| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-13 16:04:27
Temat: pomocy ze słowniczkiemWitam
Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
egzaminy.
Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
1. Związki Fitynowe
2. Co to jest proces retrogladacji
3. co to jest dekstrynizacja
4. co to jest Transpiracja?
za odpowiedzi z góry dziękuję
--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-13 16:45:55
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 4. co to jest Transpiracja?
http://wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Transpiracja&szu
kaj.x=19&szukaj.y=12
Poczytaj sobie o tym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-13 16:57:08
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
> egzaminy.
>
> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
> 1. Związki Fitynowe
> 2. Co to jest proces retrogladacji
> 3. co to jest dekstrynizacja
> 4. co to jest Transpiracja?
>
> za odpowiedzi z góry dziękuję
Cześć.
Hmmm przyznam się szczerze że pierwszy raz stykam się z takimi określeniami
. Ukończyłam swego czasu Liceum Gastronomiczne ale w mojej edukacji nie
było czegoś takiego. Skąd to wytrzasnołeś . Kurde może ja mam jakieś braki
:)).
Pozdrawiam .
Ania z fasolką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-13 16:57:23
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 3. co to jest dekstrynizacja
Znalazłam co to są dekstryny:
DEKSTRYNY [łac.], polisacharydy, produkty niezupełnego rozkładu skrobi lub glikogenu;
powstają pod wpływem działania amylaz; mają zastosowanie w przemyśle chem., włók.,
spoż., farm. i papierniczym.
albo
http://wiem.onet.pl/wiem/005bd7.html
albo
http://wiem.onet.pl/wiem/01d6ab.html
Ale dekstrynizacji nie ma...
Pozdrawiam Vicky S.
--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-13 17:03:31
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiemhmmmm
a może tak jakieś z gastronomią - tak bardziej dobitnie bo to dla mnie:-)
z tego co jest napisane to nic nie zrozumialem, wiec moze cos innego, lub
przeksztalccie to na prosty jezyk:-) - tak lopatologicznie
--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------
Vicky S. napisał(a) w wiadomości: ...
Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> 4. co to jest Transpiracja?
http://wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Transpiracja&szu
kaj.x=19&szukaj.y=12
Poczytaj sobie o tym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-13 17:50:58
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem> hmmmm
>
> a może tak jakieś z gastronomią - tak bardziej dobitnie bo to dla mnie:-)
>
> z tego co jest napisane to nic nie zrozumialem, wiec moze cos innego, lub
> przeksztalccie to na prosty jezyk:-) - tak lopatologicznie
A jak chcesz prościej???
Transpiracja to po prostu parowanie wody z jakiejś powierzchni np. liści roślin,
skóry człowieka, zwierząt...
W związku z tym, że transpiracja zachodzi pod wpływem światła i temperatury to w
gastronomii można to określenie zastosować do ??? chyba parowania wody z produktów.
W gastronomii nie jestem dobra.
A pojęcie transpirancji pamiętam z ochrony środowiska w szkole średniej
Pozdrawiam Vicky S.
--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 09:03:40
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem> > 3. co to jest dekstrynizacja
> Znalazłam co to są dekstryny:
> DEKSTRYNY [łac.], polisacharydy, [...]
Podaję za:
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
Polimery D-glukozy, będące produktami pośrednimi począwszy od skrobi a
skończywszy na maltozie. Dekstryny na ogół otrzymuje się wskutek hydrolizy
skrobi z udziałem amylaz (diastazy). Można też je uzyskać w kontrolowanym
procesie hydrolizy kwaśnej. Wysokocząsteczkowe dekstryny przypominają
skrobię, podczas gdy niskocząsteczkowe wykazują większe podobieństwo do
cukrów prostych. W porównaniu ze skrobią pierwotną, dekstryny tworzą
roztwory o mniejszej lepkości. Są rozpuszczalne w wodzie, a
nierozpuszczalne w alkoholu. Mają handlowe znaczenie jako materiały
przylepne. Najlepszym źródłem dekstryn dla przetwórstwa jest skrobia z
wilca ziemniaczanego (kartofla słodkiego), manioku jadalnego (tapioki) i
kukurydzy.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 09:13:38
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiem
Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
> egzaminy.
>
> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
> 1. Związki Fitynowe
Zobacz:
http://www.google.com/search?num=100&hl=pl&newwindow
=1&q=Zwi%B1zki+Fitynow
e&btnG=Szukaj+z+Google
> 2. Co to jest proces retrogladacji
A nie procesie retrogradacji?
http://www.google.com/search?sourceid=navclient&quer
ytime=MEOZ&q=procesie+
retrogradacji
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 13:09:08
Temat: Re: pomocy ze słowniczkiemdzieki za pomoc bardzo serdecznie wszystkim
--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------
Jerzy <0...@m...pl> napisał(a) w wiadomości: ...
>
>Użytkownik "AmRat" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
>news:aeafpk$2ga$1@news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Jestem uczniem 3 kl.Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej więc mam za 6 dni
>> egzaminy.
>>
>> Powiedzcie mi proszę jeśli wiecie co to są:
>> 1. Związki Fitynowe
>
>Zobacz:
>http://www.google.com/search?num=100&hl=pl&newwindo
w=1&q=Zwi%B1zki+Fitynow
>e&btnG=Szukaj+z+Google
>
>> 2. Co to jest proces retrogladacji
>
>A nie procesie retrogradacji?
>http://www.google.com/search?sourceid=navclient&que
rytime=MEOZ&q=procesie+
>retrogradacji
>--
>Pozdr. Jerzy Nowak
>Wawa
>"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
>is."
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |