« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-25 12:55:51
Temat: ryz do szyszekCzy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-25 14:07:30
Temat: Re: ryz do szyszekDnia Sat, 25 Mar 2006 13:55:51 +0100, Waćpanna lub waćpan Monika, w
wiadomości <news:44253a1a$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl> zawarł, co
następuje:
> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
w warzywniaku koło mojego bloku
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
PS. MIASTO!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-25 14:50:13
Temat: Re: ryz do szyszek
Użytkownik "Monika" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:44253a1a$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
>
Wszędzie....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-25 19:05:22
Temat: Re: ryz do szyszek
Użytkownik "Monika" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:44253a1a$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
W Krakowie jest.
--
Pozdrawiam
PrzemekK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-25 21:31:44
Temat: Re: ryz do szyszekUżytkownik "Monika" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:44253a1a$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
W aptece nie widziałam ;-(
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-26 18:49:26
Temat: Re: ryz do szyszek
Monika napisał(a):
> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
Poszukaj w małych sklepikach osiedlowych, ostatnio kupiłem w tym
samym celu co ty chcesz w Lewiatanie (no i irysy).
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-26 20:47:51
Temat: Re: ryz do szyszek
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:131h2cz8v77hl.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sat, 25 Mar 2006 13:55:51 +0100, Waćpanna lub waćpan Monika, w
> wiadomości <news:44253a1a$0$1461$f69f905@mamut2.aster.pl> zawarł, co
> następuje:
>
>> Czy ktos wie, gdzie mozna kupic ryz preparowany do szyszek?
>
> w warzywniaku koło mojego bloku
a może ktoś mi powie, jak zrobić te szyszki, żeby były twarde i chrupiące.
Pamiętam jak robiliśmy na ZPT (:-) to niektórzy mieli takie miękkawe, a inni
właśnie chrupiące i te były super. Jak to się robi i od czego to zależy?
Gosia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-27 07:28:01
Temat: Re: ryz do szyszekgsk <c...@w...pl> napisał(a):
> a może ktoś mi powie, jak zrobić te szyszki, żeby były twarde i chrupiące.
> Pamiętam jak robiliśmy na ZPT (:-) to niektórzy mieli takie miękkawe, a
inni
> właśnie chrupiące i te były super. Jak to się robi i od czego to zależy?
Z pewnością od użytych cukierków. Powinny być twarde /kruchych krówek nie
polecam/, typu mordoklejka. Ostatnio robiłam szyszki chyba po trzydziestu
latach przerwy. Użyłam twardych irysów - szyszki wyszły tez twarde.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-27 15:23:59
Temat: Re: ryz do szyszek
> Z pewnością od użytych cukierków. Powinny być twarde /kruchych krówek nie
> polecam/, typu mordoklejka. Ostatnio robiłam szyszki chyba po trzydziestu
> latach przerwy. Użyłam twardych irysów - szyszki wyszły tez twarde.
>
> Ania
Witam. Czy mogłabym prosić o dokładne proporcje i sposób wykonania?
PoZdrawiam, Ula.
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-27 19:17:43
Temat: Re: ryz do szyszekUlcia <u...@g...pl> napisał(a):
> Czy mogłabym prosić o dokładne proporcje i sposób wykonania?
> PoZdrawiam, Ula.
Proszę bardzo:
Ok. 25 dag twardych irysów rozpuścić /ostrożnie, w garnku z grubym dnem/
dodając ok. 1/3 kostki masła. Wymieszać na jednolitą masę. Do gorącej masy
wmieszać ok. 80 g ryżu preparowanego /dmuchanego/. I teraz najgorsze:
nabierać łyżką masę, formować w dłoniach szyszki, mocno je ściskając. Parzy.
Układać na posmarowanym masłem talerzu.
Już w trakcie "produkcji", czyli za późno, pomyślałam sobie o dodatkach,
czyli siekanych orzechach, migdałach, rodzynkach, suszonych morelach itp. I
o maczaniu gotowych szyszek w rozpuszczonej czekoladzie. Byłaby wersja "lux".
Ania, która o taką wersję z pewnością zadba.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |