« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-06 10:05:04
Temat: pomysł na zupeWitam.
Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
dziwności. Tylko bez mięsa!
Dzięki
A. Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-06 13:27:08
Temat: Re: pomysł na zupe"Anna Styś" wrote:
> Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
> dziwności. Tylko bez mięsa!
http://puszkkka.spinacz.pl, kategoria "zupy" :)
jesli mialabym cos zaproponowac to aktualnie chodzi za mna zupa zbożowa
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2713
"Zupa pyszna i wyprobowana. Jedyna upierdliwosc wynika z namaczanie
pszenicy. Bez tego pluje sie lupinami, nawet gdy jest gotowana w
szybkowarze."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria:
Dla dzieci po 12 mies. życia
Skala trudności: *
Składniki:
1 filizanka jeczmienia (peczak)
1 filizanka soczewicy zielonej (duzej)
2 filizanki pszenicy
1 cebula
3 duze ziemniaki
2-3 l wody lub wywaru z warzyw
1 ł tymianku
1/2 ł rozmarynu
2 Ł posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
(ewentualnie 2 Ł kwaśnej śmietany - w wersji lakto)
Przepis:
Pszenice namoczyc na noc.
W duzym garnku rozgrzac 2 Ł oleju i samzyc drobno pokrojona cebule.
Dodac pokrojone ziemniaki i smazyc ok 5 min. Nastepnie dodac oplukany
jeczmien, soczewice i odsaczona pszenice. Smazyc 5 min. Dodac wywar i
gotowac pod przykryciem do miekkosci. Pod koniec dodac sol i ziola. Na
talerzu posypac szczypiorkiem ew. dodac smietane. Mozna dodac pokruszonego
tofu (nie probowalam z tym).
Wskazówki i uwagi:
* Ziol mozna teraz uzywac swierzych. Dodaje sie ich pod koniec, gdyz
tymianek za szybko dodany gorzknieje. Tak samo zbyt dlugo smazony lub
przypieczony czosnek.
* dzieciom taka zupka moze byc podawana dopiero powyzej 1 roku zycia,
aby nie uczulic dziecka na gluten!
* Malym dzieciom dodaje sie mniej przypraw a niektorych wcale. No i w
zaleznosci od wieku miksuje sie, ciapcia lub dla dobrze radzacych sobie z
gryzieniem podaje sie normalnie.
Nadesłał(a): ruda , przepis własny autora.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 13:52:07
Temat: Re: pomysł na zupe
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b47618$t5t$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
> dziwności. Tylko bez mięsa!
>
>
cześć
Ja właśnie kończę gotować ostrą zupę z kapusty pekińskiej. Jest prawie
gotowa.
ćwierć raczej większej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
pietruszka
kawałek selera
3 nie za małe ziemniaki
1 pomidor bez skórki
ćwierć czerwonej papryki
1,5 kostki rosołowej z kurczaka
łyżka ciemnego sosu sojowo-grzybowego
płaska łyżeczka sosu sambal oelek
2/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
koperek suszony albo świeży
(opcjonalnie) dwie garście gotowej zacierki
2 płaskie łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
ok. 2 litrów wody
marchew pokroić w półplastry, wrzucić do garnka razem z pietruchą i selerem,
zalać wodą, posolić i gotować ok. pół godziny. Dorzucić pokrojone ziemniaki
i pomidora, pokrojoną w krótkie paski kapustę i paprykę. Wrzucić kostki
rosołowe, przykryć i gotować na małym ogniu. Dolac sos sojowy, wsypać
paprykę, dorzucić ostry sos sambal-oelek, ostrożnie dodać ociupinę pieprzu.
10 minut przed końcem gotowania wrzucic zacierkę i troche koperku dla
aromatu. W razie czego posolic i przyprawic do smaku. Na koniec po
wyłączeniu gazu zaprawić zupę śmietaną, wlać olej dla uzyskania ładnych
oczek ito wszystko. Pałaszować.
Smacznego, idę jeść gorącą zupę :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 13:55:11
Temat: Re: pomysł na zupe
On Thu, 6 Mar 2003, Anna Styś wrote:
> Witam.
>
> Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
> dziwności. Tylko bez mięsa!
>
> Dzięki
> A. Styś
Znalazlam przepis na orginalna zupke, bezmiesna, ale chyba trzeba z jej
przygotowaniem poczekac...
50 dag swiezych owocow dzikiej rozy lub 25 dag suszonych
1 1/ l wody
skorka z jednej cytryny
6-9 dag cukru
1 1/2 - 2 lyzki maki kukurydzianej
lyzeczka soku cytrynowego
1,5 dag obranych i pokrojonych w cieniutkie paski migdalow
Umyc swieze owoce lub namoczyc suszone w 1 1/2 l wody na 48 godzin.
Gotowac w tej samej wodzie ze skorka cytrynowa na malym ogniu okolo 20
minut. Przetrzec przez sito, dodac cukier i zagotowac. Dodac rozmieszana w
wodzie make i gotowac jeszcze 2-3 minuty. Zdjac garenk z ognia, wlac do
zupy sok cytrynowy. Podawac goraca lub zimna z kleksami bitej smietany i
platkami migdalow.
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 14:08:14
Temat: Re: pomysł na zupeTen przepis dostałam od pewnej osoby i zupka gości na naszym stole dość
często. Nie znam korzeni tego przepisu, więc jeśli naruszam czyjeś prawa
autorskie to b. przepraszam.
3 duże cebule
przecier pomidorowy z kartonika
garść bazylii
bulionik może być kostka
Cebulkę gotujesz do miękkości, wyciągasz z wywadu, miksujesz i z powrotem do
wywaru. Dodajesz bulionik, przecier i bazylię. Gdy to wszystko się zagotuje
doprawiasz piepszem i solą, możesz też cytryną, ale ja wolę bez.
Kroisz w kosteczkę mozarellę wkładasz ją do miseczek i zalewasz zupką.
Jako dodatek najleprze jest pieczywko Schulstat żytnie ze słonecznikiem z
masełkiem wymieszanym z natką pietruszki i czosnkiem.
Smacznego
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 17:40:53
Temat: Re: pomysł na zupeWkn wrote:
> > Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
> > dziwności. Tylko bez mięsa!
> 1,5 kostki rosołowej z kurczaka
kurczak to tez mieso, chocby byl w kostce ;)
no ale ok, ok... jak ktos jada takie wynalazki, to sa tez kostki
"warzywne".
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 21:10:50
Temat: Re: pomysł na zupe
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3E678825.6CA3BA21@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
>
> kurczak to tez mieso, chocby byl w kostce ;)
> no ale ok, ok... jak ktos jada takie wynalazki, to sa tez kostki
> "warzywne".
>
tak, dokladnie, zawsze mozna to zastapic kostka warzywna albo nic nie
wsadzac, teoretycznie wywar z wloszczyzny powinien zalatwic sprawe :)
ziewajaca Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 09:50:51
Temat: Re: pomysł na zupe
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b47618$t5t$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Nie mam już pomysłów na zupki. Może ktoś mi coś podsunie. Lubie nowości i
> dziwności. Tylko bez mięsa!
Ja w zimie dosc czesto robie zupe z porow. Ogolnie w domu smakuje, chociaz
wiekszosc zupek nie wchodzi. Od taka fanaberia rodzinna.
Zupka ma jeszcze jedna zalete. Poniewaz jest gesta i dosc ostrawa w smaku,
doskonale rozgrzewa w zimowe wieczory. No i jest w 100% bez miesa.
................................................
500 g ziemniaków
300 g porow
400 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek albo maselko
sol, pieprz, curry (fajnie jak jest ostra), galka muszkatolowa
400 g serka ziolowego (ja uzywam almette, ale "tartar" tez jest dobry)
1 peczek natki pietruszki
jako dodatek:
pare kromek chleba
serek kremowy smietankowy albo ziolowy
Ziemniaki obierasz, myjesz, kroisz w kosteczke i gotujesz w osolonej wodzie.
Polowe ziemniakow miksujesz, a polowe zostawiasz w calosci.
W czasie kiedy ziemniaczki sie gotuja myjesz pory, kroisz je na plasterki,
dodajesz curry, wkladasz na rozgrzany olej lub maseko, podsmazasz i
krociutko dusisz - tak zeby pory troche zmiekly. Nastepnie zalewasz to
bulionem i na malym ogniu dusisz 20 minutek. Do tego dodajesz zmiksowane
ziemniaki. W tym miejscu ja jeszcze raz miksuje calosc, tak delikatnie, zeby
rozbic troche pory bo nie lubie jak mi w talerzy plywaja takie sliskie wasy.
Na koniec dodajesz ziemniaki w calosci i uzupelniasz zupke woda (tak, zeby
byla lekko gestawa, nie za wodnista no i zeby na wszystkich domownikow
starczylo). W goracej, ale nie wrzacej zupie rozpuszczasz serek ziolowy
(albo smietankowy. ziolowe z powodu obecnosci czosku nadaja bardzo fajny
posmak), caly czas mieszajac. Doprawiasz pieprzem, galka i sola do smaku. No
i na koniec natka oczywiscie.
Jako dodatek bierzech chlebek (ja uzywam zwyklego, bialego, ale moze byc
tostowy), smrujesz go obficie serkiem i wsadzasz do piekarnika pod grill na
pare minutek, tak zeby chlebek sie podpiekl. Takie "grzanki" podajesz cieple
do zupy.
Smacznego,
Morg'an
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 10:21:14
Temat: Re: pomys³ na zupeWkn wrote:
> tak, dokladnie, zawsze mozna to zastapic kostka warzywna
albo nic nie
> wsadzac, teoretycznie wywar z wloszczyzny powinien
zalatwic sprawe :)
Czemu tylko teoretycznie? Zupa na wloszczyznie i
kostce...prawdziwej lepsza od tej na kostce...rosolowej
pzdr
agi
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 17:25:41
Temat: Re: pomysł na zupeCześć
A może
1. Zupa ogórkowa z kaszą kukurydzianą (grubszą) jako zagęszczaczem,
wtedy nie daję śmietany tylko masło.
2. Parzybroda z kapusty pekińskiej. Nie wiem czy to oryginalny
przepis, gdzieś czytałam podobny, tyle że ze zwykłej kapusty:
do gara wrzucam ziemniaki, marchew i trochę cebuli - w kawałkach. Do
tego sól lub vegetę, po chwili pokrojoną w paski pekińską i pomidora
bez skórki. Na chwilę przed końcem dodaję sporo pieprzu mielonego i
parę kromek razowego chleba, który powinien się rozpaść.
3. Rosół warzywny pikantny z kluskami lanymi ( moja babcia robiła
takie twarde i spore - pycha)
4. Klasyczna zupa grochowa ale z soczewicy ( ja lubię czerwoną) i bez
"wkładu mięsnego".
Może coś będzie Ci odpowiadać?
Smacznego - AgaLi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |