Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przyrządzenie wołowiny

Grupy

Szukaj w grupach

 

przyrządzenie wołowiny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-21 07:44:32

Temat: przyrządzenie wołowiny
Od: "anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,
czy mogę poprosić Państwa o sugestie,
jak nalezy przyrządzić (+przepeklować) wołowinę, żeby była miękka i soczysta?
czy soli się ją przed pieczeniem, czy polewa się na koniec kefirem, itd.

jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany

pozdrawiam
Anna

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-21 08:03:21

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@n...onet.pl>,
"anna" <a...@p...onet.pl> wrote:

> witam,
> czy mogę poprosić Państwa o sugestie,
> jak nalezy przyrządzić (+przepeklować) wołowinę, żeby była miękka i soczysta?

Dobra wołowin ajet moiękka i soczysta sama z siebie.

> czy soli się ją przed pieczeniem,

Nie.

> czy polewa się na koniec kefirem,

Że co?!

> itd.


A jakim kawałkiem wołowiny dysponujesz?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 08:35:02

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


nie jestem w potrzebie w tej chwili, nie mam na stole czerwonego mięsa;
chce po prostu posiąść tę wiedzę...
do tej pory kupowałam polędwicę, bo inne po prostu bałam się;
polędwica wychodziła ok.
ale chodzi mi bardziej o pieczeń
od kilku osób słyszałam o kefirze podlewanym na koniec pieczenia, mięcho
wówczas mięknie, a raczej nie twardnieje
widziałam ten "zabieg" również w niezłej restauracji, więc proszę się nie
dziwić.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 08:45:11

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany

1. Weź tłuczek, zlej nim mięso ze wszystkich stron dość mocno, natrzyj
solą, odstaw do lodówki na 90 min.
2. Rozgrzej smalec, w ostateczności przyzwoity olej, obsmaż mięso na
ostrym ogniu ze wszystkich stron.
3. Weź jarzyny w rodzaju i ilości według upodobania (ja biorę
marchewkę, bo daje trochę słodyczy, pora, korzeń pietruszki, trochę
selera) pokrój w plastry, słupki, albo jak Ci tam wygodnie.
4. Weź naczynie żaroodporne, na dno daj równą warstwę mniej więcej z
połowy warzyw, na to mięso, przykryj resztą warzyw.
5. Zalej szklanką czerwonego, wytrawnego wina, dodaj jakis listek
laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, może jakies ziółko, ze 2
łyżki masła, przykryj, duś na niewielkim ogniu aż wołowina będzie
miękka.
6. Mięso wyjmij, wystudź trochę, potnij w plastry. Warzywka podaj
razem z mięsem - ja część przecieram, łączę z sosem z pieczenia.
Do tego odsmażane ziemniaczki i piwko.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 08:53:17

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Brzmi znakomicie:)
jeszcze jedno - jaką część wołowego najlepiej kupić (oprócz polędwicy...)

A.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 09:49:05

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Brzmi znakomicie:)
> jeszcze jedno - jaką część wołowego najlepiej kupić (oprócz
polędwicy......

Ja po prostu proszę "kilo pieczeni wołowej bez kości" :)))
Sztuka kulinarna przewiduje mostek, pręgę, szponder, krzyżową, nawet
antrykot.
Pieczeń z polędwicy to marnotrastwo, chyba, że zrobisz ją po
opakowaniu w ciasto francuskie (poledwica a la Wellington).
Acha, jeszcze jedna sugestia - fajnie jest kawał wołowiny naszpikować
paseczkami słoniny (słoninę najlepiej trochę zamrozic, to łatwiej
wchodzi w mieso)i ząbkami czosnku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 12:08:23

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

opakowanie mięcha w ciasto francuskie, to dobry pomysł;
robiłam kiedyś tak pasztet - wyszedł wyśmienity;
polecam
dzięki Leo
Anka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 18:07:09

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: "Elske" <e...@m...ziomal.net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4755.00000420.40fe2ab5@newsgate.onet.pl...
>
> od kilku osób słyszałam o kefirze podlewanym na koniec pieczenia, mięcho
> wówczas mięknie, a raczej nie twardnieje
> widziałam ten "zabieg" również w niezłej restauracji, więc proszę się nie
> dziwić.
>
Moja mama naciera śmietaną. Tak samo kurczaka przed pieczeniem. W trakcie
nie podlewa niczym (sosem też nie).

--
Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
GG 5141425
*Widziałam już Araba bez uśmiechu, ale uśmiech
bez Araba zobaczyłam po raz pierwszy w życiu*


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-21 18:53:48

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Leo wrote:

> Acha, jeszcze jedna sugestia - fajnie jest kawał wołowiny naszpikować
> paseczkami słoniny (słoninę najlepiej trochę zamrozic, to łatwiej
> wchodzi w mieso)

Genialny pomysl! Napewno wyprobuje.
A czy podajesz do pieczeni wolowej Yorkshire pudding? Ja ostatnio
trenuje rozne wersje tego przysmaku i bardzo mi sie z miesem dobrze
komponuje, szczegolnie, gdy deszcz pada i nie chce mi sie kopac
ziemniakow :))))
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-25 12:23:45

Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Od: "Nocny" <palmaUSUN TO@medianet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany
>
> pozdrawiam
> Anna


SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny bez kości,
1 kg ziemniaków,
3 cebule,
2 marchewki,
6 dag masła,
3 dag mąki,
butelka jasnego piwa,
liść laurowy,
2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem
laurowym. Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając na kilka godzin.
Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na 2
łyżkach masła. Wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu obsmażyć obrane i
pokrojone w plastry ziemniaki oraz posiekana marchew (przez 3 min). W
osobnym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę. Wysmarowany
tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki
zaczynając i kończąc na ziemniakach. Zalać piwem w którym moczyło się mięso
i piec ok. 2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.

Przepis z sieci, nazywany wolowina po marynarsku.... super

Nocny Marek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

konfitury
ciato z budyniem i truskawkami?
czeresnie w zalewie do mięs
Zeberka - z czym podawac
Knedliki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »