Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierniczki miękkie - jak zrobić? Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Date: Sat, 18 Dec 2004 16:12:40 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 46
Message-ID: <cq1hdd$j57$1@opal.icpnet.pl>
References: <cpvkvr$om1$1@atlantis.news.tpi.pl> <cq0p5v$p4p$1@opal.icpnet.pl>
<cq19l3$h7g$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1103382765 19623 62.21.123.212 (18 Dec 2004 15:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Dec 2004 15:12:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225617
Ukryj nagłówki

> Przepraszam że się akurat tu podpinam, ale mam pytanko:
> czy w/g tego przepisu można upiec piernik (ciasto a nie ciasteczka)??? A
> jeśli nie to może ktoś posiada inny przepis, bo chodzi za mną od dłuższego
> czasu właśnie taki ciemny (prawie czarny), puszysty, wilgotny, miękki i
> przełożony powidłem piernik.
> Pozdrawiam
> Ania

Nigdy nie piekłam z tego przepisu piernika. Zawsze były to pierniczki, ale
jeśli masz ochotę na wilgotny, puszysty piernik, to mój przepis jest taki:

1/2 kg gotowanych ziemniaków

1/2 kg mąki

1/2 kg miodu

0,375 kg cukru

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

2 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

25 dkg tłuszczu

(jeśli ma być czarny, dodaj kakao - było w pierwotnym przepisie, ale ja
niestety go nie mogę jeść, więc usuwam z każdego przepisu)

Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje). Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.

Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając. Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.

Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C około 35
minut.



Pozdrawiam.

Barbara.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.12 Barbara \(Basiek\)
18.12 @nn
18.12 fiora
19.12 L.
19.12 Barbara \(Basiek\)
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?