Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomocy ze słowniczkiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomocy ze słowniczkiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-13 16:04:27

Temat: pomocy ze słowniczkiem
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
egzaminy.

Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
1. Związki Fitynowe
2. Co to jest proces retrogladacji
3. co to jest dekstrynizacja
4. co to jest Transpiracja?

za odpowiedzi z góry dziękuję

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-13 16:45:55

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 4. co to jest Transpiracja?

http://wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Transpiracja&szu
kaj.x=19&szukaj.y=12

Poczytaj sobie o tym...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-13 16:57:08

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "ania" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
> egzaminy.
>
> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
> 1. Związki Fitynowe
> 2. Co to jest proces retrogladacji
> 3. co to jest dekstrynizacja
> 4. co to jest Transpiracja?
>
> za odpowiedzi z góry dziękuję

Cześć.
Hmmm przyznam się szczerze że pierwszy raz stykam się z takimi określeniami
. Ukończyłam swego czasu Liceum Gastronomiczne ale w mojej edukacji nie
było czegoś takiego. Skąd to wytrzasnołeś . Kurde może ja mam jakieś braki
:)).
Pozdrawiam .
Ania z fasolką.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-13 16:57:23

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 3. co to jest dekstrynizacja

Znalazłam co to są dekstryny:
DEKSTRYNY [łac.], polisacharydy, produkty niezupełnego rozkładu skrobi lub glikogenu;
powstają pod wpływem działania amylaz; mają zastosowanie w przemyśle chem., włók.,
spoż., farm. i papierniczym.

albo
http://wiem.onet.pl/wiem/005bd7.html

albo
http://wiem.onet.pl/wiem/01d6ab.html

Ale dekstrynizacji nie ma...

Pozdrawiam Vicky S.

--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-13 17:03:31

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

hmmmm

a może tak jakieś z gastronomią - tak bardziej dobitnie bo to dla mnie:-)

z tego co jest napisane to nic nie zrozumialem, wiec moze cos innego, lub
przeksztalccie to na prosty jezyk:-) - tak lopatologicznie

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------

Vicky S. napisał(a) w wiadomości: ...

Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 4. co to jest Transpiracja?

http://wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Transpiracja&szu
kaj.x=19&szukaj.y=12

Poczytaj sobie o tym...




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-13 17:50:58

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> hmmmm
>
> a może tak jakieś z gastronomią - tak bardziej dobitnie bo to dla mnie:-)
>
> z tego co jest napisane to nic nie zrozumialem, wiec moze cos innego, lub
> przeksztalccie to na prosty jezyk:-) - tak lopatologicznie

A jak chcesz prościej???

Transpiracja to po prostu parowanie wody z jakiejś powierzchni np. liści roślin,
skóry człowieka, zwierząt...
W związku z tym, że transpiracja zachodzi pod wpływem światła i temperatury to w
gastronomii można to określenie zastosować do ??? chyba parowania wody z produktów.
W gastronomii nie jestem dobra.
A pojęcie transpirancji pamiętam z ochrony środowiska w szkole średniej

Pozdrawiam Vicky S.

--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-14 09:03:40

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > 3. co to jest dekstrynizacja

> Znalazłam co to są dekstryny:
> DEKSTRYNY [łac.], polisacharydy, [...]

Podaję za:
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
Polimery D-glukozy, będące produktami pośrednimi począwszy od skrobi a
skończywszy na maltozie. Dekstryny na ogół otrzymuje się wskutek hydrolizy
skrobi z udziałem amylaz (diastazy). Można też je uzyskać w kontrolowanym
procesie hydrolizy kwaśnej. Wysokocząsteczkowe dekstryny przypominają
skrobię, podczas gdy niskocząsteczkowe wykazują większe podobieństwo do
cukrów prostych. W porównaniu ze skrobią pierwotną, dekstryny tworzą
roztwory o mniejszej lepkości. Są rozpuszczalne w wodzie, a
nierozpuszczalne w alkoholu. Mają handlowe znaczenie jako materiały
przylepne. Najlepszym źródłem dekstryn dla przetwórstwa jest skrobia z
wilca ziemniaczanego (kartofla słodkiego), manioku jadalnego (tapioki) i
kukurydzy.

--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-14 09:13:38

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
> egzaminy.
>
> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
> 1. Związki Fitynowe

Zobacz:
http://www.google.com/search?num=100&hl=pl&newwindow
=1&q=Zwi%B1zki+Fitynow
e&btnG=Szukaj+z+Google

> 2. Co to jest proces retrogladacji

A nie procesie retrogradacji?
http://www.google.com/search?sourceid=navclient&quer
ytime=MEOZ&q=procesie+
retrogradacji
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-14 13:09:08

Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki za pomoc bardzo serdecznie wszystkim

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------

Jerzy <0...@m...pl> napisał(a) w wiadomości: ...
>
>Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
>news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
>> egzaminy.
>>
>> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
>> 1. Związki Fitynowe
>
>Zobacz:
>http://www.google.com/search?num=100&hl=pl&newwindo
w=1&q=Zwi%B1zki+Fitynow
>e&btnG=Szukaj+z+Google
>
>> 2. Co to jest proces retrogladacji
>
>A nie procesie retrogradacji?
>http://www.google.com/search?sourceid=navclient&que
rytime=MEOZ&q=procesie+
>retrogradacji
>--
>Pozdr. Jerzy Nowak
>Wawa
>"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
>is."
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: BLENDER
hiszpania
Zle doswiadczenia w restauracji? Napisz o tym na forum (troche OT, a troche jak najbardziej na temat)
Wariacje nt. zapiekanki z ryby i ziemniakow
Re: Niby keks(francuski)"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »