Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

[prośba o pomoc] fasolka po bretońsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-04 07:21:34

Temat: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Wiem, że fasolkę gotuje się w wodzie, w której fasolka moczyła się całą noc.
Mam dylemat - wczoraj namoczyłam fasole, dzisiaj rano zauwazyłam, że woda jakby
się spienila. Co mam zrobić? Ugotowac w TEJ wodzie, czy przepłukać świeżą woda?
Serdeczne dzięki za pomoc.





-----------------------------------------------
Iwona O.
nr gg: 1034596
i...@p...onet.pl

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-04 07:57:56

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wiem, że fasolkę gotuje się w wodzie, w której fasolka moczyła się całą
noc.
> Mam dylemat - wczoraj namoczyłam fasole, dzisiaj rano zauwazyłam, że woda
jakby
> się spienila. Co mam zrobić? Ugotowac w TEJ wodzie, czy przepłukać świeżą
woda?
> Serdeczne dzięki za pomoc.
>

Ja zawsze gotuje w tej wodzie, co sie moczyla, nawet jak jest spieniona.
Wychodzi bardzo dobra. Polecam przepis, ktory dal mi... moj chlopak :)

Fasolka po bretońsku
40 dag fasoli "Jasiek"
1-2 cebule
5 dag boczku
10 dag kiełbasy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
słodka papryka, sól, pieprz, cukier


Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować
w tej samej wodzie, w której sie moczyła. Na patelni podsmażyć boczek,
kiełbasę, cebulę (wszystko pokrojone w kostkę) i dodać do gotującej się
fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą,
pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko - winny smak). Na koniec zagęścić
potrawę zasmażką z łyżki mąki.

Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 08:37:10

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3355.00001b90.3d9d417e@newsgate.onet.pl...
> Wiem, że fasolkę gotuje się w wodzie, w której fasolka moczyła się całą
noc.
> Mam dylemat - wczoraj namoczyłam fasole, dzisiaj rano zauwazyłam, że woda
jakby
> się spienila. Co mam zrobić? Ugotowac w TEJ wodzie, czy przepłukać świeżą
woda?
> Serdeczne dzięki za pomoc.
>
>

jezeli ktos ma wrazliwy zoladek i brzuszek i nie chce rewelacji po
zjedzeniu, to lepiej ugotowac w nowej

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 09:48:06

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

i...@p...onet.pl napisał(a):

> Wiem, że fasolkę gotuje się w wodzie, w której fasolka moczyła się całą noc.
> Mam dylemat - wczoraj namoczyłam fasole, dzisiaj rano zauwazyłam, że woda jakby
> się spienila. Co mam zrobić? Ugotowac w TEJ wodzie, czy przepłukać świeżą woda?

Witam,

ja zawsze gotuje w nowej... wlasciwie to nie wiem dlaczego;-) ale ta w ktorej sie
moczy wylewam i fasolke wrzucam na czysta;-) gotujaca sie wode...

Beata M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 09:49:07

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ja zawsze gotuje w nowej... wlasciwie to nie wiem dlaczego;-) ale ta w
ktorej sie
> moczy wylewam i fasolke wrzucam na czysta;-) gotujaca sie wode...
>
> Beata M.
>

W ten sposob do sciekow ida wszystkie witaminki i caly smak fasolki. Sprobuj
nie wylewac i tak ugotowac. Porownaj smaki. Zobaczysz, ze jest lepsza.

Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 09:56:22

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

slonko napisał(a):

> W ten sposob do sciekow ida wszystkie witaminki i caly smak fasolki. Sprobuj
> nie wylewac i tak ugotowac. Porownaj smaki. Zobaczysz, ze jest lepsza.

A sprobuje przy najblizszej okazji, dziekuje za rade i pozdrawiam
Beata M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 12:37:17

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Ja również dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam już weekendowo i fasolkowo!


-----------------------------------------------
Iwona O.
nr gg: 1034596
i...@p...onet.pl



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 16:30:01

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



"Beata M." wrote:
>
> slonko napisał(a):
>
> > W ten sposob do sciekow ida wszystkie witaminki i caly smak fasolki. Sprobuj
> > nie wylewac i tak ugotowac. Porownaj smaki. Zobaczysz, ze jest lepsza.
>
> A sprobuje przy najblizszej okazji, dziekuje za rade i pozdrawiam
> Beata M.


Fasole nalezy namoczyc i plukac 2-3 razy - w ten sposob pozbywa sie
enzymow, ktore powoduja wzdecie. Witaminy i smak fasoli pozostaje taki
sam.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 00:46:40

Temat: Re: [prośba o pomoc] fasolka po bretońsku
Od: "halszczak" <h...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja mam jeszcze lepszy sposób. Jako że nigdy dzień wcześniej nie wiem co
będę gotował, dlatego też umytą fasolkę zalewam wodą, stawiam na ogień i jak
zawrze, gotuję20 min i odstawiam do wystudzenia. Po 2 godz gotuje jątak
jakby moczyła się całą noc.
Smacznego
Artur


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Karpatka -bez wzniesień:-((
Odp: czy ta wiedza możecięominąć
"gibanica" - pomozcie :)
Ja tez podziekuje mniammniam.pl
pierogi w środku zielone

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »