« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-15 10:53:12
Temat: pytanie o polewe na ciastoDzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
ciasta.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-15 12:43:37
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoOn Sat, 15 Mar 2003 11:53:12 +0100, "Basia" <b...@p...onet.pl>
wrote:
>Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
>czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
>pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
>kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
>plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
Ja jak robie polewe z kakao to tylko wedlowskim, bo jak kupilam jakies
inne to zawsze mi cos nie szlo, a to wyszlo za twade, a to wlasnei tak
sei oddzielalo.
>Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
>rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
>ciasta.
Uwielbiam polewe z czekolady czyli 100 gram czekolady i 50 gram masla
- skropic woda i podgrzac na parze.
A z kakao - 1/4 szkl cukru, 1 lyzka kakao, lyzka wody, 1/4 masla.
Najpierw zagotowac, wode, cukier i kakao a potem dodac maslo.
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 12:50:16
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b4v0b4$fej$...@a...news.tpi.pl...
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos
takiego - w
> pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla,
cukru,
> kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie
rzeczy -
> plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie
ladnie
> rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
> ciasta.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
Nie podgrzewaj masla ze wszystkimi skladnikami, tylko trzeba dodac je na
samym koncu
i pogotowac jeszcze ok. 30 sekund a do tego jeszcze lyzka alkoholu
(spiytus lub wodka)
i zdjac z ognia. Chwile pomieszac i gorace wylewac na ciasto.
Powinno sie udac, pozdrawiam.
>Renata<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 12:57:33
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastowalkie! <w...@w...net.pl> wrote:
> Użytkownik Basia napisa":
> > Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> > czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
> > pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
> > kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
> > plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> > Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
> > rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
> > ciasta.
Przede wszystkim polewe czekoladowa robi sie z czekolady. Z kakao robi
sie polewe kakaowa.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 12:57:40
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoUżytkownik Basia napisał:
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
> pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
> kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
> plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
> rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
> ciasta.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
Ja zawsze robie tak i jest bez problemu. Biore maslo i roztapiam w
garnuszku razem z cukrem. Jak sie roztopi i nabierze cieploty ze sie
cukier rozpusci (nie uzywam pudru) wylaczam gaz. Dodaje kakao
(holenderskie z wiatrakiem). Czasem tez odrobine kawy rozpuszczalnej.
Mieszam do polaczenia sie wszystkich skladnikow i utworzenia gladkiej
masy. Czasem dodaje troche rumu. Czekam az wystygnie, gestnieje w tym
czasie i rozprowadzam na ciescie. Nigdy nie dodaje wody. :-)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 15:09:21
Temat: Odp: pytanie o polewe na ciasto
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b4v0b4$fej$...@a...news.tpi.pl...
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego -
w
> pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
> kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
> plynne maslo i zbita kakaowa breja ..
Wyjmij masło z lodówki pół godziny wcześniej, żeby się ogrzało.
Podgrzewaj na małym ogniu. Składniki nie rozdzielą się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 17:20:27
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoFrom: "Basia" <b...@p...onet.pl>
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos
> takiego - w pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn.
> masla, cukru, kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku
> sa dwie rzeczy - plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie
> ladnie rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas
> jedzenia ciasta.
> pozdrawiam
> Basia
Basiek :-)
Wydaje mi sie, ze nie nalzey uzywac masla do takiej gotowanej polewy - moim zdaniem
jest zbyt miekkie, i... w tym momencie wpadlo mi
to do glowy, byc moze ma zbyt wielka zawartosc tluszczu! - alu tylko technologiwie
zywnosci moga cosik sensownego owiedziec - tak
przynajmniej mysle]
Ja uzywam [wlasciwej byloby powiedziec: uzywalam] badz margaryny ZWYKLEJ [czyli nie
mlecznej!],a kiedys, kiedys, w bardzo
niepamietnych czasach, tluszczu palmowego , ktory kupowalam w NRD. W przypadku
tluszczu palmowego dodawane byly zoltka jaj.
Wracajac do polewy podstawowej: margaryna zwykla, woda - co najmniej 2 lyzki stolowe,
kakao wymieszane z lyzeczka [tu tylko metoda
prob i bledow jesli chodzi o ilosc, ale nie wolno dac za duzo maki kartoflanej]; ja
to wszystko laduja do niewielkiego pekatego
garnuszka z dziobkiem jednoczesnie, i podgrzewam. Dodaje jeszcze aromat i, ew. otarta
skorke z cytryny [to na samym koncu].
Uuuuuuuuuufffffff.... nareszcie odblokowala mi sie pamiec, jesli chodzi o robione
przeze mnie polewe...
Wybacz, ze czekalas na to kilka miesiecy :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 17:40:56
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto>> pozdrawiam
>> Basia
>>
Basiek!
Zapomnialam w poprzednim liscie o cukrze..a kakao - tot ak jak walkie pisze -
holenderskie z wiatrakiem, dobre jest tez czeskie, w
zoltoslonecznym pudelku [nazwy nie pamietam].
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 18:33:53
Temat: Re: pytanie o polewe na ciastoCZESC!
A moim skromnym zdaniem niezaleznie od tego czy to malo czy margaryna, czy
czekolada czy kakao skaladniki sie rodzielaja poniewaz jest zbyt wysoka
temperatura. Maslo ma sie rozpuscic a nie zagotwac.
U mnie jak juz sie troche rozpusci maslo to odstawiam garnuszek na bok i
mieszam, i tak chwilke, potem znowu na moment na gaz, abo trzymam garnek
nieco nad ogniem i mieszam. Maslo lepiej wczesniej wyjac z lodowki i posiekac w
tym garnuszku na mniejsze kawalki to sie szybciej rozpusci i nie potrzebuje tak
wysokiej temperatury.
Pozdrawiam. Beazuku
Basia napisał(a):
> Dzis kolejny raz do ropaczy doprowadzila mnie proba zrobienia polewy
> czekoladowej na ciasto;-( Moze ktos wie dlaczego dzieje sie cos takiego - w
> pewnym momencie podgrzewania wszystkich skladnikow - tzn. masla, cukru,
> kakao i odrobiny wody, oddziela sie tluszcz i w garnku sa dwie rzeczy -
> plynne maslo i zbita kakaowa breja ...
> Moze ktos mi podpowie jak zrobic porzadna polewe na ciasto zeby sie ladnie
> rozprowadzila i zastygla tak, zeby nie brudzic palcow podczas jedzenia
> ciasta.
>
> pozdrawiam
> Basia
--
----------------------------------------------------
---------------
B...@p...onet.pl
http://www.republika.pl/beazuku
GG 5470466
"Aby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w drogę"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 18:40:08
Temat: Re: pytanie o polewe na ciasto
"Beazuku" <b...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3E737211.F2F29050@poczta.onet.pl...
> CZESC!
>
> A moim skromnym zdaniem niezaleznie od tego czy to malo czy margaryna, czy
> czekolada czy kakao skaladniki sie rodzielaja poniewaz jest zbyt wysoka
> temperatura. Maslo ma sie rozpuscic a nie zagotwac.
> Pozdrawiam. Beazuku
Co do temperatury tez sie zgadzam, w prepisach czesto jest podkreslone, aby
nie zagotowac!Natomiast maslo po zastygnieciu ma inna konsystencje niz
margaryna i chociazby dlatego polewe warto robic na masle.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |