Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia raclette

Grupy

Szukaj w grupach

 

raclette

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-14 07:59:43

Temat: raclette
Od: ewa <E...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam:))
niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))

macie moze jakies ciekawe przepisy, propozycje?
dzieki
pozdrawiam
ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-14 16:04:14

Temat: Re: raclette
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

ewa <E...@s...com.pl> wrote:

> Witam:))
> niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
> sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
> przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))

Co nazywas urzadzeniem "raclette"? Zawsze sadzilem, ze raclette to
szwajcarska potrawa z sera, czy raczej nawet sposob jedzrnia sera,
topionego przy ogniu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-15 07:03:01

Temat: Odp: raclette
Od: "Agnieszka Kinel" <a...@s...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
specjalnym urzadzeniu. Sa rozne rodzaje tego urzadzenia, to, o ktorym mowi
Ewa zapewne sklada sie z patelenek, po jednej dla kazdego z gosci. Patelenki
sie podgrzewa. Jesli chcesz zrobic prawdziwe raclette, powinnas poszukac
sera o takiej nazwie w ktoryms z francuskich supermarketow ( trudno dostac i
dosc drogie, ale jednak warto) oraz kupic do tego rozne gatunki wedlin, a
przede wszystkim szynke parmenska, ogorki konserwowe, cebulke konserwowa i
wszelkiego rodzaju pikle oraz ziemniaki. Ziemniaki gotujesz w mundurkach i
stawiasz w garnku na pokrywie urzadzenia, zeby byly przez caly czas cieple.
Wedliny i ser kroisz na plasterki. Goscie zapiekaja ser na patelence, na
talerz nakladaja sobie ziemniaka (niektorzy go obieraja, niektorzy nie),
wedline i pikle i, gdy ser sie stopi, polewaja nim wszystko. Do tego biale
wino. W sumie to fajna zabawa.
W moim domu danie to uleglo dalekiej modyfikacji, topimy rozne rodzaje sera
zoltego i plesniowego, niektorzy czasem zapiekaja same wedliny.Tez dobre,
ale gdy po kilku zmodyfikowanych kolacjach sprobowalam prawdziwego raclette,
docenilam jego smak.

Zycze dobrej zabawy! Agnieszka



Użytkownik ewa <E...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...com.pl...
> Witam:))
> niedawno kupilam sobie raclette i nie wiem jak to urzadzenie w ciekawy
> sposob wykorzystac (na razie probowalam tylko cielecinke i kuraka na tym
> przyrzadzac z serkiem i warzywkami) ale czuje ze to za malo;)))
>
> macie moze jakies ciekawe przepisy, propozycje?
> dzieki
> pozdrawiam
> ewa
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-15 07:33:51

Temat: Re: Odp: raclette
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka Kinel <a...@s...waw.pl> wrote:

> Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> specjalnym urzadzeniu.

To nazwa tego sera wyrabianego w kantonie Valais pochodzi od sposobu
przyrzadzania -- zdrapywania (fr. racler) stopionej warstwy z bryly sera
ustawionej przy ogniu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-15 08:26:42

Temat: Re: raclette
Od: ewa <E...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

>
>
>
> Co nazywas urzadzeniem "raclette"? Zawsze sadzilem, ze raclette to
> szwajcarska potrawa z sera, czy raczej nawet sposob jedzrnia sera,
> topionego przy ogniu.

przepraszam za swoja ignorancje ;))- po prostu na pudelku bylo na pisane ze
to raclette stad moje przekonanie ze to urzadzenie wlasnie tak sie nazywa..
pozdr.
ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-15 08:28:09

Temat: Re: Odp: raclette
Od: ewa <E...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Agnieszka Kinel wrote:

> Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> specjalnym urzadzeniu. Sa rozne rodzaje tego urzadzenia, to, o ktorym mowi
> Ewa zapewne sklada sie z patelenek, po jednej dla kazdego z gosci.

zgadza sie:)

bardzo dziekuje za podrzucony pomysl:))))

pozdrawiam
ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-15 08:33:21

Temat: Odp: Odp: raclette
Od: "Agnieszka Kinel" <a...@s...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zgadza sie. A nazwa tego gatunku sera dala nazwe calej potrawie.
Dawne urzadzenia do raclette wygladaly podobnie, bryla sera byla podgrzewana
i ser sie zdrapywalo. Sa uzywane w restauracjach, ale teraz popularne sa
nowe urzadzenia, ktore mozna kupic w Polsce. Skladaja sie z 6 lub 8
patelenek i ser trzeba wczesiej pokroic na plasterki. W wersji
zmodyfikowanej, maja jeszcze na pokrywie grill, albo plyte do "pierrade".
Pozdrawiam, Agnieszka

Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ec9gmh.op556zsno9d2N%w...@t...com.pl...
> Agnieszka Kinel <a...@s...waw.pl> wrote:
>
> > Raclette to po prostu nazwa sera, ktory, rzeczywiscie, nalezy stopic w
> > specjalnym urzadzeniu.
>
> To nazwa tego sera wyrabianego w kantonie Valais pochodzi od sposobu
> przyrzadzania -- zdrapywania (fr. racler) stopionej warstwy z bryly sera
> ustawionej przy ogniu.
>
> Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Herbata mrozona
"garnek bez dna"
Re: Tequila
RE: kuchenka mikrofalowa
kuchnia japońska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »