| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-28 20:17:56
Temat: przepis na babkeprosze podac przepis na te smaczna babke.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-28 20:27:27
Temat: Re: przepis na babkePodaję przepis na babkę.Kuchnia Polska str. 123.
Użytkownik "Halina Piszcz" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a334lc$gk2$1@news.intertele.pl...
> prosze podac przepis na te smaczna babke.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 21:14:03
Temat: Re: przepis na babke"Maria Hamerla" <p...@w...pl> a écrit dans le message news:
a33575$h2t$...@n...intertele.pl...
> Podaję przepis na babkę.Kuchnia Polska str. 123.
> Użytkownik "Halina Piszcz" <h...@w...pl> napisał w wiadomo?ci
> news:a334lc$gk2$1@news.intertele.pl...
> > prosze podac przepis na te smaczna babke.
> >
> >
Dziekuje w imieniu Haliny
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 22:38:37
Temat: Re: przepis na babkeW poprzednim odcinku "Maria Hamerla" <p...@w...pl> tako rzecze:
>Podaję przepis na babkę.Kuchnia Polska str. 123.
>Użytkownik "Halina Piszcz" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
>news:a334lc$gk2$1@news.intertele.pl...
>> prosze podac przepis na te smaczna babke.
To ja też podam, sugerując iż wiele takich jest do wyboru na stronie
http://puszkkka.spinacz.pl/ - skąd pochodzi ten przepis - jeszcze
raz dziękując Magdalenie B. za skierowanie mnie będącego w potrzebie,
właśnie pod ten apetycznie radosny adresik :-)
1 jajko
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1 lyzeczka (do herbaty) sody oczyszczonej
3 lyzki (duze) dowolnego dzemu (chyba najsmaczniejszy jest z czarnej
porzeczki, a przy okazji udaje rodzynki)
troche rodzynek (jak kto woli)
+ kakao
Przepis:
Nalezy to (bez kakao) razem zmiksowac (mozna wszystko razem wrzucic do gara,
ale lepiej dodawac skladniki w podanej kolejnosci). Dobrze jest miksowac
przynajmniej kilka minut (im dluzej, tym ciasto bedzie mniej zbite).
Nastepnie wylewamy do okraglej formy z kominkiem 2/3 ciasta. Do reszty
dodajemy 3 lyzki kakao i po zmiksowaniu wylewamy na biale ciasto do formy.
Piecze sie to od 20 do 50 min. w zaleznosci od piekarnika (w razie
watpliwosci pozostaje sprawdzona metoda "na patyczek").
Po upieczeniu proponuje polac to lukrem p.t. DEKORA od Dr-a Oetkera, o smaku
migdalowym (marcepanowym).
Wskazówki i uwagi:
Inne wcielenia tego przepisu to piernik (3-4 lyzki kakao dodaje do calego
ciasta i dosypuje cynamon lub przyprawe do piernikow), murzynek (polewam
piernik polewa czekoladowa) oraz szarlotka (nie sypie wcale kakao, ale
dodaje cynamon, a na wierzchu ciasta ukladam promieniscie czasteczki jablek
- uwaga: tu trzeba dodac troche wiecej sody!) Zycze milych eksperymentow.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-12-29
Źródło / autor: Barbara Rurowicz
FreeMen www.FreeMen.prv.pl
--
"Największym problemem świata jest to,
że głupcy są absolutnie pewni,
a mędrcy pełni wątpliwości" - Bertrand Russell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |