« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-21 10:45:35
Temat: pomidorówka dla laikaczyli dla mnie , jestem kompletnym zerem jeśli chodzi o zupy - pomóżcie mi
ugotować tą jakże prostą zupę - będę wdzięczna za przepisy lub linki - ale
błagam krok po kroku bo nigdy sama zupy nie ugotowałam innej niż pieczarkowa
z gotowej mrożonki ;((
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-21 12:02:29
Temat: Re: pomidorówka dla laika
Qwax wrote:
> Przepis na (dobrą) pomidorową
[..]
> dodaj przecier pomidorowy (ile - to zależy od przecieru /
> koncentratu / producenta
Blad- zeby byla _dobra_ ( IMHO ) to jednak musza byc w niej uduszone i
przetarte pomidory. Zaden koncentrat nie da tego smaku i zapachu.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:03:54
Temat: Re: pomidorówka dla laika
Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:13990-1035201378@213.17.138.62...
> Pomidorową (zwykłą) można robić na wywarze z dowolnej padliny, nie
> wyjmując ani mięsa ani jarzyn z wywaru - co kto lubi
>
jezeli ktos jest kompletnym laikiem, to mozna tez zrobic pomidorowa na
rosolku z kostki +koncentrat + sól, pieprz i listek laurowy.
Mozna tez dac kartonik przecieru pomidorowego albo duzo dojrzalych
przetartych pomidorow bez skorki
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:07:24
Temat: Re: pomidorówka dla laikaOn Mon, 21 Oct 2002 15:01:48 +0200 I had a dream that Qwax <...@...Q> wrote:
>Przepis na (dobrą) pomidorową
>ugotuj rosół - wyjmij z niego wszystko, tak by pozostał jedynie
>bulion, dodaj przecier pomidorowy (ile - to zależy od przecieru /
>koncentratu / producenta - moja babcia mówiła "tak żeby było dobrze").
>Pogotuj chwil parę. dodaj śmietany (32%) - ile - jak wyżej i mocno
>mieszając pogotuj 2-5min. Podawać z ryżem lub grubym makaronem.
A czemu śmietanę 32%? Ja daję 9% albo 12%, albo najchętniej jogurt,
a różnicy w smaku nie czuję.
--
Grzegorz Janoszka
www.consulta.pl odpowiadając POPRAW adres
Na newsy piszę prywatnie i wyrażam swoje prywatne poglądy, które nie mają
nic wspólnego z moimi byłymi, obecnymi i przyszłymi pracodawcami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:16:37
Temat: Re: pomidorówka dla laika
Grzegorz Janoszka wrote:
> A czemu śmietanę 32%? Ja daję 9% albo 12%, albo najchętniej jogurt,
> a różnicy w smaku nie czuję.
Nooo przy jogurcie juz róznica w smaku jest wyrazna. Przy smietanach,
jesli sa kwasne, równiez jej nie zauwazam.
Inna sprawa, ze to kwestia przyzwyczajenia.
Ja uzywam standardowo do potraw 9 i 12 procentowych, moja babcia nie
uznaje mniej niz 32 %
: " bo to za chude, przeciez bedzie niesmaczne" a mimo to potrafila
szczerze pochwalic smak podawanego jedzenia ( jesli tylko nie
uczestniczyla w samym gotowaniu ) .
Tyle, ze jej zupa po wyjeciu z lodówki byla jak stojaca galareta a moja
jednak jest plynna ;)
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:28:53
Temat: Re: pomidorówka dla laika
Użytkownik "agi ( fghfgh )" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3DB3ECD5.83F94C30@poczta.onet.pl...
>
>
> Qwax wrote:
>
> > Przepis na (dobrą) pomidorową
> [..]
> > dodaj przecier pomidorowy (ile - to zależy od przecieru /
> > koncentratu / producenta
>
> Blad- zeby byla _dobra_ ( IMHO ) to jednak musza byc w niej uduszone i
> przetarte pomidory. Zaden koncentrat nie da tego smaku i zapachu.
> pzdr
> agi
Popieram, nie ma lepszej zupy pomidorowej niz ugotowac ja ze swiezych
pomidorow, a w zimie z wlasnego przecieru pomidorowego - nie ma porownania z
koncentratem pomidorowym. Odkad jem taka zupe, nie dodaje nigdy koncentratu
(przyzwyczajenie - druga natura czlowieka :-))
Pozdrawiam,
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:29:10
Temat: Re: pomidorówka dla laikaDla laika to taka jak moj tata robi....kupic litr soku pomidorowego, wlac do
garnka, wrzucic kostke rosolowa, dodac szuszonych warzyw, garsc ryzu
(kobieca garsc to jego 1/2 ;-)) jak sie wszystko miekkie zrobi to zaprawic
smietana jaka jest akurat w domu ;-)
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 12:35:59
Temat: Re: pomidorówka dla laika
Użytkownik > Jak chcę dodawać wody to wkładam garnek pod kran a nie kupuję
jej w
> sklepie. A poza tym śmietana powinna być taka by na niej można było
> 5złotówkę położyć. Wszystko to rozbełtane bele-co to nie śmietana a
Ja osobiście pieniędzy , zwłaszcza monet na śmietanę nie kładę ( dużo
zarazków ). :))
A jak będziesz wlewać ją, ..śmietanę ( około 2-3 dużych łyżek )do zupy to
najpierw wlej parę łyżek do śmietany żeby ją trochę ogrzać , a następnie
wlewaj powoli i ciągle mieszaj bo się zważy i zrobi się ser. Nie zniechęcaj
się jak coś nie wyjdzie , nawet mistrzowie mają wpadki w gotowaniu.
Pozdrawiam
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 13:01:48
Temat: Re: pomidorówka dla laika> czyli dla mnie , jestem kompletnym zerem jeśli chodzi o zupy -
pomóżcie mi
> ugotować tą jakże prostą zupę - będę wdzięczna za przepisy lub
linki - ale
> błagam krok po kroku bo nigdy sama zupy nie ugotowałam innej niż
pieczarkowa
> z gotowej mrożonki ;((
>
Przepis na (dobrą) pomidorową
ugotuj rosół - wyjmij z niego wszystko, tak by pozostał jedynie
bulion, dodaj przecier pomidorowy (ile - to zależy od przecieru /
koncentratu / producenta - moja babcia mówiła "tak żeby było dobrze").
Pogotuj chwil parę. dodaj śmietany (32%) - ile - jak wyżej i mocno
mieszając pogotuj 2-5min. Podawać z ryżem lub grubym makaronem.
Pomidorową (zwykłą) można robić na wywarze z dowolnej padliny, nie
wyjmując ani mięsa ani jarzyn z wywaru - co kto lubi
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 13:12:25
Temat: Re: pomidorówka dla laika>
> > Przepis na (dobrą) pomidorową
> [..]
> > dodaj przecier pomidorowy (ile - to zależy od przecieru /
> > koncentratu / producenta
>
> Blad- zeby byla _dobra_ ( IMHO ) to jednak musza byc w niej uduszone
i
> przetarte pomidory. Zaden koncentrat nie da tego smaku i zapachu.
Bywa różnie - szczególnie że pomidory bywają różne - a koncentrat
pudliszek jest zazwyczaj taki sam - i dawkę można dobrać do własnego
smaku. Oczywiście nic nie zastąpi pomidorowej z przecieru mojej
babci - ale nie żyje już od ładnych paru lat a z jej zapasów
odziedziczone przeciery już się kończą.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |