« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-21 07:44:32
Temat: przyrządzenie wołowinywitam,
czy mogę poprosić Państwa o sugestie,
jak nalezy przyrządzić (+przepeklować) wołowinę, żeby była miękka i soczysta?
czy soli się ją przed pieczeniem, czy polewa się na koniec kefirem, itd.
jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany
pozdrawiam
Anna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-21 08:03:21
Temat: Re: przyrządzenie wołowinyIn article <4...@n...onet.pl>,
"anna" <a...@p...onet.pl> wrote:
> witam,
> czy mogę poprosić Państwa o sugestie,
> jak nalezy przyrządzić (+przepeklować) wołowinę, żeby była miękka i soczysta?
Dobra wołowin ajet moiękka i soczysta sama z siebie.
> czy soli się ją przed pieczeniem,
Nie.
> czy polewa się na koniec kefirem,
Że co?!
> itd.
A jakim kawałkiem wołowiny dysponujesz?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 08:35:02
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
nie jestem w potrzebie w tej chwili, nie mam na stole czerwonego mięsa;
chce po prostu posiąść tę wiedzę...
do tej pory kupowałam polędwicę, bo inne po prostu bałam się;
polędwica wychodziła ok.
ale chodzi mi bardziej o pieczeń
od kilku osób słyszałam o kefirze podlewanym na koniec pieczenia, mięcho
wówczas mięknie, a raczej nie twardnieje
widziałam ten "zabieg" również w niezłej restauracji, więc proszę się nie
dziwić.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 08:45:11
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny> jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany
1. Weź tłuczek, zlej nim mięso ze wszystkich stron dość mocno, natrzyj
solą, odstaw do lodówki na 90 min.
2. Rozgrzej smalec, w ostateczności przyzwoity olej, obsmaż mięso na
ostrym ogniu ze wszystkich stron.
3. Weź jarzyny w rodzaju i ilości według upodobania (ja biorę
marchewkę, bo daje trochę słodyczy, pora, korzeń pietruszki, trochę
selera) pokrój w plastry, słupki, albo jak Ci tam wygodnie.
4. Weź naczynie żaroodporne, na dno daj równą warstwę mniej więcej z
połowy warzyw, na to mięso, przykryj resztą warzyw.
5. Zalej szklanką czerwonego, wytrawnego wina, dodaj jakis listek
laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, może jakies ziółko, ze 2
łyżki masła, przykryj, duś na niewielkim ogniu aż wołowina będzie
miękka.
6. Mięso wyjmij, wystudź trochę, potnij w plastry. Warzywka podaj
razem z mięsem - ja część przecieram, łączę z sosem z pieczenia.
Do tego odsmażane ziemniaczki i piwko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 08:53:17
Temat: Re: przyrządzenie wołowinyBrzmi znakomicie:)
jeszcze jedno - jaką część wołowego najlepiej kupić (oprócz polędwicy...)
A.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 09:49:05
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny> Brzmi znakomicie:)
> jeszcze jedno - jaką część wołowego najlepiej kupić (oprócz
polędwicy......
Ja po prostu proszę "kilo pieczeni wołowej bez kości" :)))
Sztuka kulinarna przewiduje mostek, pręgę, szponder, krzyżową, nawet
antrykot.
Pieczeń z polędwicy to marnotrastwo, chyba, że zrobisz ją po
opakowaniu w ciasto francuskie (poledwica a la Wellington).
Acha, jeszcze jedna sugestia - fajnie jest kawał wołowiny naszpikować
paseczkami słoniny (słoninę najlepiej trochę zamrozic, to łatwiej
wchodzi w mieso)i ząbkami czosnku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 12:08:23
Temat: Re: przyrządzenie wołowinyopakowanie mięcha w ciasto francuskie, to dobry pomysł;
robiłam kiedyś tak pasztet - wyszedł wyśmienity;
polecam
dzięki Leo
Anka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 18:07:09
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4755.00000420.40fe2ab5@newsgate.onet.pl...
>
> od kilku osób słyszałam o kefirze podlewanym na koniec pieczenia, mięcho
> wówczas mięknie, a raczej nie twardnieje
> widziałam ten "zabieg" również w niezłej restauracji, więc proszę się nie
> dziwić.
>
Moja mama naciera śmietaną. Tak samo kurczaka przed pieczeniem. W trakcie
nie podlewa niczym (sosem też nie).
--
Elske, kobieta Araba trzymana pod przykryciem
GG 5141425
*Widziałam już Araba bez uśmiechu, ale uśmiech
bez Araba zobaczyłam po raz pierwszy w życiu*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-21 18:53:48
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
Leo wrote:
> Acha, jeszcze jedna sugestia - fajnie jest kawał wołowiny naszpikować
> paseczkami słoniny (słoninę najlepiej trochę zamrozic, to łatwiej
> wchodzi w mieso)
Genialny pomysl! Napewno wyprobuje.
A czy podajesz do pieczeni wolowej Yorkshire pudding? Ja ostatnio
trenuje rozne wersje tego przysmaku i bardzo mi sie z miesem dobrze
komponuje, szczegolnie, gdy deszcz pada i nie chce mi sie kopac
ziemniakow :))))
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-25 12:23:45
Temat: Re: przyrządzenie wołowiny
> jakiś przepis na świetną wołowinkę mile widziany
>
> pozdrawiam
> Anna
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny bez kości,
1 kg ziemniaków,
3 cebule,
2 marchewki,
6 dag masła,
3 dag mąki,
butelka jasnego piwa,
liść laurowy,
2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem
laurowym. Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając na kilka godzin.
Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na 2
łyżkach masła. Wyjąć mięso i na tym samym tłuszczu obsmażyć obrane i
pokrojone w plastry ziemniaki oraz posiekana marchew (przez 3 min). W
osobnym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę. Wysmarowany
tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki
zaczynając i kończąc na ziemniakach. Zalać piwem w którym moczyło się mięso
i piec ok. 2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
Przepis z sieci, nazywany wolowina po marynarsku.... super
Nocny Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |