« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-16 14:30:06
Temat: pomysł na pomidoramam tego ...... cala reklmowke
rodzina mnie oblaskawila :-)
a ja mam tylko meza ( na razie)
i nie wiem jak to przerobic
sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
macie jakis pomysl?
PS oprocz jajecznicy z pomidorami ktorej nie cierpie
pozdrowka
Gosi@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-16 14:40:31
Temat: Re: pomysł na pomidoraUżytkownik "Gosi@" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cic880$kbi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
>
> sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
>
> macie jakis pomysl?
ja na przykład ostatnio opatentowałam nowy sposób(przyjamniej u mnie) na
jedzenie pomidorów np. do mięs i do różnych dań z kórymi owe sie jada
pokrojone pomidory w plsterki polewam sosem ze śmietany i łyżeczą majonezu i
wyciśniętymi 2 lub 3 ząbkami czosnku a to wszystko posypane sartym drobno
żółtym serem
zajadamy się tym ciągle więc jak wam posmakuje to ci troche ubędzie
pomidorów , a z reszty mozesz zrobić przecier na zime w słoiczkach ale sos
do makaronu ........
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 14:49:49
Temat: Re: pomysł na pomidoraDnia Thu, 16 Sep 2004 16:30:06 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gosi@*, w
wiadomości news:<news:cic880$kbi$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
>
> sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
>
> macie jakis pomysl?
sos do smażonych kiełbasek
najpierw podsmażasz pokrojoną cebulkę, następnie wyrzcasz pokrojone pomidory
pozbawione skórki, dusisz, dodajesz czosnek wyciśnięty, dużo ziółek bazylia,
tymianek, oregano, majeranek, tabasco, pokrojoną papryczkę, jeśli masz chęć
i redukujesz i duuusisz. mniam :)
prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
bruchetta, czyli grzanki z pomidorami, bazylią i mozarellą
dokup cebulę i paprykę i zrób leczo (i jeszcze kiełbasy :))
sosik do makaronu z duszonych pomidorów, mielonego, czerwonej fasolki,
cebulki i ziół
mnóstwo możliwości :D
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 15:18:39
Temat: Re: pomysł na pomidora> prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
a jakis przepis na extra pomidorowke?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 15:31:27
Temat: Re: pomysł na pomidoraDnia Thu, 16 Sep 2004 17:18:39 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gosi@*, w
wiadomości news:<news:cicbbt$78t$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
>> prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
>
> a jakis przepis na extra pomidorowke?
oddaję głos grupie, bo w mojej rodzinie to jakoś nie wchodzi, więc ja za
często nie robię. ale ja dusiłam pomidory bez skórki na oliwie, dodawałam
bulionu, przyprawiałam. może się nie znam :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 15:38:14
Temat: Re: pomysł na pomidora
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:zkbcvuf3xuvp.dlg@czarodziejka.net...
| Dnia Thu, 16 Sep 2004 17:18:39 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gosi@*, w
| wiadomości news:<news:cicbbt$78t$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
| następuje:
|
| >> prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
| >
| > a jakis przepis na extra pomidorowke?
|
| oddaję głos grupie, bo w mojej rodzinie to jakoś nie wchodzi, więc ja za
| często nie robię. ale ja dusiłam pomidory bez skórki na oliwie, dodawałam
| bulionu, przyprawiałam. może się nie znam :)
Babciny przepis i jedyny właściwy w moim domu - dusi się na maśle. Ze
skórką. Potem przeciera przez cedzak:-) I właściwie nic prócz ryżu i
pietruszki nie jest już potrzebne.
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 15:49:43
Temat: Re: pomysł na pomidora
Użytkownik "Gosi@" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cicbbt$78t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > prawdziwa zupa pomidorowa na świeżych pomidorach
>
> a jakis przepis na extra pomidorowke?
Ja mam dwa sposoby:
albo miksuje obrane ze skorki pomidory z wloszczyzna a potem gotuje
albo odwronie miksuje ugotowane
Doprawiam swierza bazylka i smietana/ jogurtem naturalnym
ZAdnego zyzu, ani makaronu!!!!
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 15:56:08
Temat: Re: pomysł na pomidora
Użytkownik "Gosi@" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cic880$kbi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
- chlodnik gazpacho- szukaj w googlach
- salatka grecka (pomidory, ogorki, papryka, oliwki, feta, bazylia i oliwa)
- a moze do sloiczkow- sporo bylo o roznych sposobach ostatnio na soki,
przeciery, sosy pomidorowe, cale pomidory na zime- ja wyprodukowalam sporo
sloiczkow i jestem bardzo zadowowlona
- sos do makaronu (obrane i pokrojone pomidory wrzucic na patelnie z
zeszklona cebula i czosnkiem, przyprawic, pod koniec duszenia dodac listki
bazylii)
- faszerowac ryzem z dodatkami i zapiekac
- faszerowac masa twarogowa /serowa z dodatkami i podawc jako przekaske na
zimno
- polac pomidorowym sosem baklazany pokrojone w plastry , posypac
parmezanem i zapiec
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 16:11:25
Temat: Re: pomysł na pomidora
"Gosi@" <q...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cic880$kbi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
>
> sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
>
> macie jakis pomysl?
15.08 byl temat gaspacho - polecam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 16:43:12
Temat: Re: pomysł na pomidoraGosi@ <q...@o...pl> napisał(a):
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
>
> sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
>
> macie jakis pomysl?
Spaghetti al Sugo Crudo
(...z sosem bez gotowania.)
1-1,5 kg dojzalych, soczystych pomidorow
4 duze zabki czosnku
Sol do smaku - najlepiej morska
Swiezo mielony (grubo!) czarny pieprz
1/2 szklanki oliwy z oliwek "extra virgin" (jak najlepszej...)
szczypta (mala!) pieprzu kajenskiego albo ostrej czerwonej papryki mielonej
- 1 lyzeczka cukru (dodac tylko jesli sos jest zbyt kwasny. Natomiast jesli
sos jest zbyt slodki to mozna dodac odrobine octu lub soku z cytryny.)
- starty ser parmezan lub podobny (4 lyzki stolowe, albo ile kto lubi)
- paczka (1/2 kg) spaghetti
Czosnek obrac i zabki lekko zmiazdzyc nozem. Pomidory obrac ze skorek, wyjac
nasienniki i miazsz pociapac na drobne kawalki. Wlozyc czosnek i pomidory do
szklanej miski, dodac szczypte pieprzu kajenskiego, pieprz i sol do smaku.
Zalac oliwa i dobrze wymieszac. Szczelnie przykryc plastykowa folia i
postawic w temp. pokojowej na co najmniej godzine, a jeszcze lepiej na 3-4
godziny (ale nie dluzej niz 6-8.)
Przed podaniem wyjac zabki czosnku z sosu i ew. dodac lyzeczka cukru jesli
jest zbyt kwasny.
Ugotowac spaghetti "al dente", odlac (nie hartowac) i wlozyc je do duzej
miski. Posypac obficie utartym parmezanem, dobrze wymieszac, dodac 1/2
szklanki sosu i wszystko znowu dobrze wymieszac. Porozkladac makaron na
talerze i polac reszta sosu. Podawac natychmiast jako samodzielne -
wegetarianskie danie - albo np. do smazonego kurczaka.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |