| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-22 17:36:59
Temat: pudding?Czy podajecie pudding ?do czego?z czym?
konkretnie chodzi mi o takie z przepisu nigelii(jajka,maka i mleko)
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-22 20:39:25
Temat: Re: pudding?
"pamana" <b...@a...pl> wrote in message
news:ep2sng$2f5$2@news.dialog.net.pl...
> Czy podajecie pudding ?do czego?z czym?
> konkretnie chodzi mi o takie z przepisu nigelii(jajka,maka i mleko)
Do wołowiny w sosie. Yorkshire pudding.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-22 22:34:00
Temat: Re: pudding?cherokee wrote:
> "pamana" <b...@a...pl> wrote in message
> news:ep2sng$2f5$2@news.dialog.net.pl...
>
>>Czy podajecie pudding ?do czego?z czym?
>>konkretnie chodzi mi o takie z przepisu nigelii(jajka,maka i mleko)
>
>
>
> Do wołowiny w sosie. Yorkshire pudding.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
Tak, ja robie taki pudding, lub w mniejszych pojemnikach zwany popovers.
http://tinyurl.com/23vxsg
podaje do wszelkich dan miesnych ktore maja duzo sosu, bo najwiekszy
urok tego puddingu to wlasnie maczanie kawalkow w sosie.
Np. ostatnio podalam do golabkow zamiast ziemniakow, przedtem do gulaszu
z indyka, itp.
Ja robie z wlasnego przepisu, dopracowanego po wielu porazkach:
Popovers
1.75 szklanki Half&Half (lub smietanki polaczonej z mlekiem pol na pol)
1.75 szklanki maki
4 srednie jajka
szczypta maki
1 lyzka masla
Jajka rozbic w H&H za pomoca widelca, nie ubijac. Dodas sol, make,
wymieszac widelcem, az sie polaczy, powinny byc male grudki. Nie ubijac,
nie roztrzepywac.
Do formy na popovers wlozyc po malym kawalku masla do kazdego z 6
kubeczkow, lub uzyc kwadratowe czy prostokatne szklane naczynie, i
rozgrzac je w piecu razem z maslem, az sie maslo roztopi. Rozlac rzadkie
ciasto do (rozgrzanych) szesciu foremek czy do jednego naczynia, wstawic
do bardzo goracego, rozgrzanego piekarnika i piec, az zloto-brazowe bez
zadnych jasnych plam. Sprawdzanie patyczkiem nic nie daje, wprost
przeciwnie, zapadnie ciasto, bo jest to cos w rodzaju sufletu. osadza
sie po kolorze.
Podac natychmiast.
Jesli sie piecze w jednym prostokatnu=ym naczyniu, tradycyjnie na srodek
upieczonego pudinngu, ktory sie zapadnie, kladzie sie pieczen i polewa
sie sokami z brytfanny.
Ja wole w foremkach popovers, bo sie nie zapadaja, mozna je odgrzewac w
piecu jesli wystygna, i maja bardziej "konkretne" wnetrze niz ten wielki
zapadniety suflet.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-23 15:32:50
Temat: Re: pudding?
"pamana" <b...@a...pl> wrote in message
news:ep2sng$2f5$2@news.dialog.net.pl...
> Czy podajecie pudding ?do czego?z czym?
> konkretnie chodzi mi o takie z przepisu nigelii(jajka,maka i mleko)
Tu masz fotki: http://tinylink.com/?pHGROHh1mI
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-24 08:30:44
Temat: Re: pudding?On Mon, 22 Jan 2007 20:39:25 -0000, "cherokee" <n...@n...pl>
wrote:
>
>"pamana" <b...@a...pl> wrote in message
>news:ep2sng$2f5$2@news.dialog.net.pl...
>> Czy podajecie pudding ?do czego?z czym?
>> konkretnie chodzi mi o takie z przepisu nigelii(jajka,maka i mleko)
>
>
>Do wo?owiny w sosie. Yorkshire pudding.
>
>pozdr
>
>cherokee
>
Ja do kazdej pieczeni.
Pierz
p.s. tez na slodko z syropem
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |