| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-08 10:55:30
Temat: salatka rzymska - co to za cudo?w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
rozmarynem, to wyszla pycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-08 12:49:49
Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?Rena wrote:
>
> w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
> zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
> rozmarynem, to wyszla pycha.
Sprzedawana w USA, pod ta nazwa, nie ma nic wspulnego w smaku z kapusta.
Jedna z lepszych salat. Czasem zewnetrzne liscie troche skorzaste na
wyglad ale smak salaciany! Chyba, ze myslimy o czyms zupelnie innym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 13:08:26
Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?
Rena napisał(a) w wiadomości: ...
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
>zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
>rozmarynem, to wyszla pycha.
Francuzi zapiekaja ja pod beszamelem. Sprobuj, moze ci posmakuje :)
a Maklowicz rzucal ja na goraca oliwe i podawal z czosnkiem przesmazona
nieco.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 13:20:47
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar"Rena" <r...@p...pl> wrote:
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
>zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
>rozmarynem, to wyszla pycha.
Caesar Salad
"Jedna glowka salaty typu "romaine" (rzymska). Nie moze byc
zastapiona przez inne, np. salata powszechna w Polsce ("bibb" w
angielskim) do tego sie nie nadaje. Salate umyc, wysuszyc i
potargac - nie kroic nozem! w kawalki wielkosci polowy dloni.
Ale najwazniejszy jest dressing - polewa :1 zoltko 2 zabki
czosnku - roztarte na miazge 1 lyzka stolowa musztardy "Grey
Poupon" - inne (np. sarepska) sie nie nadaja 1/2 lyzki dobrego octu
balsamicznego (balsamic vinegar) lub czerwonego 1/2 lyzki
Worcestershire - to taki sos 1/2 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki pieprzu
Wszystko wrzucic do miski i ubijac uzywajac whisk'u (miotelka z
drutow) i lejac cieniutkim strumieniem dobry olej (nie uzywac
oliwy, smak bedzie za mocny) w ilosci 1/2+ kubka. Gdy zgestnieje
dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty. Na
krotko przed podaniem wymieszac salate z dressingiem dodajac
startego parmezanu lub permiggiano-regiano (inne sery sie nie nadaja)
i posypac croutons (grzanka pokrojona w kostke). Efekt jest
znakomity, ta salata bije z opuszczonymi rekami wszystkie inne
tego typu jakie zdazylo mi sie jesc w restauracjach czy u
znajomych!"Zbyszek
Salata Cezar raz jeszcze
"Ja w wielu knajpach probowalem pysznej salaty cesarskiej,
jednakze przepis byl nieco inny (prostszy, ale rownie dobry):
1 Glowka salaty
2 Pare plastrow bekonu
3 Stary chlebek pokrojony w kosteczke
4 Sos vinegrette (sorry za pisownie)
5 Parmezan
Salate myjemy, rwiemy na kawaleczki i mieszamy z sosem. Na
suchej patelni smazymy bekon (moze byc boczek) oraz porabany na
kawalki chleb. Do salaty z sosikiem dodajemy goracy bekon z
grzankami, posypujemy parmezanem i.... Do tego tost czosnkowy i
dobrze schlodzone piwko" Jakub
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 14:36:39
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata CezarOn Sat, 08 Jun 2002 13:20:47 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
(cicho)
>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.
(ciacho encore)
Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 14:37:36
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezarn...@y...com (Ewa, siostra Ani) wrote:
>On Sat, 08 Jun 2002 13:20:47 GMT, AgataW <a...@g...com.pl> wrote:
>
>(cicho)
>
>>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.
>
>(ciacho encore)
>
>Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
>Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?
.....cytuje......:)))
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 14:51:07
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
>
>>dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
>>smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
>>W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty.
>
>(ciacho encore)
>
>Musmy to anchovies/anchois rozgryzli. To serdele, nie ? o))
>Ale wydaje mi sie ze przepis cytujesz, wiec stad anchovies ?
>
>
>Ewcia
>Paryzewo, 15e arr.
>---
>
>Niesz !
>
sArdele. serdele to by chyba byly serdelki z anchois...
fajnie, ze sie pokazalas
Krysia, z paryskim wspomnieniami , co sa jak zywe. Jak szkola?
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 15:17:19
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata CezarOn Sat, 08 Jun 2002 15:51:07 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>fajnie, ze sie pokazalas
>Krysia, z paryskim wspomnieniami , co sa jak zywe. Jak szkola?
>K.T. - starannie opakowana
>
No wlasnie. Ja w ogole jestem, ale sie rzadko odzywam, bo przez 4 dni
w Lwowie/Lyonie to sie tyle postow nazbiera, ze boje sie przegapic, no
i potem brzeczec bez sensu :-)
Poza tym, wlepili nam w szkole jakies egzaminy, hi hi
ps. wczoraj na kolacje bylo pesto ZzaSlupa + prawdziwy parmezan (bo
cheddara nie mialam o), to tak zeby nie OT
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 22:14:44
Temat: Re: salatka rzymska - co to za cudo?
Rena wrote in message ...
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate.<
wg. mnie to najlepsza salata jaka istnieje i nie smakuje mi wcale jak
kapusta.
Po prostu zrob jak kazda inna salate.
Ja lubie salate "po amerykansku", czyli z duza iloscia innych warzyw (starta
marchewka, rozyczki brokulow, poszatkowana czerwona kapusta, pomidory,
ogorki, mloda cukinia, oliwki, itd), doprawiona octem winnym i oliwa.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |