Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia rybka wedzona ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

rybka wedzona ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-28 10:54:31

Temat: rybka wedzona ???
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-28 10:58:39

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

wiku napisal(a):

>zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
>ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???

Takie jeszcze cieple, z wedzarni, ociekajace tluszczem sa
najlepsze.... ;--)

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 14:20:36

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: "Moni" <M...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bnlht7$qfj$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
> ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???
> wiku

Na cieplo, to nie wiem, ale moge polecic pyszna salatke (hm.. salatka to
chyba za duzo powiedziane). A mianowicie:
- ryba wedzona (dorsz lub makrela)
- surowa marchewka - trudno okreslic mi ilosc, bo zalezy to od wielkosci
ryby
- majonez

Rybe obrac z osci, dzielac na male czastki.
Marchewke zetrzec na tarce (powinny powstac cienkie "nitki")
marchewki powinno byc objetosciowo (po starciu) mniej wiecej tyle co ryby.
starta marchewke wymieszac z majonezem, dodac rybe i wszystko delikatnie
(lyzka) wymieszac.
Podawac z chlebkiem.

Moze troche kaloryczne ze wzgledu na majonez ale naprawde pyszne, polecam.

Moni



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 14:45:32

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: "Kruszynka \(Wroclaw\)" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bnlht7$qfj$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
> ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???

Ja kiedys robilam kotleciki z wedzonej makreli. Przepis z grupy. Niezbyt
pamietam, ale ogolnie to bylo cos takiego:
ziemniaki ugotowac, dwie makrele "odoscic" i rozdusic na male kawaleczki,
cebule (chyba byla tam ccebula, nie dam glowy) pociac w kosteczke,
podsmazyc. TO wszystko polaczyc dodac pieprzu, soli chyba nie, bo makrela
sama w sobie jest slona. Nie pamietam, czy do tych ziemniakow dodawalo sie
jajko, ale ja bym dodala. Lepiej sie beda trzymac. Potem formowac kotleciki
i w make, rozbeltane jajco, tarta bulke i na patelnie. Smazyc jak mielone.
Pamietam, ze dobre byly, bo ojciec wcial kilkanascie. I pamietam, ze sie
rozlecialy, bo chyba w przepisie nic nie bylo o obtoczeniu w rozbeltanym
jajcu.

Kruszyna

--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 17:42:07

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



wiku wrote:
>
> zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
> ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???
> wiku


Mozna robic ravioli z wedzona ryba, i podac je w sosie smietankowym.
Chcesz przepis?
Mozna tez dodac wedzona rybe do makaronu ugotowanego al dente i polanego
maslem czosnkowym.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 19:10:01

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



wiku wrote:

> zazwyczaj ryby wedzone jem na kanapkach ewentualnie w salatkach,
> ale czy mozna z nimi cos innego jeszcze zrobic, np. na cieplo ???

Można. A przepisy moża znaleźć m.in. w naszym archiwum jak się chce
poszukać. Np.:
<http://shorterlink.com/?D14VYS>

Władysław




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 20:21:32

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kruszynka (Wroclaw) wrote:

> Ja kiedys robilam kotleciki z wedzonej makreli. Przepis z grupy. Niezbyt
> pamietam

nie moge znalezc niestety w arch. :( na razie zachowalem to co
zapamietalas i kiedys sprobuje
w kazdym razie dzieki :)

wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 20:22:21

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett wrote:

> Mozna robic ravioli z wedzona ryba, i podac je w sosie smietankowym.
> Chcesz przepis?

no jasne, lubimy wszystko co smietanowe

wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 20:31:17

Temat: Re: rybka wedzona ???
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

>
> Można. A przepisy moża znaleźć m.in. w naszym archiwum jak się chce
> poszukać. Np.:
> <http://shorterlink.com/?D14VYS>
>
wlayslawie, naprawde nie jestem z tych co najpierw pytaja a pozniej
szukaja, problem w tym ze wyskoczylo mi setki postow z wedzana ryba i po
przejrzeniu, ktoregos z kolei sie zniechecilem, bo wszystko to albo byly
salatki, albo pasty do kanapek (poza pomyslem na nalesniki z wedzona
ryba, ktory jakos nie przypadl mi do gustu)
czy tak, czy tak - dzieki za linka, wlasnie takiego pomyslu szukalem i w
piatek zamierzam wypropowac :)

wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 21:29:37

Temat: Re: rybka wedzona/przepis na ravioli i sosy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



wiku wrote:
>
> Magdalena Bassett wrote:
>
> > Mozna robic ravioli z wedzona ryba, i podac je w sosie smietankowym.
> > Chcesz przepis?
>
> no jasne, lubimy wszystko co smietanowe
>
> wiku


Ciasto do ravioli to takie samo ciasto jak na makaron, cienko
rozwalkowane i pokrojone w kwadraty 6-7 cm. Na srodku kwadratu uklada
sie lyzeczke rozdrobnionej wedzonej ryby bez osci. Brzegi kwadratu
smaruje sie bialkiem, przykrywa drugim kwadratem i skleja brzegi przez
sciskanie palcami lub przyciecie specjalnym radelkiem, ktore daje brzeg
powycinany w zabki (zombki). Ja wole sklejac palcami, bo mniej sie
rozpadaja w gotowaniu. Wrzuca sie do wrzatku i gotuje, az ciasto
miekkie, 3-4 minuty.

Sos:
1 zabek czosnku
1 lyzeczka masla
pol szklanki smietanki kremowki
cwierc szklanki bardzo mocnego rosolu
2 lyzki startego parmezanu

Czosnek posiekac i zeszklic na masle. Dodac rosol i smietanke, gotowac
na malym gazie 5 minut. Dodac ser, wymieszac i natychmiast polac tym
ugotowane ravioli na talerzach.

Zielona salata z czerwona papryka dobrze sie komponuje z tym daniem.

A tu linki do 2 innych ciekawych sosow do tych samych ravioli:

http://tinylink.com/?epxnjzUi60

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pizza jak w pizzerii
kurczak
cos rewelacyjnego :-)
Poszukuję przepisu na ciasto
Sos z bakłażanami - może ktoś zna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »