Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Date: Sat, 18 Dec 2004 16:12:40 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 46
Message-ID: <cq1hdd$j57$1@opal.icpnet.pl>
References: <cpvkvr$om1$1@atlantis.news.tpi.pl> <cq0p5v$p4p$1@opal.icpnet.pl>
<cq19l3$h7g$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1103382765 19623 62.21.123.212 (18 Dec 2004 15:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Dec 2004 15:12:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225617
Ukryj nagłówki
> Przepraszam że się akurat tu podpinam, ale mam pytanko:
> czy w/g tego przepisu można upiec piernik (ciasto a nie ciasteczka)??? A
> jeśli nie to może ktoś posiada inny przepis, bo chodzi za mną od dłuższego
> czasu właśnie taki ciemny (prawie czarny), puszysty, wilgotny, miękki i
> przełożony powidłem piernik.
> Pozdrawiam
> Ania
Nigdy nie piekłam z tego przepisu piernika. Zawsze były to pierniczki, ale
jeśli masz ochotę na wilgotny, puszysty piernik, to mój przepis jest taki:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
(jeśli ma być czarny, dodaj kakao - było w pierwotnym przepisie, ale ja
niestety go nie mogę jeść, więc usuwam z każdego przepisu)
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje). Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając. Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C około 35
minut.
Pozdrawiam.
Barbara.
|