« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-30 13:01:47
Temat: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefiaTrafiłam na smacznie "wyglądające", szybkie potrawy z wymienionych warzyw w
książce wydanej niemal 20 lat temu. Sęk w tym, że nie miałam okazji ujrzeć
owych warzywek :"-o na oczy i trochę głupio mi o nie gdzieś pytać, skoro
nie znam ich wyglądu...
--
Łącząc serdeczne pozdrowienia:
Małgorzata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-30 18:59:07
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefiaOn Tue, 30 Jul 2002 15:01:47 +0200, "kameljanda"
<k...@p...onet.pl> wrote:
>Trafiłam na smacznie "wyglądające", szybkie potrawy z wymienionych warzyw w
>książce wydanej niemal 20 lat temu. Sęk w tym, że nie miałam okazji ujrzeć
>owych warzywek :"-o na oczy i trochę głupio mi o nie gdzieś pytać, skoro
>nie znam ich wyglądu...
pasternak - piekna rzecz - wieki korzen pietruszkowy,
lagodniejszy smak, pieczone, smazone, puree smazone..ja robie z
miodem, maslem i sosem sojowym. na sam koniec...swietne - cycus 7
lat nie myty...
Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-30 19:11:00
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefiaskorzonera jest trooche podobna do pietruszki, ale tylko troche -
takie patyki bure. w wwie mozna kupic na bazarach i w macro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-30 21:18:51
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia
----- Original Message -----
From: "Rena" <r...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 30, 2002 9:11 PM
Subject: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia
> skorzonera jest trooche podobna do pietruszki, ale tylko troche -
> takie patyki bure. w wwie mozna kupic na bazarach i w macro
>
>
obrazek z portulaka znajdziesz tutaj:
http://www.geocities.com/genia_3400/englich/portulak
a1e.htm
z tym, ze to jest portulaka ozdobna a do jedzenia uzywa sie siewnej, ale sa
raczej podobne
informacje o skorzonerze i salsefii tutaj:
http://www.gdynia.ids.pl/~wroclawska/warzywa.html#sk
orzonera_i_salsefia
a pasternak, tak jak mowila Krysia, to taka przerosnieta pietruszka
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-31 07:16:46
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia
> Trafiłam na smacznie "wyglądające", szybkie potrawy z wymienionych warzyw
w
> książce wydanej niemal 20 lat temu. Sęk w tym, że nie miałam okazji ujrzeć
> owych warzywek :"-o na oczy i trochę głupio mi o nie gdzieś pytać, skoro
> nie znam ich wyglądu...
>
Praktycznie nie do kupienia w Polsce, tzn. bywają, ale żadko. czasem
uprawiam w ogródku, jak mnie coć napadnie. najczęściej pasternak. opisów
poszukaj w encyklopedii Onetu.
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957
One Ring to rule them all,
One Ring to find them,
One Ring to bring them all,
And in the darkness bind them.
In the Land of Mordor where the Shadow lie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-31 18:21:09
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia> a pasternak, tak jak mowila Krysia, to taka przerosnieta pietruszka
Często ostatnio w zimie sprzedawany pod nazwą piertuszka. Ja rozpoznaje po
tym ze oprócz koloru ma raczej wyglad i zapach marchwi...a portulaka to mnie
sie zdaje ze teściowa choduje na dziqałce ale to są piekne kwiaty wiec może
to nie to?
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 08:04:36
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia
kameljanda wrote:
> Trafi^(3)am na smacznie "wygl?daj?ce", szybkie potrawy z wymienionych warzyw
skorzonera i salsefia to jedno i to samo.
Nazywana bywa "zimowymi szparagami".
Jest bardzo smaczna i tania (przynajmniej była) ale wymaga wiele pracy,
a przy obieraniu bardzo brudzą się ręce.
Jeśli masz ją w ogródku, możesz wykopywać z ziemi w miarę potrzeb
jeśli ziemia nie jest zmarznięta.
Przyrządza się tak samo jak szparagi.
Dawniej była częściej uprawiana, jej uprawa jest dużo łatwiesza niż
szparagów. W naszych warunkach klimatycznych, ze wzgl. na możliwość
pobierania na bieżąco była popularniejsza, choć pamiętam, że ładnych
kilka lat temu w warzywnikach padały pytania co to jest i co z tym można
zrobić.
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 16:19:18
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia> pasternak - piekna rzecz - wieki korzen pietruszkowy,
> lagodniejszy smak, pieczone, smazone, puree smazone..ja robie z
> miodem, maslem i sosem sojowym. na sam koniec...swietne - cycus 7
> lat nie myty...
Az mi sie jesc zachcialo ;-) taaaki opis ;-) i to z miodem, no ;-)
Pieczone, czyli jak? na grilka moze? ;-)
--
Laczac serdeczne pozdrowienia:
Malgorzata ze Starogardu Gdanskiego-stolicy Kociewia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 16:22:24
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefia> skorzonera jest trooche podobna do pietruszki, ale tylko troche -
> takie patyki bure. w wwie mozna kupic na bazarach i w macro
O, dziekuje :-) jakos mi do marketu daleko :-) ale nie zaluje, bo jakosc tam
nie do wybaczenia. A smaczna ta skorzonera? :-)
--
Łącząc serdeczne pozdrowienia:
Małgorzata ze Starogardu Gdańskiego-stolicy Kociewia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 16:29:41
Temat: Re: pasternak, portulaka, skorzonera, salsefiaslicznie dziekuje za linki :-D Tak sobie mysle, ze za rok to musowo w moim
ogrodku beda te smacznosci. Lubie roznorodne jesc warzywka :-)
--
Łącząc serdeczne pozdrowienia:
Małgorzata ze Starogardu Gdańskiego-stolicy Kociewia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |