konserwowa, postanowilem troche zakisic na probe (ma ktos
> dobry przepis na dodatki do kiszenia, zeby ciekawie wyszlo?).
Zalewa:
5 szklanek wody
6-8 dag soli
3 listki laurowe
kilkanaście ziaren pieprzu
pół łyżeczki nasion kopru
Powyższe zagotować, ostudzić.
2 kg papryki
duża główka czosnku
strąk ostrej papryki lub łyżeczka sproszkowanej
po 2-3 listki wiśni lub czarnej porzeczki do każdego słoja
kawałek chrzanu
100 g oleju lub oliwy
Klasyczny sposób jak ogórki - oczyszczoną paprykę w kawałkach ułożyć w
słojach, dodając pozostałe przyprawy, zalać zimną zalewą; różnica jest
tylko taka, że na wierzch do słoików należy nalać ze 3 łyżki oleju lub
oliwy.
Trzymać w temp. pokojowej 24 h, pote wynieść do chłodnej piwnicy.
>
> Jako, ze kocham leczo zastanawiam sie jeszcze nad eksperymentem polegajacym
> na uduszeniu papryki z pomidorami, dodatkiem ostrej (czosnkiem?) i ziolami w
> polprzemyslowej ilosci.
Robiłam tak, wyszło pysznie, tylko nie duś za długo, tylko tyle, aby nie
było surowe, bo podczas pasteryzacji za bardzo zmieknie.
>
> Tak zeby zima przesmazyc cebule z kielbasa, dodac to cos i zazerac sie
> leczem.
Słusznie.
> Utrzyma sie to (znaczy duszona z olejem papryka+pomidory i czy od razu
> czosnek, na pewno bez cebuli i padliny) zawekowane?
Może być z cebulą.
> Jakie sa sympatyczne/optymalne proporcje papryka/pomidory? Dotychczas
> robilem z koncentratem :/
>
Proporcje przykładowo (przepis z książki):
2 kg papryki
1-2 kg pomidorów bez skóry
50 dag cebuli
szklanka oleju
Najpierw poddusic cebulę, potem dodać paprykę i znowu poddusić, pomidory
udusić osobno, przetrzeć przez sito, dodać do papryki, posolić, popieprzyć,
dać ostra paprykę wg uznania. Pasteryzowac przynajmniej 20 minut.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-08-20 19:06:10
Temat: Re: paprykaIn article <g8hpsc$88b$1@nemesis.news.neostrada.pl>,
"szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-0899E1.20470920082008@news.onet.pl...
>
> > Klasycznie rzecz biorąc oleju się nie używa, ale myślę, że w naszych
> > czasach nawet Węgrzy używają oleju.
>
> Uzywaja - nie uzywaja....
>
> Na szybko wychodzi mi, ze olej ze sklepu i smalec wytopiony ze sloniny
> kosztuje mnie porownywalnie.
>
> Stad pytanie: ktory tluszcz lepszy pod katem planowanego _wekowania_
O coCi chodzi? O trwałość? W perspektywie jednego roku wszystko jedno.
Dł¨żej nie próbowałem. Musiało by bóść. ;-). Ale też chyba wszystko
jedno.
> paciaji.
To nie powinna być paciaja.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-08-20 19:19:06
Temat: Re: paprykaUżytkownik "szomiz" napisał:
> czy nie dalo by sie tego czegos po prostu zawekowac i wstawic
> do klasycznej ziemnej piwnicy (ziemniaki trzymane w niej przezyly
> do lipca i byly smaczne).
Zawekować. Zapasteryzować. I wstawić. Z czosnkiem, cebulą - i można
jeszcze z cukinią. Całe studia się takim czymś żywiłam ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-08-20 20:55:09
Temat: Re: paprykaIkselka pisze:
> Zalewa:
> 5 szklanek wody
> 6-8 dag soli
> 3 listki laurowe
> kilkanaście ziaren pieprzu
> pół łyżeczki nasion kopru
> Powyższe zagotować, ostudzić.
Bez cukru? Zawsze dodaję cukier.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-08-20 20:56:13
Temat: Re: paprykamedea pisze:
> Bez cukru? Zawsze dodaję cukier.
A przepraszam, nie zauważyłam, że tam octu nie ma. No nie, papryki to
nie kisiłam nigdy. Dobre toto?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |