« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-07-24 14:45:00
Temat: Re: przepis na ogorki kiszone"Dlugasxx" <d...@g...pl> wrote in message
news:i2eped$lmt$1@inews.gazeta.pl...
> Drogie Panie,
>
> moze ktoras wspomoze kuchennego desperata, ktory szuka odpowiedzi jak
> na pytanie jak zakisic 3 wiadra ogorkow ?
>
> http://forum-polska.com/tresc/przepis-na-kiszone-og-
rki
Najwazniejsze naczynia - sloiki, garnki kamienne, beczki drewniane lub
plastikowe. Reszta to maly pikus.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-07-24 22:22:22
Temat: przepis na ogorki kiszoneDrogie Panie,
moze ktoras wspomoze kuchennego desperata, ktory szuka odpowiedzi
jak na pytanie jak zakisic 3 wiadra ogorkow ?
http://forum-polska.com/tresc/przepis-na-kiszone-og-
rki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-07-26 07:46:05
Temat: Re: przepis na ogorki kiszone
Użytkownik "Dlugasxx" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:i2eped$lmt$1@inews.gazeta.pl...
> Drogie Panie,
>
> moze ktoras wspomoze kuchennego desperata, ktory szuka odpowiedzi jak
> na pytanie jak zakisic 3 wiadra ogorkow ?
>
> http://forum-polska.com/tresc/przepis-na-kiszone-og-
rki
>
A wystarczy poszperac dobrze...
ech leniwcu :-)
1 kopiata lyzka soli na litr wody.
Rozne przepisy roznie podaja co do sposobu robienia ich. Jedne mowia zeby te
z wierzchu mialy obciete koncowki, inne zeby nie, jedne mowia o wodzie
schlodzonej, inne o cieplej a jeszcze inne o goracej.
Ja zrobilem 3 sloiki - 5-cio litrowy "tradycyjnie" - na dno koper, ogorki,
na to czosnek, chcran, koper itd...
3-litrowy podobnie z tym ze sporo wiecej chrzanu
2-litrowy - dodalem czuszke i chili w proszku (to beda dla mnie :-) takie
diabelskie hehehe)
Moj blad ze za malo soli dalem - nie kopiata lyzke a raczej plaska - przez
to malosolne nie wyszly a kisic sie beda dluzej i mniej slone beda
niestety...
Ludzie odaja jeszcze:
liscie wisni
liscie debu
lisc laurowy
ziele angielskie
pieprz zairnisty
gorczyce
Nie, nie wszystko na raz, ale zaleznie od tego jaki posmak chcesz uzyskac.
Smacznego :"-)
Generalnie czy malosolne czy kiszone - przepis prawie identyczny.
wazne - wczesniej dobrze wymyj ta beczke :-)
Mozna jeszcze dodac "przyprawy" do kiszonych ogorkow, w niej jest w sumie
wszystko co potrzeba - ja wole dodawac "osobno" i ty;le ile lubie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-07-26 08:44:28
Temat: Re: przepis na ogorki kiszone"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c4d3d3d$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
Za mało, ale i za dużo soli powoduje kiepską jakość kiszonki, receptury
przewidują od 4 do 10%, ja używam 6% . Małosolne to są te same ogórki tylko
na początku kiszenia. No i można obejść się od większosci przypraw,
wystarczy czosnek, wiechy kopru i kawałek chrzanu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |