Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia salatka rzymska - co to za cudo?

Grupy

Szukaj w grupach

 

salatka rzymska - co to za cudo?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-08 10:55:30

Temat: salatka rzymska - co to za cudo?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
rozmarynem, to wyszla pycha.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-08 12:49:49

Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?
Od: dzieciol <p...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Rena wrote:
>
> w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
> zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
> rozmarynem, to wyszla pycha.


Sprzedawana w USA, pod ta nazwa, nie ma nic wspulnego w smaku z kapusta.
Jedna z lepszych salat. Czasem zewnetrzne liscie troche skorzaste na
wyglad ale smak salaciany! Chyba, ze myslimy o czyms zupelnie innym.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 13:08:26

Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@s...mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Rena napisał(a) w wiadomości: ...
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
>zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
>rozmarynem, to wyszla pycha.

Francuzi zapiekaja ja pod beszamelem. Sprobuj, moze ci posmakuje :)
a Maklowicz rzucal ja na goraca oliwe i podawal z czosnkiem przesmazona
nieco.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 13:20:47

Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Rena" <r...@p...pl> wrote:

>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
>zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
>rozmarynem, to wyszla pycha.

Caesar Salad

"Jedna glowka salaty typu "romaine" (rzymska). Nie moze byc
zastapiona przez inne, np. salata powszechna w Polsce ("bibb" w
angielskim) do tego sie nie nadaje. Salate umyc, wysuszyc i
potargac - nie kroic nozem! w kawalki wielkosci polowy dloni.

Ale najwazniejszy jest dressing - polewa :1 zoltko 2 zabki
czosnku - roztarte na miazge 1 lyzka stolowa musztardy "Grey
Poupon" - inne (np. sarepska) sie nie nadaja 1/2 lyzki dobrego octu
balsamicznego (balsamic vinegar) lub czerwonego 1/2 lyzki
Worcestershire - to taki sos 1/2 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki pieprzu
Wszystko wrzucic do miski i ubijac uzywajac whisk'u (miotelka z
drutow) i lejac cieniutkim strumieniem dobry olej (nie uzywac
oliwy, smak bedzie za mocny) w ilosci 1/2+ kubka. Gdy zgestnieje
dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty. Na
krotko przed podaniem wymieszac salate z dressingiem dodajac
startego parmezanu lub permiggiano-regiano (inne sery sie nie nadaja)
i posypac croutons (grzanka pokrojona w kostke). Efekt jest
znakomity, ta salata bije z opuszczonymi rekami wszystkie inne
tego typu jakie zdazylo mi sie jesc w restauracjach czy u
znajomych!"Zbyszek

Salata Cezar raz jeszcze
"Ja w wielu knajpach probowalem pysznej salaty cesarskiej,
jednakze przepis byl nieco inny (prostszy, ale rownie dobry):
1 Glowka salaty
2 Pare plastrow bekonu
3 Stary chlebek pokrojony w kosteczke
4 Sos vinegrette (sorry za pisownie)
5 Parmezan
Salate myjemy, rwiemy na kawaleczki i mieszamy z sosem. Na
suchej patelni smazymy bekon (moze byc boczek) oraz porabany na
kawalki chleb. Do salaty z sosikiem dodajemy goracy bekon z
grzankami, posypujemy parmezanem i.... Do tego tost czosnkowy i
dobrze schlodzone piwko" Jakub


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 14:36:39

Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 08 Jun 2002 13:20:47 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> wrote:

(cicho)

>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.

(ciacho encore)

Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?


Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 14:37:36

Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

n...@y...com (Ewa, siostra Ani) wrote:

>On Sat, 08 Jun 2002 13:20:47 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
>
>(cicho)
>
>>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.
>
>(ciacho encore)
>
>Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
>Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?

.....cytuje......:)))

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 14:51:07

Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.
>
>(ciacho encore)
>
>Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
>Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?
>
>
>Ewcia
>Paryzewo, 15e arr.
>---
>
>Niesz !
>

sArdele. serdele to by chyba byly serdelki z anchois...

fajnie, ze sie pokazalas
Krysia, z paryskim wspomnieniami , co sa jak zywe. Jak szkola?
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 15:17:19

Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 08 Jun 2002 15:51:07 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>
>fajnie, ze sie pokazalas
>Krysia, z paryskim wspomnieniami , co sa jak zywe. Jak szkola?
>K.T. - starannie opakowana
>
No wlasnie. Ja w ogole jestem, ale sie rzadko odzywam, bo przez 4 dni
w Lwowie/Lyonie to sie tyle postow nazbiera, ze boje sie przegapic, no
i potem brzeczec bez sensu :-)

Poza tym, wlepili nam w szkole jakies egzaminy, hi hi

ps. wczoraj na kolacje bylo pesto ZzaSlupa + prawdziwy parmezan (bo
cheddara nie mialam o), to tak zeby nie OT



Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---

Niesz !

~ ~ ~
~ ~
~
~ ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-08 22:14:44

Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?
Od: "katarzyna sornat" <k...@p...net> szukaj wiadomości tego autora


Rena wrote in message ...
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate.<

wg. mnie to najlepsza salata jaka istnieje i nie smakuje mi wcale jak
kapusta.
Po prostu zrob jak kazda inna salate.
Ja lubie salate "po amerykansku", czyli z duza iloscia innych warzyw (starta
marchewka, rozyczki brokulow, poszatkowana czerwona kapusta, pomidory,
ogorki, mloda cukinia, oliwki, itd), doprawiona octem winnym i oliwa.
katarzyna





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pasta twarogowa kotanyi
OT: Drobna zmiana nicku
ciekawostka: posilki specjalne w locie
Re: Wygrzebane cd
blue mussels

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »