Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia powidła, kompoty i inne takie :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

powidła, kompoty i inne takie :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-08 06:51:30

Temat: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: "Aldik" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć wszystkim!

Daaaaawno mnie tu nie było ...
Właśnie robię na życzenie mojego mężczyzny powidła ze śliwek. W związku z
tym mam pytanie: czy ktoś zna jakiś ciekawy przepis na dżem, konfiturę lub
kompot czy inne przetwory owocowe z owoców, które są teraz na czasie? Mam na
myśli przepisy nietypowe, bo takie zwykłe, nieskomplikowane to mam, a naszła
mnie ochota na coś niezwykłego :)
Podzielcie się, pliz :))))

Pozdrówka bardzo serdeczne, zwłaszcza dla przyszłych jak i świeżo
upieczonych mam :)))

Aldik

-- Władza to nie tylko to co masz,
-- ale także to co twoi wrogowie sądzą, że masz
-- (Saul Alinsky)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-08 07:25:13

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Aldik" <a...@g...pl> wrote:

>(ciach)
>Właśnie robię na życzenie mojego mężczyzny powidła ze śliwek. W związku z
>tym mam pytanie: czy ktoś zna jakiś ciekawy przepis na dżem, konfiturę lub
>kompot czy inne przetwory owocowe z owoców, które są teraz na czasie? (ciach)


Przepis z "Kuchni"październikowej.

1 dynia (około 2 kg)
4 jabłka antonówki (lub renet kilogram)
1 pomarańcza (20dag)
1 szklanka mrożonych wisni
2 kg cukru.


Dynię obrać, wyrzucić pestki i miąższ, zetrzeć na tarce i
wymieszać z cukrem (odstawić na 2 godziny). Pomarańczę wyszorować,
otrzeć skórkę, oczyścić z albedo (to te białe włókna) i pokroić
na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać starte na tarce jabłka, pomarańczę i
na małym ogniu gotować około 30min. Dżem ma być gęsty i
szklisty.Gorący wkładamy do słoików(wyprażonych typu twist off).Potem
słoik hop i niech stygnie głową do dołu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 14:49:35

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: "Aldik" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9kqpbh$p54$1@h1.uw.edu.pl...
> Przepis z "Kuchni"październikowej.
[ciach]

Wielkie dzięki :) Zapisałam :)))

Pozdry

Aldik

-- Władza to nie tylko to co masz,
-- ale także to co twoi wrogowie sądzą, że masz
-- (Saul Alinsky)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-09 10:01:07

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Powidla dobra rzecz, ale przyznam szczerze, dziwi
mnie robienie ich o tej porze roku
- chyba , ze na takie szybke zjedzenie...
Moim zdaniem powidla robi sie najwczesniej
na poczatku pazdziernika, gdy pojawia sie na bazarach
wegierki starego typu, male i juz z lekka
podeschniete i slodkie.
Moim zdaniem jakosc powidel
ma scisly zwiazek z jak najkrotszym
ich gotowaniem i z mala iloscia cukru
dodanego - pare lyzek dla konserwacji....
Pozdrawiam serdecznie
Barbara

Aldik wrote:

> Cześć wszystkim!
>
> Daaaaawno mnie tu nie było ...
> Właśnie robię na życzenie mojego mężczyzny powidła ze śliwek. W związku z
> tym mam pytanie: czy ktoś zna jakiś ciekawy przepis na dżem, konfiturę lub
> kompot czy inne przetwory owocowe z owoców, które są teraz na czasie? Mam na
> myśli przepisy nietypowe, bo takie zwykłe, nieskomplikowane to mam, a naszła
> mnie ochota na coś niezwykłego :)
> Podzielcie się, pliz :))))
>
> Pozdrówka bardzo serdeczne, zwłaszcza dla przyszłych jak i świeżo
> upieczonych mam :)))
>
> Aldik
>
> -- Władza to nie tylko to co masz,
> -- ale także to co twoi wrogowie sądzą, że masz
> -- (Saul Alinsky)



--
Serwer dedykowany w godzinę, http://www.wdc.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-09 10:09:34

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "B.Z." <b...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:3B725F62.E4AEAFAB@chemnet.com.pl...
> Moim zdaniem jakosc powidel
> ma scisly zwiazek z jak najkrotszym
> ich gotowaniem i z mala iloscia cukru
> dodanego - pare lyzek dla konserwacji....


Nie mogę się z tym zgodzić ;-))
Chyba różne rzeczy są rozumiane pod pojęciem powideł, dla mnie krótko
gotowany jest dzem a powidła gotuję przez 3 dni, codziennie po trochu
i nie dodaję cukru ale krótko pasteryzuję - dla spokoju sumienia:-))
W róznych ksiązkach tez zawsze czytałam, że powidła smazy sie kilka dni.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-09 14:29:53

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :)
Od: "Aldik" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "B.Z." <b...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:3B725F62.E4AEAFAB@chemnet.com.pl...
> Moim zdaniem powidla robi sie najwczesniej
> na poczatku pazdziernika, gdy pojawia sie na bazarach
> wegierki starego typu, male i juz z lekka
> podeschniete i slodkie.

Wiesz, to chyba zależy od możliwości. Ja własnego ogrodu nie mam w zasadzie,
a rodzina węgierek nie uprawia (są ze dwa drzewka ale mizerne), a na jesieni
w sklepie czy na rynku śliwki to powiem, że nie pamiętam, żebym widziała.
Dlatego robię przetwory wtedy, kiedy są owoce, które mnie interesują. Teraz
są śliwki, pewnie lepsze będą pod koniec sierpnia, ale wtedy mam urlop i
mnie nie będzie. Po powrocie już wiem, że nie będę mieć czasu na zaprawy :(

> Moim zdaniem jakosc powidel
> ma scisly zwiazek z jak najkrotszym
> ich gotowaniem i z mala iloscia cukru
> dodanego - pare lyzek dla konserwacji....

Co do gotowania to na pewno zaleca się krótkie gotowanie aby nie zabić
witaminy C w owocach. Ale to zależy od przepisu. Z różnych przepisów
wychodzą powidła o minimalnie innym smaku. A mój mąż jest taka cwanizna, że
wyczuje. Lubi powidła tylko z tego jednego przepisu. Wczoraj skończyłam
jedną serię, dzisiaj zacznę drugą. Jak na razie opinia wyjadacza jest
pozytywna :)

Pozdry

Aldik

-- Władza to nie tylko to co masz,
-- ale także to co twoi wrogowie sądzą, że masz
-- (Saul Alinsky)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-14 09:31:59

Temat: Bylo: powidła, kompoty i inne takie :) Re: Pozdrowka
Od: Monika Bacińska-Wojewódka <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aldik" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3b70e2e9$1@newspilot.put.poznan.pl...
>
> Pozdrówka bardzo serdeczne, zwłaszcza dla przyszłych jak i świeżo
> upieczonych mam :)))

Wciaz sie trzymamy w calosci. Ale juz lada dzien.... Absolutny max. to 2 tyg!!!

:-) Monika (i Grubcio w Brzuszku, czy nazwac go Jedzosławem?)

PS. Dzis zakladaja mi SDI w domu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wlasnie zaraz tam jade!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-14 09:43:16

Temat: Re: powidła, kompoty i inne takie :) Re: Pozdrowka
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9lar6j$n09$1@news.tpi.pl...

> :-) Monika (i Grubcio w Brzuszku, czy nazwac go Jedzosławem?)

Jakoś dla mnie lepiej brzmi Smakosław... ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re:knedle Czeskie
Udziec sarni
nowosci w galerii
~~POMOCY~~
PIZZA :))))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »