Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryba na grillu ?
Date: Wed, 3 Aug 2005 13:28:17 +0200
Organization: lubman
Lines: 40
Message-ID: <dcqa59$n9k$1@news.lublin.pl>
References: <dcq9d1$62s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.ariadna.cd
X-Trace: news.lublin.pl 1123068905 23860 212.182.111.231 (3 Aug 2005 11:35:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Aug 2005 11:35:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245008
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisal w wiadomosci
news:dcq9d1$62s$1@news.onet.pl...
> Dzien dobry sloneczny,
> chcialbym zrobic cos nietypowego i podac rybe na grilu.
> Czy trzeba ja specjalnie jakos przedtem przyrzadzic ?
> I wlasciwie jakia to moglaby byc ryba (komponujaca sie do
> salatek, kielbasek i innych biwakowych specjalow) ?
>
> Wiem tylko tyle (sam sie taka kiedys raczylem), ze powinna sie smazyc
> na folii, ale nic poza tym.
>
> Pomozecie ?
>
Kazda jedna ryba jest dobra na grilu...
folia nie jest konieczna znacznie lepsza jest taka specjalna siatka
co sie rybke zamyka we srodku i latwiej ja obracac potem
a rybke wystarczy wypatroszyc oplukac osuszyc lekko posolic
do brzuszka wlozyc troche ziela: szczawiu, pokrzywy, natki pietruszki
i grilowac smarujac co jakis czas oliwa..
Ja w taki sposób karpia przyzadzam co to mozna go nabyc w pobliskim stawie
zawsze sie udaje i wbrew powszechnie krazacym opiniom nie smierdzi mulem
zamiast ziela to mozna posluzyc sie lyzka dobrego masla wymieszanego z natka
pietruszki
czosnek tez nie zawadzi
mozna tez rybke oblozyc z zewnatrz plastrami boczku ale to jush spor
arozzutnosc
a jak sie podaje to dobrze cytrynke podac...i dobrze schlodzone biale winko
:)))))
Marek
|