« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-06 17:49:31
Temat: pazibrodaCzy ktoś z was zna przepis na pazibrodę ???
Tak mi zapachniało ... babcia mi się przyśminła (bo to ona była taka zdolna)
i stąd ten smaczek.
Pamiętam tylko, że to była taka gładka masa ... z kapusty i ziemniaków chyba
?!
Wierzę w Was.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-06 17:59:42
Temat: Re: pazibroda
Użytkownik "MOLNAR" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9n8d49$66k$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś z was zna przepis na pazibrodę ???
>
> Tak mi zapachniało ... babcia mi się przyśminła (bo to ona była taka
zdolna)
> i stąd ten smaczek.
>
> Pamiętam tylko, że to była taka gładka masa ... z kapusty i ziemniaków
chyba
> ?!
Są tacy, którzy to
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/groch.htm
tak nazywają...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 20:08:07
Temat: Re: pazibroda Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9n8ddn$6sb$1@news.onet.pl...
> > Pamiętam tylko, że to była taka gładka masa ... z kapusty i ziemniaków
> > chyba
> > ?!
> Są tacy, którzy to
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/groch.htm
> tak nazywają...
A mnie ani jedno, ani drugie do nazwy nie pasuje. Parzybroda to zupa z
kapustą na wywarze, ze skwarkami, ziemniakami. Dokładnie już nie pamiętam,
bo nie przepadam, ale w Wielkopolsce dość popularna jest. Zdecydowanie
nie jest to jednak gładka masa, bo nazwa pochodzi o tych kapuścianych
farfocli, które parzą brodę (nomen omen).
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 20:18:18
Temat: Re: pazibroda
MOLNAR wrote:
>
> Czy ktoś z was zna przepis na pazibrodę ???
Mysle, ze chodzi Ci o parzybrode
to po prostu zaciagana zasmazką zupa z mlodej kapusty
przynajmniej tak moja SP Babcia ja robila jak i moja Mama, w czasach,
gdy jeszcze umiala gotowac (wiem, jestem okrutny)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 20:41:45
Temat: Re: pazibroda> Mysle, ze chodzi Ci o parzybrode
> to po prostu zaciagana zasmazką zupa z mlodej kapusty
Niestety, nauczony smutnym doświadczeniem [na tej grupie], potwierdzam.
> przynajmniej tak moja SP Babcia ja robila jak i moja Mama, w czasach,
> gdy jeszcze umiala gotowac (wiem, jestem okrutny)
A jakże "sadyl" mógłby być łagodny?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 20:55:10
Temat: Re: pazibroda
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3B97DA0A.61EDAB46@poczta.onet.pl...
>
>
> MOLNAR wrote:
> >
> > Czy ktoś z was zna przepis na pazibrodę ???
>
> Mysle, ze chodzi Ci o parzybrode
> to po prostu zaciagana zasmazką zupa z mlodej kapusty
>
> przynajmniej tak moja SP Babcia ja robila jak i moja Mama, w czasach,
> gdy jeszcze umiala gotowac (wiem, jestem okrutny)
aha... już pamiętam... była taka dyskusja i wtedy jakoś tą nazwę
słyszałam... ja to wtedy nazwałam kapuśniaczkiem z młodej kapusty... ale
opis, ze gładka masa to do tego nie pasuje...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 21:23:40
Temat: Re: pazibroda> aha... już pamiętam... była taka dyskusja i wtedy jakoś tą nazwę
> słyszałam... ja to wtedy nazwałam kapuśniaczkiem z młodej kapusty... ale
> opis, ze gładka masa to do tego nie pasuje...
Razem wówczas polegliśmy, niestety.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 21:46:16
Temat: Re: pazibroda
> Czy ktoś z was zna przepis na pazibrodę ???
Dziękuje za wasze odpowiedzi.
Najbliżej tego co pamiętam z dzieciństwa jest przepis podany przes Joannę.
To na pewno była gładka masza (właśnie takie puree) tylko delikatniejsza i o
smaku kapusty (pewnie był tam i groch ale ja tego akurat smaku nie
pamiętam).
A że nazwa kojarzy wam się z zupą "parzącą w brodę" ... może ja coś
pokręciłam (choć ta nazwa utkwiła mi gdzieś w sercu) albo są różne potrawy
(z różnych krain) o podobnie brzmiących nazwach.
Dziękuję. Wypróbuję na pewno.
.... ale trochę się boję, że to już nie będzie to samo :(((
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 02:40:38
Temat: Re: pazibrodaZacytuje przepis z ksiazki pt: KUCHNIA POLSKA z roku 1976:
Kapusta "pazybroda"
Skladniki:
80 dkg kapusty cukrowej,
60 dkg ziemniakow,
5 dkg sloniny lub boczku wedzonego,
1dkg tluszczu,
1/2 dkg kminku,
sol,
pieprz,
cukier,
kwasek cytrynowy lub ocet (3%)
Przepis:
Kapuste obrac z wierzchnich, zepsutych i zwiedlych lisci, oplokac, pokrajac
w gruba kostke.
Zalac wrzaca woda (1/4 l), dodac sol, cukier, kminek, tluszcz, przykryc, gdy
sie zagotuje, odkryc na chwile. Gotowac pod przykryciem okolo 25 minut. Gdy
kapusta jest prawie miekka, wlozyc obrane i oplukane i pokrajane w kostke
ziemniaki, gotowac razem. Przyrzadzic zasmazke: slonine lub boczek pokrajac
w kostke, stopic, zmieszac z maka zrumieniona na jasnozloty kolor.
Rozprowadzic zimna woda, zagotowac, polaczyc z kapusta, dodac pieprz i,
jesli potrzeba troche kwasku cytrynowego lub octu. Podawac do miesa,
ziemniakow, gotowanego grochu.
Koniec cytatu.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 07:47:39
Temat: Re: pazibroda> Mysle, ze chodzi Ci o parzybrode
> to po prostu zaciagana zasmazką zupa z mlodej kapusty
Chyba Ci się pomerdało z parzuchą czyli kapuśniakiem z młodej kapusty ???
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |