« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-12 06:23:17
Temat: potrawy z marchewkiWitam!
mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
groszkiem itp
bede wdzieczny.
grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-12 11:57:40
Temat: Re: potrawy z marchewki
Grzegorz Szutka napisał(a):
> Witam!
> mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
> na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
> groszkiem itp
> bede wdzieczny.
> grzesiek
Najlepiej jest jednak ja przechowac w jakims zwirze, ale zawsze cos mozna
zawekowac. Ja kroje w kostke lub w calosci (male) i zalewam osolona woda,
zagotowac i juz . Robie tak od lat, do zup do salatek nadaje sie
idealnie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 12:02:29
Temat: Re: potrawy z marchewki
Użytkownik "Grzegorz Szutka" <s...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3A35C455.2B015A8D@friko7.onet.pl...
> Witam!
> mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
> na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
> groszkiem itp
> bede wdzieczny.
> grzesiek
>
Apropo marchwii zostalem ostatnio poczestowany "buleczka marchwiowa z
rodzynkami". Niebo w gebie. Na prawde pycha. Buleczka wielkosci kajzerki z
wierzchu wyglada jak grachamka a w srodku ciemnopomaranczowa i gdzie
niegdzie rodzynki. Swieza z maselkiem - super. Tylko jeden problem. NIe wiem
gdzie je mozna kupic lub zrobic samemu. czy ktos jadl cos takiego???
SEbastian NOwacki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 13:04:22
Temat: Odp: potrawy z marchewki
W Kanadzie zajadalam sie kiedys carrot cake - ciasto bardzo smaczne i
oryginalne, ale u nas w kraju jakos niestety nieznane. Moze ktos zza
oceanu podrzucilby jakis przepis?
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 14:37:03
Temat: Re: Odp: potrawy z marchewkiOn Tue, 12 Dec 2000 14:04:22 +0100, "Agnes" <a...@k...pl>
wrote:
>
>W Kanadzie zajadalam sie kiedys carrot cake - ciasto bardzo smaczne i
>oryginalne, ale u nas w kraju jakos niestety nieznane. Moze ktos zza
>oceanu podrzucilby jakis przepis?
carrot cake tp jedno z moich ulubionych ciast! Keidys, chyba z
nudow, a moze bylam za chuda ;-))) dokonalam eksperymentow i
badan naukowych majacych na celu znalezienie najlepszgo ciasta
marchwiowego w Newcastle i okolicach..
a przepis tez istnieje:
450 g cukru
250 mnl oleju roslinnego
4 jaja
225 g marchwi startej drobno
225 g maki,
1 1/2 lyzeczki sody
1 1/2 lyzeczki proszku
1 lyzeczka czegos, co tu sie nazywa allspice i jest troche taka
mieszanka typowych piernikowatych przypraw (cynamon, galka,
szczypta imbiru)
1 zyzeczka cynamonu (proponuje stworzyc mieszanke z takich
piernikowatych przypraw, ba moze nawet dodac owa!)
W naczyniu typu miska dokladnie wymieszac i ukrecic cukier, olej,
jaja i marchew. (ok 2 minut sie z tym meczyc..)
Przesiac suche skladniki, wymieszac i stopniowo dodawac. Przed
kazdym dodaniem DORZE wymieszac.
Piekarnik - 190 stopni C.
Dwie foremki okragle - 23 cm, nasmarowac, posypac troche maka.
Rozdzielic mieszanke na obie foremki, piec ok 35 minut. Po
upieczeniu, wyjac o ochlodzic na drucianej podstawce/
Teraz tzebaby przygotowac nadziwke, ktora zarazem jest tez i
wierzchem
225g cukru pudru
225 g twarozku (typu homogenizowany, moze fromage fraiche? Tu sie
uzywa "cream cheese", ktory jest pelnotlustym homogenizowanym
twarozkiem, w zwiazku z czym jest bardzo gesty i trzeba sie z nim
mocno napracowac, by go utrzec. W przeciwienstwie do takiego
kwarku, ktory jest chudy i rozsmarowuje sie bardzo latwo)
dobra.. gdzie ja bylam?
a-ha. ten twarozek - znaczy lepije jak tlusciejszy ale zupelnie
gladki.
2 lyzeczki esencji waniliowej
50 g masla, miekkiego
175 g orzechow wloskich. posiekanych
Wszystko razem porzadnie utrzec (proch orzechow!!!)
W tym czasie ciasto juz pewnie zupelnie ostyglo (jak nie, to
prosze pozmywac po pieczeniu!!). Przelozyc krazki ciasta serkiem,
na wierzch i boki tez rzucic serkowa mieszanke, posypac
orzechami. Jesc.
UWAGA - ja dodaje orzechow do samego ciasta
UWAGA DRUGA - lepszy serek jest, jesli doda sie startej skorki
cytrynowej - moze byc z calej cytryny, mozna mniej jak kogo
odrzuca na widok cytryn... mozna tez siknac soku z cytryny, bo
mieszanka moze byc niebozebnie slodka, jak serek jest doslodzony.
W sumie ciasto z tych, co sie udaja (nawet mnie!!)
Smacznego!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 15:13:11
Temat: Re: potrawy z marchewkiUżytkownik Grzegorz Szutka <s...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> Witam!
> mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
> na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
> groszkiem itp
> bede wdzieczny.
Marchewka z miodem:
4 łyżki miodu,
3 łyżki masła,
sok z pomarańczy,
szczypta imbiru i sól do smaku.
Wszystko wymieszać i dusić przez 25 min. na małym ogniu, mieszając co i
rusz.
Pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 15:32:19
Temat: Re: potrawy z marchewkiSalatka prosta, ale bardzo smaczna:
marchewka+ser zolty+czosnek+majonez.
Zetrzec marchewke i ser na drobnej tarce w proporcjach mniej wiecej 2/3
marchewki, 1/3 sera, dodac rozgnieciony zabek (lub 2) czosnku, pieprz i sol
do smaku, majonez i gotowe.
Pozdrowienia,
Justyna
Grzegorz Szutka <s...@f...onet.pl> schreef in berichtnieuws
3...@f...onet.pl...
> Witam!
> mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
> na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
> groszkiem itp
> bede wdzieczny.
> grzesiek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-12 18:34:22
Temat: Re: potrawy z marchewki
Witam!
Surówka z marchwią w roli głównej:
- 4 średniej wielkości marchewki zetrzeć na drobnej tarce
- 2 kwaśne jabłka także zetrzeć na tarce
-dodać 2 łyżki stołowe chrzanu
-kubek kwaśnej śmietany
Składniki wymieszać razem, dla urozmaicenia można drobno wkroić natkę
pietruszki.
Smacznego, pozdrawiam.
Viola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-13 07:27:16
Temat: Re: potrawy z marchewki
na tarce nalezy zetrzec obrany kiszony ogorek (twardy), jablko, marchewke i
cebulke, skropic cytryna, przyprawic do smaku (np. sol, pieprz, troszke
bazylii), mozna dodac naturalny jogurt
smacznego
:-)
Dorota
Użytkownik "Grzegorz Szutka" <s...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3A35C455.2B015A8D@friko7.onet.pl...
> Witam!
> mam sporo marchewki i zaczyna mi sie psuc wobetz tego prosze o przepisy
> na potrawy z march w roli glownej: surowki, salatki, na gesto z
> groszkiem itp
> bede wdzieczny.
> grzesiek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-13 13:25:42
Temat: Re: potrawy z marchewki
Użytkownik "Dorota" <b...@f...hoga.pl> napisał w wiadomości
news:9177an$34r$1@news.tpi.pl...
>
> na tarce nalezy zetrzec obrany kiszony ogorek (twardy), jablko, marchewke
i
> cebulke, skropic cytryna, przyprawic do smaku (np. sol, pieprz, troszke
> bazylii), mozna dodac naturalny jogurt
>
> smacznego
> :-)
> Dorota
Hihi wszystko sie zgadza tylko ile mozna zjesc takiej surowki czy tez
buleczek albo ciasta??? Mysle ze pomysl z wekami byl calkiem niezly. Ale w
sumie nie wiem ile tej marchwii masz ale z tego co pisales to chyba nie
malo?!
Sebastian Nowacki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |