Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pizza

Grupy

Szukaj w grupach

 

pizza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-10 18:32:11

Temat: pizza
Od: "Agata19" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

proszę o przepis na pizzę


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-10 19:31:48

Temat: Re: pizza
Od: "zuczek" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis Asi M., wielokrotnie testowany (pysznosci!!) PUSZYSTE (GRUBE) CIASTO

3 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
1 jajko
6 dkg drożdży (może być kostka)
łyżeczka soli
1 szklanka wody
czosnek i zestaw ziół do pizzy

Drożdże z odrobiną cukru, mąki i soli wyrobić i do wyrośnięcia zostawić.
Resztę składników do miski wsypać i jak drożdże wyrosną wszystko połączyć.
Wody dolewać w trakcie w zależności od lepkości tak samo można mąki
dosypywać. Ziół to ja dużo sypię a czosnku to ze 2 ząbki rozgniecione albo w
kosteczkę pociachane tak fajnie się je rozgryza. Ciacho jest pulchne i
prawie samo można jeść no ale na wierzch trochę farszu można dać. Jak
ciasto wyrośnie to zapiec trzeba chwilke samo, potem farsz i z kwadrans.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-10 23:09:47

Temat: Re: pizza
Od: "Alexander Petty" <a...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo prosty przepis na klasyczna pizze (ciasto)

3 szklanki maki
1 szklanka letniego mleka
2 lyzki stolowe oleju olivkowego
1/2 szklanki letniej wody
1 i 1/3 lyzeczki suchych drozdzy
1 i 1/2 lyzeczka soli
szczypta cukru

Polaczyc wode, drozdze i cukier, zamieszac i zostawic to potwierdzenia (az
sie piana pojawi albo male babelki). Make wlozyc do miski, dodac sol,
wymieszac i dodac rozczyn drozdzowy. Rozmieszac lyzka, dodawac po trochu
mleko i olejek i mieszac, az sie ciasto zrobi miekkie. Wyjac zawartosc
miski na stolnice posypana maka i rozrabiac ciasto. Dobrze jest wlozyc
troche energi w to rozrabianie, uzyc cala dlon a nie tylko palce. Zagniatac
ciasto w pol a potem splaszczyc dlonia. Ciasto powinno odchodzic latwo od
dloni. Po 5 minutach energicznego wyrabiania przykryc ciasto plastykiem
albo mokra sciereczka i pozwolic mu odpoczac na 2-3 minuty. Wyrabiac dalej
przez moze 2 minuty (20 do 30 zagniecen); wlozyc do miski posmarowanej
olejem olivkowym, przykryc plastikiem i zostawic do wyrosniencia w cieplym
(ale nie za bardzo!) miejscu. Kiedy ciasto osiagnie podwojna objetosc (2
godziny?), wyjac je z miski, podzielic na pol i walkowac aby osiagnac
pozadany rozmiar krazka (jesli ciasto sie "cofa", zostawic na piec minut aby
sie uspokoilo). Zostawic do wrosniecia pod sciereczka (lniany albo
bawelniany recznik kuchenny) na godzine. Po wyrosnieciu posmarowac olejem
olivkowym, posypac pokrojonym drobno rosmarynem (moze 1/2 lyzeczki) i
utartym serem Parmegiana Reggiano. Teraz pizza jest gotowa aby dodac sos
pomidorowy (specialny do pizzy), ser mozzarela, troche bazylei, itd.

Piec pizze w rozgrzanym piekarniku, najlepiej na kameniu pizzowym, w
temperaturze 232 C. Pizza jest gotowa jak brzegi sie zarumiena i ser jest
stopiony i lekko przypieczony, jakies 7 to 10 minut.

Powodzenia!

Alex
Thousand Oaks, CA


"Agata19" <a...@a...pl> wrote in message
news:b4iljf$lch$1@atlantis.news.tpi.pl...
> proszę o przepis na pizzę
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co je mis uszatek na kolacje?
pizza-proszę o przepis
Ruskiego!!!!!
mam ochote na pieroga!!!!!!!!
Jak zrobić krokiety?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »