| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-20 14:32:16
Temat: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-20 14:36:35
Temat: rozwin temat! prosze cie bardzo nie pisz wszystkiego w temacie bo to nie wypada, prawda?? a tak w ogole to temat pizzy walkowany byl 100000 razy!!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-20 16:54:45
Temat: Re: rozwin temat! prosze cie bardzo nie pisz wszystkiego w temacie bo to nie wypada, prawda?? a tak w ogole to temat pizzy walkowany byl 10001 razy!!!!!
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 10:27:49
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?Użytkownik "Greg" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
news:4b1682832fe5ccb3e0b21f09deadb3ea@news.home.net.
pl...
>
>
A oto przepis:
1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
wychodzi lepsza )
1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
weźmie więcej wody, raz mniej )
3 łyżki stołowe oliwy
torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
pieprz
zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma odpowiedni
smak, aromat i nie jest mdłe)
Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
ziołami.
Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy dodawać
stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić na
gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto trzeba
bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się oburzą,
że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem, że ciasto wałkują ).
Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec jak
wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję jeszcze
czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
układać kompozycje jakie komu pasują.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
udał.
I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to chętnie
na nie odpowiem.
POZDRAWIAM I SMACZNEGO!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-05 13:31:07
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?
Użytkownik "alien71" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:coc8v7$edq$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Greg" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:4b1682832fe5ccb3e0b21f09deadb3ea@news.home.net.
pl...
> >
> >
>
> A oto przepis:
>
>
>
> 1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
>
> wychodzi lepsza )
>
> 1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
>
> weźmie więcej wody, raz mniej )
>
> 3 łyżki stołowe oliwy
>
> torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
>
> sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
>
> pieprz
>
> zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma
odpowiedni
>
> smak, aromat i nie jest mdłe)
>
>
>
> Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
>
> ziołami.
>
> Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy
dodawać
>
> stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić
na
>
> gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
>
> łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
>
> glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto
trzeba
>
> bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
>
> lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
>
> wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
>
> najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
>
> ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
>
> Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
>
> Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się
oburzą,
>
> że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
>
> nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
>
> równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem, że ciasto wałkują ).
>
> Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
>
> I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec
jak
>
> wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
>
> oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję
jeszcze
>
> czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
>
> układać kompozycje jakie komu pasują.
>
> I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
>
> rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
>
> ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
>
> udał.
>
> I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to
chętnie
>
> na nie odpowiem.
>
> POZDRAWIAM I SMACZNEGO!
>
>
>
dzień dobry
czasem podpatruję to co tu piszecie i znajduję różne ciekawostki -
generalnie trafiam :)
myślałam, ze tak tez będzie z tą pizzą-brzmiało ciekawie - niestety nie
udało się :(
pewnie to moja wina, ale robiłam dwa razy i za pierwszym blat był miękki ale
bardzo gumiasty, a za drugim bardzo chrupiący (delikatnie powiedziane).
wiec nie wiem co źle robię, ale chyba nadal pozostanę przy poszukiwaniach
idealnego przepisu na pizze :(
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 06:26:16
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?przepis na 2 duże Pizze (leciutko zmodyfikowany odnośnie farszu) Agnieszki
Wostal.
ja robiłem jak narazie tylko jeden raz ale Pizza wyszła wyśmienita. w piątek
są moje imieniny i zamierzam ją zaserwować. Przepis wczesniej sprawdzony
przez liczną "grupę dyskusyjną" :-)
C i a s t o:500g mąki1 szklanka mleka40g tłuszczu (3 łyżki oliwy z
oliwek)42g drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru(do ciasta proponuję dodać
przyprawę do pizzy lub oregano) S o s:gęsty sos pomidorowy (z kartonu lub
puszki np.parmallat 0k.0,5l)2 ząbki czosnkumała cebulkaprzyprawy: sól,
pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia,i co jeszczechcecie "F a r s
z":1/2kg pieczarek1 cebulakilka plastrów szynki, boczku, salami (ja robię z
30 dkg wołowiny)1/4kg mozarelli1/4kg ostrego sera żółtegooliwki lub
kukurydzai na co jeszcze macie ochotę J a k t o z r o b i ć
?Niewielką ilość ciepłego mleka wymieszać ze świeżymi drożdżami,łyżeczką
cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia przy
kaloryferze). Potem połączyć z resztą składników do ciasta i wyrobić ręką na
gładką miękką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce (np. obok
kaloryfera)na ok.20-30 minut.W tym czasie można przygotować sos i farsz. Sos
pomidorowy mieszamy zwyciśniętym czosnkiem, drobniutko posiekaną cebulką i
przyprawami igotujemy. Kiedy się "przegryzie" a cebulka zmięknie - miksujemy
iodstawiamy. Następnie kroimy pieczarki w plasterki a cebulę w piórka
ipodduszamy na patelni. Obydwa rodzaje serów ścieramy na grubej tarce
imieszamy ze sobą. Wędlinę (opócz salami) rwiemy na małe kawałki.Blachę
smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto (powinno do tejpory zwiększyć
3-4krotnie swoją objętość). Smarujemy 1/3 sosu i posypujemypołową sera.
Następnie układamy równomiernie pieczarki i cebulę. Szynkę,boczek, salami i
tuńczyka rozkładamy według uznania na cieście i posypujemyżółtym serem.
(dzięki temu wędlinki nie wyschnie). Potem jeszczeszczypta oregano i do
rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni na ok. 25 minut (należy oczywiście
od czau do czasu do niej zaglądać)S M A C Z N E G O ! ! ! ! !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 17:15:25
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?Witam :)
Może po prostu za pierwszym razem za krótko piekłaś, a za drugim za długo ;)
Ja do odpowiedniego czasu pieczenia dochodziłem metodą prób i błędów ;)
Piekarniki niestety są rózne i jedne grzeją mocniej inne słabiej, więc w
jednym pieczenie będzie trwało dłużej, a w innym krócej :)
Mam blaszaną foremkę do pizzy i przez długi okres czasu nie mogłem
dopiec spodu, a brzegi były już mocno zarumienione (piekłem na kratce),
gdzieś wyczytałem żeby jednak piec na rozgrzanej blasze ;)
I faktycznie zaczęło się przypiekać także od spodu.
Dlatego nie trzeba się zrażać i próbować dziesiątków przepisów, tylko
udoskonalać jeden który mniej więcej najbardziej nam odpowiada ;)
Pozdro i Smacznego ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |