« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-08 10:55:51
Temat: proporcje na większą grupę - carbonaraKochani!
Podjąłem się bojowego zadania ugotowania carbonara dla
grupy - powiedzmy - 20 osób. Dotąd raczej nie przekraczałem
6 biesiadników. Zatem pytanie: sos chyba sobie przeliczę
wg. przepisu (choć jak ktoś mi pomoże i powie, ile potrzebuję
boczku czy jajek, to sie nie obrażę), ale ile pasty na głowę
powinienem brać pod uwagę?
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-08 11:25:43
Temat: Re: proporcje na wi?ksz? grup? - carbonaraOn Tue, 8 Oct 2002 12:55:51 +0200, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:
>Kochani!
>
>Podj??em si? bojowego zadania ugotowania carbonara dla
>grupy - powiedzmy - 20 osób. Dot?d raczej nie przekracza?em
>6 biesiadników. Zatem pytanie: sos chyba sobie przelicz?
>wg. przepisu (cho? jak kto? mi pomo?e i powie, ile potrzebuj?
>boczku czy jajek, to sie nie obra??), ale ile pasty na g?ow?
>powinienem bra? pod uwag??
zajrzyj do kilku przepisow ksiazkowych albo gdzies na necie (nie
w archiwum, bo my jakos nie przeliczamy na osoby ;)))), porownaj,
dodaj wszystko, zrob srednia, na dobra miare dodaj troche i
czesc...jak w Nigerii gotowalam dla cos miedzy 20 a 40 osob to
sie trzymalam jakichs tam miar typu "na osobe 20 dkg miesa". Tak
mi poradzila zawodowa kucharka
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 11:35:55
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonaraKonrad Brywczyński <k...@b...tk> wrote:
>Kochani!
>
>Podjąłem się bojowego zadania ugotowania carbonara dla
>grupy - powiedzmy - 20 osób. Dotąd raczej nie przekraczałem
>6 biesiadników. Zatem pytanie: sos chyba sobie przeliczę
>wg. przepisu (choć jak ktoś mi pomoże i powie, ile potrzebuję
>boczku czy jajek, to sie nie obrażę), ale ile pasty na głowę
>powinienem brać pod uwagę?
zacytuje Magde Bassett
"Zawsze mierzylam ilosc suchego dlugiego makaronu (jak
spaghetti) na osobe przez zamkniecie w kolko wskazujacego palca i
kciuka lewej reki. Peczek makaronu mieszczacy sie w tym kolku
starcza na 1 osobe." Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 11:36:53
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonara> ale ile pasty na głowę
> powinienem brać pod uwagę?
ja bym wzięła ok. 100 g na osobę + jak ktoś głodniejszy, czyli tak ze 2,5 kg
pasty.
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 11:55:23
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonaraAgataW <a...@g...com.pl> w <news:anufsg$aki$1@news.tpi.pl>
napisał(a):
> "Zawsze mierzylam ilosc suchego dlugiego makaronu (jak
> spaghetti) na osobe przez zamkniecie w kolko wskazujacego palca i
> kciuka lewej reki. Peczek makaronu mieszczacy sie w tym kolku
> starcza na 1 osobe."
Tia... ale ja chcę podać z penne - ze względu na trudności lokalowe,
chlapiące spaghetti nie jest mile widziane. Stąd pytanie o wagę. :-(
--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 11:56:05
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonarazosia <z...@m...pl> w <news:anug07$b3v$1@news.tpi.pl>
napisał(a):
> ja bym wzięła ok. 100 g na osobę + jak ktoś głodniejszy, czyli tak ze
> 2,5 kg pasty.
Dzięki. Zanotuję sobie na listę zakupów. :-)
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
GG:1528179 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 12:39:06
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonara
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:anuo4c.qc.1@Konrad.Brywczynski...
> AgataW <a...@g...com.pl> w <news:anufsg$aki$1@news.tpi.pl>
> napisał(a):
>
> > "Zawsze mierzylam ilosc suchego dlugiego makaronu (jak
> > spaghetti) na osobe przez zamkniecie w kolko wskazujacego palca i
> > kciuka lewej reki. Peczek makaronu mieszczacy sie w tym kolku
> > starcza na 1 osobe."
>
> Tia... ale ja chcę podać z penne - ze względu na trudności lokalowe,
> chlapiące spaghetti nie jest mile widziane. Stąd pytanie o wagę. :-(
Nie wiem jak się to ma do tych proporcji powyżej, ale dla mnie jak jeszcze
jadałam dużo węglowodanów to pół kilograma to było na 6 osób, albo i 7.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 12:53:28
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonaraIn article <anujq3$d16$1@news.onet.pl>, j...@p...onet.pl
says...
> > Tia... ale ja chcę podać z penne - ze względu na trudności lokalowe,
> > chlapiące spaghetti nie jest mile widziane. Stąd pytanie o wagę. :-(
>
> Nie wiem jak się to ma do tych proporcji powyżej, ale dla mnie jak jeszcze
> jadałam dużo węglowodanów to pół kilograma to było na 6 osób, albo i 7.
> --
> Joanna
No ale tez trzeba uwazac na glodomorow. Ja kiedys z kumplem robilem
spaghetti to on wrzucil sobie cala paczke (500g) i spytal sie ile dla
mnie wrzucic :) Takze roznie to bywa z przydzialem makaronu na osobe :)
Broda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 13:24:15
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonara
Użytkownik "Broda" <b...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:MPG.180cf3b2fecfae2d989689@news.tpi.pl...
> pół kilograma to było na 6 osób, albo i 7.
> No ale tez trzeba uwazac na glodomorow. Ja kiedys z kumplem robilem
> spaghetti to on wrzucil sobie cala paczke (500g) i spytal sie ile dla
> mnie wrzucic :) Takze roznie to bywa z przydzialem makaronu na osobe :)
Ten Twój kumpel to nie głodomor - to jamochłon...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 13:44:22
Temat: Re: proporcje na większą grupę - carbonaraIn article <anumdv$kq8$1@news.onet.pl>, j...@p...onet.pl
says...
> > No ale tez trzeba uwazac na glodomorow. Ja kiedys z kumplem robilem
> > spaghetti to on wrzucil sobie cala paczke (500g) i spytal sie ile dla
> > mnie wrzucic :) Takze roznie to bywa z przydzialem makaronu na osobe :)
>
> Ten Twój kumpel to nie głodomor - to jamochłon...
> --
> Joanna
No mozna tak go nazwac... :) Obiad to 1 kg ziemniakow, 1 kalafior i
schabowy na caly talerz... faktem jest ze zjada to na dwie tury ale w
przeciagu 30 minut talerze sa puste :) Co wiecej wyglada na takiego co
nic nie je, w przeciwienstwie do mnie :)
Broda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |