« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-11-23 23:08:33
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?G...@S...pro.onet.pl (Grzegorz Janoszka) napisał(a):
> Nieprawda, nie robisz _tego_samego_. Zrobisz za 4zł obiad składający się
> z zupy, ziemniaków, surówki, mięsa i kompotu? Jeśli tak, to Nobel
> z ekonomii murowany.
> W akademiku zrobisz coś jarskiego, czym możesz się podobnie najeść.
> Ale to podejście bardzo na krótką metę, bo za te pół ceny masz jedynie
> substytuty, które mają dużo mniej wartości odżywczych. Po chwili
> zrezygnujesz z tego.
Po roku lektury publikacji związanych ze zdrowym odżywianiem doszedłem do
tego, że to co jemy na tych stołówkach to są właśnie substytuty, a raczej
wypełniacze żołądka. Zupy i kompotu nie potrzebuję - zrobię sobie herbatę. Mam
też bardzo dobrą wodę mineralną Kryniczankę. Do kaszy czy strączkowych
_zawsze_ mam białko zwierzęce (ryba, kurczak, schab/łopatka wp., ostatecznie
jajko gdy nie mam czasu) z marketu w dobrej cenie - i wychodzi mi taniej, i
nie chodzę głodny po 2 godzinach.
Po dwóch miesiącach takiego gotowania naprawdę można się przyzwyczaić i nie
chce się wracać do schabowego i rolad w tłustym sosie. Zupki chińskie straszą
zapachem, a gorące kubki smakują jak zabielona woda z solą. Gdy sobie pomyślę,
że musiałbym teraz zjeść jakiś kawałek opanierowanego mięsa, smażonego obok
100 innych na wczorajszym oleju z ziemniakami polanymi przypaloną bułką z tego
samego oleju to mnie skręca. Musiałbym być strasznie głodny i nie mieć innego
wyjścia.
Pozdr,
Adam
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-11-23 23:14:16
Temat: Re: posi?ki szybkie, tanie, po?ywne i zdrowe?Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
>
> Pewnie! a jak masz piekarnik to upieczesz i sa jeszcze lepsze.
> Ale to dluzej niz 25 minut.
Piekarnika nie mam na piętrze, ale obadam. Tak czy siak mam już gotowane
ziemniaki jako alternatywę dla kaszy, fasolki i soczewicy. Dzięki :)
Pozdr,
Adam
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-11-23 23:27:04
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?Adam Dziendziel, dnia śro 23 lis 2005:
> Do kaszy czy strączkowych _zawsze_ mam białko zwierzęce (ryba, kurczak,
> schab/łopatka wp., ostatecznie jajko gdy nie mam czasu) z marketu w dobrej cenie
Jeżeli uważasz, że w markecie są dobre ceny (mięso, nabiał), że o
jakości nie wspomnę to polecam Ci poszukać jakiegoś pobliskiego
bazarku. :)
Ja mam taki obok i jest zajebisty, ceny pewnie są podobne jak w
supermarkecie, ale nie mam wątpliwości co do jakości produktu. Wiesz
mięsko na tacce w białym świetle zawsze wygląda lepiej. ;) Tak samo
kolorowe *każdy* *okaz* *identyczny* warzywa...
Polecam bazarki. A i jest tam o wiele bardziej ludzko, jak masz "swoje
budy" to sprzedawca zawsze Cię rozpoznaje i ci ludzie są prości, ale
bardzo mili. Np. ostatnio jak kupiłem 1kg jabłek to wyszedłem z 2kg bo
dostałem bonusa każdego rodzaju na spróbowanie. ;)
> Po dwóch miesiącach takiego gotowania naprawdę można się przyzwyczaić i nie
> chce się wracać do schabowego i rolad w tłustym sosie.
O ile ktoś w ogóle je takie rzeczy. Typowa polska kuchnia
(niekoniecznie ta tradycyjna) to jest tragedia. Schabowe, golonki,
kiełbasa pyzy itd. o fuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
> Zupki chińskie straszą zapachem,
Całkiem niedrogo możesz sobie sprawić prawdziwą zupkę chińską, chyba
najdroższy z tego będzie makaron:
* korpus kurczaka (czy inne mniej atrakcyjne części - bardzo tanie)
* łodyga selera
* cebula (niewielka)
* dwa ząbki czosnku
* sól i pieprz
* makaron ryżowy (lub jaki wolisz)
* 2 dymki
* pierś kurczaka
* kilka grzybków mun
Gorsze części ptaka, seler i opieczoną (na widelcu nad gazem) cebulę
zalewasz zimną wodą (2l przy tych ilościach składników), dodajesz dwa
ząbki czosnku, sól, pieprz (można też trochę imbiru w proszku lub drobno
poszatkowanego). Zagotowywujesz, odszumiasz (usuwasz syf z wierzchu).
Gotujesz na wolnym ogniu (nie ma prawa się bylgotać) ok. 2h.
Odcedzasz, schładzasz mocno, usuwasz wszelki pływający tłuszcz.
Masz wywar - można zrobić więcej na raz, trzyma się w lodówce z
powodzeniem do półtora tygodnia.
Piersi myjesz i kroisz w cieniutkie (jak nie masz wprawy to podmroź
trochę) płatki (im cieńsze tym lepiej) w poprzek włókien. Szczypiorek z
dymki szatkujesz na grube cząstki, dymkę na cienkie talarki. Grzyby
zalewasz na 30 min ciepłą wodą i kroisz w cienkie pasemka.
Zagotować wywar, dodać piersi, pogotować kilka min aż zrobią się białe,
dodać grzyby i makaron (makaron zalewa się w oddzielnym naczyniu
wrzątkiem i trzyma tak kilka min aż się zrobi dobry), gotujesz jeszcze
2 min (nie ma prawa bulgotać), rozlewasz do miseczek, podsypujesz
cebulką i gotowa zajebista zupka. ;)
Możesz w finalnym momencie dodać również/lub posiekaną kapustę
pekińską, czy kiełki sojowe - zależnie jak tam lubisz.
Nie jest to raczej droga potrawa:
podroby: ~3zł
warzywa: ~5zł
makaron: ~2zł
przyprawy itd.: pewnie już masz
piersi: ~5zł
Razem 15zł za gar zajebistej zupy. ;) To jest drogo?
> a gorące kubki smakują jak zabielona woda z solą.
Heh gorące kubki. ;))) Zrób taki eksperyment - zalej gorący kubek i
poczekaj aż ostygnie i zobacz co z tego wyjdzie. ;)
> Gdy sobie pomyślę, że musiałbym teraz zjeść jakiś kawałek opanierowanego
> mięsa, smażonego obok 100 innych na wczorajszym oleju z ziemniakami polanymi
> przypaloną bułką z tego samego oleju to mnie skręca.
A gdzie tak dają? Nie no kotleciny nie są złe. W sumie. Byle jakieś
rozsądne. I ziemniakom w roli zapychacza powiedzmy nie.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-11-23 23:28:50
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?Adam Dziendziel, dnia śro 23 lis 2005:
> rozpocząłem studia z postanowieniem, że nie będę odżywiał się pierogami na
> stołówkach. Jestem już wystarczająco chudy i po 5 latach nic by ze mnie nie
> zostało, a w dodatku mam alergię (roztocza) i chciałbym wspomóc odczulanie
> jedzeniem pełnowartościowych produktów. Jako student nie mam zaś zbyt wiele
> czasu (i funduszy) na przygotowywanie skomplikowanych dań - stosuję schemat
> lekkie śniadanie i pożywna obiadokolacja + przekąski... i szukam pomysłów na
> nowe, zdrowe potrawy.
(...)
> Proszę o sugestie i ewentualne poprawki do jadłospisu :)
Tak sezonowo (chociaż może już się skończyło) to bardzo tani jest teraz
szpinak. Może szpinak z jajeczkiem +kasza gryczana? BARDZO zdrowe danie.
Co do bycia chudym to może więcej sportu co? Tłuszczu Ci brakuje czy
ciała hę? ;P
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-11-23 23:30:08
Temat: Re: posi?ki szybkie, tanie, po?ywne i zdrowe?On Wed, 23 Nov 2005 23:14:16 +0000 (UTC), "Adam Dziendziel"
<i...@W...gazeta.pl> wrote:
>Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisa?(a):
>>
>> Pewnie! a jak masz piekarnik to upieczesz i sa jeszcze lepsze.
>> Ale to dluzej niz 25 minut.
>
>Piekarnika nie mam na pi?trze, ale obadam. Tak czy siak mam ju? gotowane
>ziemniaki jako alternatyw? dla kaszy, fasolki i soczewicy. Dzi?ki :)
>
>Pozdr,
>Adam
jak obadasz , to mozesz piec kartofle cale albo pokrojone w
osemki czy ile stam - lekko pomazane oliwa i posypane roznymi
rzeczami sa swietne. Poza tym - stala rzecz w naszym menu -
cheese and onion pie, co sie okazuje puree kartoflanym
wymieszanym bardzo dokladnie z posiekna cebula i bardzo duza
iloscia ostrego zoltego sera - najlepszy jest cheddar, ale wiem,
ze i drogi i nieczesty ;) To moze byc substytut (byle nie
sznurkowaty, bo sie zameczysz!) plus np gruyer - tez drogi, ale
do kupienia latwiej niz dobry cheddar. I to teraz trzeba zapiec
az wierzch bedzie zloty.Tak porzadnie zloty
A piekac cale kartofle pamietaj, zeby je nakluc - inaczej
eksploduja spektakularnie...
Pierz, wielbiciel kartofli pod kazda postacia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-11-23 23:32:38
Temat: Re: posi?ki szybkie, tanie, po?ywne i zdrowe?Krysia Thompson, dnia śro 23 lis 2005:
> A piekac cale kartofle pamietaj, zeby je nakluc - inaczej
> eksploduja spektakularnie...
Można wbić przez całość ogromnego gwoździa i owinąć folią, szybciej się
robią...
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-11-24 06:58:28
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?
> Ponadto powinieneś dbać o swoją krzywą cukrową. Krzywa cukrowa opada
> jakieś 15 min. po posiłku, sprawiając, że człowiek czuje się ociężały i
> senny. Dobrze ją podnieść jakimś deserem, choćby jabłkiem.
Po posiłku to ogarnia senność bo biedny zoładek musi się zmagać z
trawieniem, zwłaszcza, jesli został uszczęśliwony pożywieniem ciężkostrawnym
typu schabowy, frytki i popity colą.
Ponadto zjedzenie jabłka po posiłku to też duża szansa na niestrawność, bo
owoce są trawione szybko a jak wrzucisz jabłko na wierzch tych zjedzonych
kwadrans wczesniej ziemniaków, mięsa itp. to zanim owoc będzie miał szansę
zostać strawiony raczej ulegnie procesom gnilnym.
Polecam rozdzielanie grup pokarmowych czyli białek i węglowowdanów i
łączenie tych grup z dużą ilością wszelkiej zieleniny - dużo lepsze
samopoczucie, żadnych problemów z trawieniem i sennością po posiłkach.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-11-24 07:12:27
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20051124002704.4eb6ee77@notebook...
Adam Dziendziel, dnia śro 23 lis 2005:
>Jeżeli uważasz, że w markecie są dobre ceny (mięso, nabiał), że o
>jakości nie wspomnę to polecam Ci poszukać jakiegoś pobliskiego
>bazarku. :)
A jesli na bazarku nie ma miesa?
Poza tym mam obawy przed kupowaniem na bazarze (zreszta w supermarketach
tez) miesa
Czy to z bazaru jest badane??
Nie ma pewnosci
> O ile ktoś w ogóle je takie rzeczy. Typowa polska kuchnia
> (niekoniecznie ta tradycyjna) to jest tragedia. Schabowe, golonki,
> kiełbasa pyzy itd. o fuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
Jak mozna zyc bez schabowego, golonki, kielbasy i zasmazanej kapusty ze o
bigosie nie wspomne??
hehehe
Moze i nieszbyt zdrowe ale jakie smaczne :)
> Nie no kotleciny nie są złe. W sumie. Byle jakieś
> rozsądne. I ziemniakom w roli zapychacza powiedzmy nie.
Ziemniory?? Baz ziemniorow??
No nie.........
Takie swiezo ugotowane polane maslem...
Albo odsmazane na masle i potem z kwasnym mlekiem
Pycha...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-11-24 07:44:44
Temat: Re: posi?ki szybkie, tanie, po?ywne i zdrowe?Krysia Thompson wrote:
>
>
> jak obadasz , to mozesz piec kartofle cale albo pokrojone w
> osemki czy ile stam - lekko pomazane oliwa i posypane roznymi
> rzeczami sa swietne. Poza tym - stala rzecz w naszym menu -
> cheese and onion pie, co sie okazuje puree kartoflanym
> wymieszanym bardzo dokladnie z posiekna cebula i bardzo duza
> iloscia ostrego zoltego sera - najlepszy jest cheddar, ale wiem,
> ze i drogi i nieczesty ;) To moze byc substytut (byle nie
> sznurkowaty, bo sie zameczysz!) plus np gruyer - tez drogi, ale
> do kupienia latwiej niz dobry cheddar. I to teraz trzeba zapiec
> az wierzch bedzie zloty.Tak porzadnie zloty
Witam
czy chodzi ci o Rosti ?
Bo cos takiego jadlem w Nepalu i mi bardzo smakowalo.
Moz.esz podac' dokladniejszy przepis ?
Martinco
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-11-24 07:58:28
Temat: Re: posiłki szybkie, tanie, pożywne i zdrowe?Martinco napisał(a):
>
> czy chodzi ci o Rosti ?
>
Różne są szkoły na temat rosti, ale chyba żadna z nich nie zakłada
przygotowania tego dania z ziemniaków puree.
--
Ania
"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"
http://www.aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |