« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-24 13:54:30
Temat: placek po cyganskuJak zrobic placek po cygansku? Najlepiej ostry?
Zawsze improwizuje i jestem ciekawa jak to ma sie do prawdziwego placka po
cygansku:)))
madziak
m...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-25 11:04:18
Temat: Re: placek po cygansku
MadziaK wrote:
>
> Jak zrobic placek po cygansku? Najlepiej ostry?
> Zawsze improwizuje i jestem ciekawa jak to ma sie do prawdziwego placka po
> cygansku:)))
Też o to męczyłem kiedyś grupowiczów - bez rezultatu.
Na razie też improwizuję ale efekty są takie sobie.
Uwaga Grupowicze: czy ktoś mieszka w Białogardzie lub tam bywa?
tam jadłem chyba jedne z najlepszych placków w życiu.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-25 14:02:17
Temat: Re: placek po cyganskuOn Thu, 25 May 2000 13:04:18 +0200, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:
>Uwaga Grupowicze: czy ktoś mieszka w Białogardzie lub tam bywa?
>tam jadłem chyba jedne z najlepszych placków w życiu.
Opowiedz o tym.
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-26 00:49:05
Temat: Re: placek po cyganskusadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>Też o to męczyłem kiedyś grupowiczów - bez rezultatu.
>Na razie też improwizuję ale efekty są takie sobie.
Przypomnijcie po weekendzie. Jade w sobote na imprezke do Gdanska i w menu
beda wlasnie takowe. Sporuje wypytac kucharza badz wlasciciela lokalu :-)
Pozdrawiam.
Lechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-29 04:09:17
Temat: Re: placek po cyganskuN i co nowego w sprawie placka ?
Użytkownik Leszek(Lechu) Marmon <l...@i...uj.edu.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:3...@n...cyf-kr.edu.pl...
> sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> Przypomnijcie po weekendzie. Jade w sobote na imprezke do Gdanska i w menu
> beda wlasnie takowe. Sporuje wypytac kucharza badz wlasciciela lokalu :-)
>
> Pozdrawiam.
>
> Lechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-30 00:00:59
Temat: Re: placek po cygansku"Przemysław Widawski" <p...@f...onet.pl> wrote:
>N i co nowego w sprawie placka ?
>
No i wyszlo na to, ze to byl placek z gulaszem na ostro. Sam juz nie wiem
czy w menu byla nazwa na wyrost czy tez to moze to samo. W kazdym razie i
placek i gulasz byly bardzo dobre i ostre.
Pozdrawiam.
Lechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-30 09:04:43
Temat: Re: placek po cyganskuLeszek(Lechu) Marmon <l...@i...uj.edu.pl> wrote in message
news:3932f8c1.16158056@news.cyf-kr.edu.pl...
| "Przemysław Widawski" <p...@f...onet.pl> wrote:
|
| >N i co nowego w sprawie placka ?
| >
|
| No i wyszlo na to, ze to byl placek z gulaszem na ostro. Sam juz nie wiem
| czy w menu byla nazwa na wyrost czy tez to moze to samo.
Bo to właśnie jest to. A nazwa zmienia się zależnie od lokalizacji i
fantazji kucharza. Raz będzie to placek węgierski, raz cygański albo np.
jadło drwali.
To ostatnie to nie pamiętam, gdzie jadłem. Idea jest prosta: placek
ziemniaczany w rozmiarze XXL oversized, na to ostry gulasz. Do przybrania
odrobina kwaśnej śmietany.
acha! Placki mogą być przyprawione trochę bardziej na ostro (np. dodać
pieprzu przed smażeniem).
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-30 09:33:07
Temat: Re: placek po cygansku> To ostatnie to nie pamiętam, gdzie jadłem. Idea jest prosta: placek
> ziemniaczany w rozmiarze XXL oversized, na to ostry gulasz. Do przybrania
> odrobina kwaśnej śmietany.
Prawie dokładnie tak - z tym, że gulasz nie na a do środka - czyli po
usmażeniu kładziemy placek, na to dajemy gulasz, składamy na pół polewamy
kwaśną śmietaną i posypujemy pietrzyszką ( natką ).
A że nazwy są różne to fakt :)
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-30 10:02:58
Temat: Re: placek po cygansku
Lilly was here <:)@com.pl> wrote in message
news:8h01jn$s6n$1@flis.man.torun.pl...
|
| Prawie dokładnie tak - z tym, że gulasz nie na a do środka
Jak kto woli... Ja wolę _na plask_. Zwykle z resztą tak mi
go podawano w knajpach.
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-31 17:05:23
Temat: Re: placek po cyganskuIn article <8...@K...Brywczynski>, Konrad Brywczyński wrote:
>
>Bo to właśnie jest to. A nazwa zmienia się zależnie od lokalizacji i
>fantazji kucharza. Raz będzie to placek węgierski, raz cygański albo np.
>jadło drwali.
>To ostatnie to nie pamiętam, gdzie jadłem. Idea jest prosta: placek
>ziemniaczany w rozmiarze XXL oversized, na to ostry gulasz. Do przybrania
>odrobina kwaśnej śmietany.
>
>acha! Placki mogą być przyprawione trochę bardziej na ostro (np. dodać
>pieprzu przed smażeniem).
>
Ostatnio (w lutym :-))jadłam w Bukowinie Tatrzańskiej placek ziemniaczany
z gulaszem złożony na pół, posypany startym żółtym serem i marynowanymi
pieczarkami, ogóreczkami i papryką. Było to cudo mniamuśnie i nazywało
się "Placek Po Zbójnicku".
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |