« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-23 20:11:19
Temat: oszukane golabki (P)podziele sie przepisem na bardzo smaczne golabki, ktory dostalam od mojej
znajomej z pracy
1/2 kg mielonego miesa
1/2 glowki sredniej bialej kapusty
4 jajka
6 lyzek kaszy manny
1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu
bulka tarta
1 cebula
sol, pieprz
kapuste poszatkowac drobno jak na bigos, cebule pokroic w
kposteczke-zesmazyc na zloto, dodac do miesa. dodac ryz, jaja, kasze,
posolic, popieprzyc, mozna dodac vegety jak ktos lubi zamaist soli.
uformowac z masy kotlety-troche wieksze niz mielone, obtoczyc delikatnie w
bulce i obsmazyc na zloty kolor z dwoch stron.
tak podsmazone "kotlety" wkladamy do naczynia zaroodpornego lub brytwanny,
zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos przyrzadzamy wedlug upodoban),
pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych golabkow.
polecam, jadlam, sa pyszne
MechaGodzilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-23 21:19:42
Temat: Re: oszukane golabki (P)
>podziele sie przepisem na bardzo smaczne golabki, ktory dostalam od mojej
>znajomej z pracy
>
>
bardzo podobne do mojego wkupnego - kulki z miesa mielonego
(przyprawionego ) sa ukladane miedzy wartstwami poszatkowanej
kapusty, z cebula, marcheka starta i pomidorami. warstwy takie
posypac vegeta tez, dodac soku z pomidorow jak za suche i dusic.
te kulki jaby sa na parze gotowane.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 16:33:59
Temat: Re: oszukane golabki (P)A wiecie jakie golabki sa naprawde przepyszne? Pamietam, jak babcia robila.
Dawala peczak a nie ryz...Do dzis je wspominam..
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-24 22:02:38
Temat: Re: oszukane golabki (P)> podziele sie przepisem na bardzo smaczne golabki, ktory dostalam od mojej
> znajomej z pracy
Robiłam je i są przepyszne! Są dużo lepsze niż zwykłe mielone i zwykłe
gołąbki! I na dodatek nie można ich schrzanić - zawsze będą smakowały
znakomicie (to pocieszenie dla Mechci)!!
Tylko ja miałam przepis na sos rodem z Cafe ale i tak było smaczne. Przepis
na sos:
Sos pomidorowy
ketchup1 słoik (200ml)
koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
woda 1l
kostka rosołowa 3szt
Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
Maja Więckowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 09:20:43
Temat: Re: oszukane golabki (P)
Użytkownik "Maja Wieckowska" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:a2q0dv$ost$1@news.tpi.pl...
> Sos pomidorowy
>
> ketchup1 słoik (200ml)
> koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
> woda 1l
> kostka rosołowa 3szt
> Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
>
> Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
>
> Maja Więckowska
dzisiaj chyba sie za nie wezme:)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 21:22:25
Temat: Re: problemy z golabkami
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:a2n5d0$b5j$1@news.tpi.pl...
> podziele sie przepisem na bardzo smaczne golabki, ktory dostalam od mojej
> znajomej z pracy
>
Wlasnie dzisiaj usilowalam zrobic te golabki, ale mialam male
problemy. Mimo ze robilam wedlug przepisu, masa wyszla mi bardzo rzadka i w
zaden sposob nie mozna bylo uformowac z niej kotlecikow. Aby cos zaradzic,
dodalam wiecej kaszy manny, tez nie pomoglo, dodatkowe jajko -tak samo. W
koncu zdesperowana wsypalam dosyc duzo tartej bulki i udalo sie. Byly bardzo
dobre na cieplo, zjadlam takze zimny kotlecik z chrzanem. Moj syn natomiast
podgrzal sobie je na kolacje, kladac na kazdym duzy plaster sera zoltego i
polal to ketchupem. Chwalil.
Chce jeszcze dodac, ze naczynie do pieczenia wylozylam liscmi kapusty
/gdyby sie mialy przypalic, to przypalilyby sie te liscie, a nie golabki/.
Pieklam ok. 40 minut. A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 22:13:59
Temat: Re: problemy z golabkami"Aleksandra" <t...@w...pl> a écrit dans le message news:
a2v7i3$ncb$...@n...tpi.pl...
> Wlasnie dzisiaj usilowalam zrobic te golabki, ale mialam male
> problemy. Mimo ze robilam wedlug przepisu, masa wyszla mi bardzo rzadka i
w
> zaden sposob nie mozna bylo uformowac z niej kotlecikow. Aby cos zaradzic,
> dodalam wiecej kaszy manny, tez nie pomoglo, dodatkowe jajko -tak samo. W
> koncu zdesperowana wsypalam dosyc duzo tartej bulki i udalo sie. Byly
bardzo
> dobre na cieplo, zjadlam takze zimny kotlecik z chrzanem. Moj syn
natomiast
> podgrzal sobie je na kolacje, kladac na kazdym duzy plaster sera zoltego i
> polal to ketchupem. Chwalil.
Aleksandro, jakze Ci moglo wyjsc cos rzadkiego ze skladnikow (cytuje) : 1/2
kg mielonego miesa, 1/2 glowki sredniej bialej kapusty, 4 jajka, 6 lyzek
kaszy manny, 1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu, bulka tarta, 1 cebula,
sol, pieprz (koniec cytatu)
Jedynym "lejkim" skladnikiem sa 4 jajka ( = 300 ml cieczy)... OK.
Ale Ty, zeby zagescic, dodalas jajko wlasnie...
Aleksandro, przyznaj sie ! Wg praw fizyki dodalas cos tam, zeby sie
rozcienczylo... bo inaczej, jak ???
Ewcia
(kwak, kwak)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |