Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-15 09:49:50

Temat: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: "Magdalena W." <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
roslinna?
Nie zalezy mi az tak bardzo na dokladnym tlumaczeniu (nie ma
szczegolnego znaczenia dla tekstu), tak bardziej z ciekawosci pytam...
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-15 11:09:50

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: + Paweł <x...@k...net.xl x=p> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena W." wrote:
>
> Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
> Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
> roslinna?

W samej rzeczy.

hydrogenated fat = tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony (Słownik WNT)

shortening
2 edible fat, esp. as used to make pastry, etc. crisp or flaky
(Webster's)

vegetable - wiadomo

Pytanie tylko, czy do smarowania, czy do pieczenia.

+ Paweł


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 14:27:15

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: "Magdalena W." <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


+ Paweł <+ Paweł > wrote in message <93updm$o6f$1@news.tpi.pl>...
>"Magdalena W." wrote:
>>
>> Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
>> Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
>> roslinna?
>
>W samej rzeczy.
(ciach wyjasnienia naukowe)
Dzieki Pawle za odpowiedz, na obu grupach ;-)))
>Pytanie tylko, czy do smarowania, czy do pieczenia.
A to prawde mowiac nie ma wiekszego znaczenia, bo i tak o tym nie mowia,
tylko "rzucili" marke piszac o firmie.

Pozdrawiam
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 17:41:13

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: "Art (Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 15 Jan 2001 12:09:50 +0100, + Pawe? <x...@k...net.xl x=p>
wrote:

>"Magdalena W." wrote:
>>
>> Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
>> Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
>> roslinna?
>
>W samej rzeczy.
>
>hydrogenated fat = t?uszcz uwodorniony, t?uszcz utwardzony (S?ownik WNT)
>
>shortening
>2 edible fat, esp. as used to make pastry, etc. crisp or flaky
>(Webster's)
>
>vegetable - wiadomo
>
>Pytanie tylko, czy do smarowania, czy do pieczenia.
>
>+ Pawe?
>
Do pieczenia , smarowania brytfanek itp...
Art.(Gruby)
"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 18:52:29

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



"Magdalena W." wrote:
>
> Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
> Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
> roslinna?
> Nie zalezy mi az tak bardzo na dokladnym tlumaczeniu (nie ma
> szczegolnego znaczenia dla tekstu), tak bardziej z ciekawosci pytam...
> Magda



Crisco to tluszcz roslinny do smazenia, np. paczkow czy faworkow. W
Polsce gierkowskiej byl Ceres, i to bylo to samo.
Jest to bialy tluszcz, twardszy niz smalec, i gdy uzywany w pieczeniu
zamiast masla czy margaryny, nadaje wypiekom prawdziwie "sklepowy"
fabryczny smak.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 18:53:47

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: Mariusz Krawiec <k...@c...edu> szukaj wiadomości tego autora



+ Paweł wrote:

> "Magdalena W." wrote:
> >
> > Hydrogenated vegetable shortening. Konkretnie podaja marke Crisco.
> > Jakis tam tluszcz roslinny. Czy to moze byc po prostu margaryna
> > roslinna?
>
> W samej rzeczy.
>
> hydrogenated fat = tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony (Słownik WNT)
>
> shortening
> 2 edible fat, esp. as used to make pastry, etc. crisp or flaky
> (Webster's)
>
> vegetable - wiadomo
>
> Pytanie tylko, czy do smarowania, czy do pieczenia.
>
> + Paweł

zdecydowanie do pieczenia
(jest to biale jak smalec)

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 19:32:18

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: "Magdalena W." <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett wrote in message <

>Crisco to tluszcz roslinny do smazenia, np. paczkow czy faworkow. W
>Polsce gierkowskiej byl Ceres, i to bylo to samo.
>Jest to bialy tluszcz, twardszy niz smalec, i gdy uzywany w pieczeniu
>zamiast masla czy margaryny, nadaje wypiekom prawdziwie "sklepowy"
>fabryczny smak.
To znaczy.... brrrrrr. ;-)))
"Sklepowy" smak to jest TO! ;-))
Dziekuje - Magdzie i pozostalym.
I pozdrawiam
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 19:44:07

Temat: Re: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: + Paweł <x...@k...net.xl x=p> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz Krawiec napisał:

> zdecydowanie do pieczenia
> (jest to biale jak smalec)

MB napisała:
> Crisco to tluszcz roslinny do smazenia, np. paczkow czy faworkow. W
> Polsce gierkowskiej byl Ceres, i to bylo to samo.
> Jest to bialy tluszcz, twardszy niz smalec, i gdy uzywany w pieczeniu
> zamiast masla czy margaryny, nadaje wypiekom prawdziwie "sklepowy"
> fabryczny smak.

Czy to się nie zazywa "frytura". Specjalny tłuszcz, który tak łatwo się
nie przypali...

I tak lepsze niż Olestra ;)

+ Paweł

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 21:06:18

Temat: Odp: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> >
> Crisco to tluszcz roslinny do smazenia, np. paczkow czy faworkow.
> MB

U nas (tzn w Polsce) jest tluszcz roslinny do smazenia zwany Planta. Czy
moze wiecie czy dobrze wychodza smazona w tym faworki ?
Bardzo mnie kusi, zeby je zrobic, tylko jakos tak nie pasuje mi smazenia
czegokolwiek na smalcu :)


--
Pozdrawiam,

MMJ

... Always look on the bright side of life ...




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 21:11:40

Temat: Re: Odp: pytanie jedzeniowo/tlumaczeniowe
Od: s...@b...nih.gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

At 10:06 PM 1/15/01 +0100, you wrote:

>Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> > >
> > Crisco to tluszcz roslinny do smazenia, np. paczkow czy faworkow.
> > MB
>
>U nas (tzn w Polsce) jest tluszcz roslinny do smazenia zwany Planta. Czy
>moze wiecie czy dobrze wychodza smazona w tym faworki ?
>Bardzo mnie kusi, zeby je zrobic, tylko jakos tak nie pasuje mi smazenia
>czegokolwiek na smalcu :)
>


wlasnie w Polsce uzywalam do smazenia i paczkow i faworkow Planty (jak
wspominalam w zagubionym przez wojny wege i anty watku paczki i faworki),
smazy sie dobrze, ma zapach neutralny, nie przypala, a zapewne zdrowsze niz
smalec..
A tu, nie pomyslalam, ze Crisco mogloby zastapic owa Plante, ale jesli
Magdalena mowi, ze ma to pozniej sklepowy zapach, to wole pozostac przy
mieszance smalcu i oleju....
Paczki planuje na sobote, a jutro wam opowiem jaki torcik urodzinowy dla
Lubego przygotowalam (na razie ladnie wyglada, dzis degustacja, a jako ze
byl to eksperyment, wiec ciekawa jestem, co tez wyszlo)
pozdrawiam do domku spieszac, aby obiadek dobry zrobic:-)

Agnieszka


--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nalewka
Przepisy - Mikrofalowka
Kiszka ziemniaczana
Kaszka kukurydziana
Re: Ortodoksja - było: długo o

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »