Data: 2018-10-04 11:23:19
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: Jacek <k...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 04.10.2018 o 09:48, abn140 pisze:
>> Ale samo posiadanie aparatury chyba nielegalne nie jest?
> nie jest. produkcja tez nie.
> inaczej jakby to moglo byc ze tyle na alle tego jest?
Ciekawa teza, że jak czegoś jest dużo, to nie może być nielegalne.
Tutaj macie do poczytania:
W Polsce produkcja napojów alkoholowych na sprzedaż jest objęta
podatkiem akcyzowym. Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie
alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz.U. z 2017 r.
poz. 206) działalność gospodarcza w zakresie wyrobu..........alkoholu
etylowego jest działalnością regulowaną i wymaga wpisu do rejestru
podmiotów wykonujących działalność w zakresie wyrobu i przetwarzania
alkoholu etylowego. Organem prowadzącym rejestr jest minister właściwy
do spraw rynków rolnych.
Kwestia legalności produkcji bimbru na własny użytek była dość długo
kwestią prawnie dyskusyjną. M.in. 15 maja 2004 w gazecie
,,Rzeczpospolita" ukazał się artykuł W. Wróbla ,,Legalny bimber", w którym
autor sugerował, że w świetle wówczas obowiązującej ustawy o wyrobie
alkoholu etylowego tego rodzaju działalność jest legalna[4]. Jednak w
uchwale z dnia 30 listopada 2004 Izba Karna Sądu Najwyższego orzekła co
następuje:
,,Znamiona przestępstwa z art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku
o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz.U.
z 2001 r. Nr 31, poz. 353) wypełnia również wyrabianie alkoholu
etylowego na własny użytek."[5]
- co praktycznie znaczy, że produkcja bimbru na własny użytek jest
czynem prawnie zabronionym i podlega karze do 1 roku pozbawienia
wolności (2 lata w przypadku produkcji znacznych ilości).
22 grudnia 2006 weszła w życie ustawa z dnia 18 października 2006 o
wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń
geograficznych napojów spirytusowych (Dz.U. z 2016 r. poz. 822), która
wprowadza przepisy zgodne z obowiązującymi w Unii Europejskiej. W nowej
ustawie znalazł się jednak art. 1 ust. 2 mówiący, że nie stosuje się jej
wobec napojów wytworzonych domowym sposobem i nieprzeznaczonych do
obrotu, a w ust. 3 - że napoje, o których mowa w ust. 2 nie mogą być
wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.
Art. 44 tej samej ustawy mówi natomiast, iż wyrabianie napojów
spirytusowych bez odpowiedniego wpisu do rejestru jest zakazane i
podlega karze (tak jak do tej pory - do 1 roku pozbawienia wolności), a
wyrabianie ich w znacznych ilościach - karze odpowiednio surowszej (do 2
lat), przy czym sprzęt służący do wyrobu tych napojów podlegać może z
wyroku sądu konfiskacie niezależnie od tego, czyją jest własnością.
|