« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-31 18:28:40
Temat: sandacz w smietanie
W restauracji "Pod zlotym okoniem" w Serocku (na trasie Warszawa-Pułtusk)
jadlem wysmienitego sandacza w smietanie. Ten sos smietanowy ma nutke smaku
masla i grzybow , bez cebuli - czy ktos zna moze przypis na ta potrawe albo
zblizony?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-01 06:31:57
Temat: Re: sandacz w smietanie
Czarownik napisał(a):
> W restauracji "Pod zlotym okoniem" w Serocku (na trasie Warszawa-Pułtusk)
> jadlem wysmienitego sandacza w smietanie. Ten sos smietanowy ma nutke smaku
> masla i grzybow , bez cebuli - czy ktos zna moze przypis na ta potrawe albo
> zblizony?
Restauracja ta szawsze slynela z dobrego sandacza lub lina w smietanie.
Kiedys udalo mi sie podejrzec kucharza.
Robil to nastepujaco:
Smazyl rybe na goracym oleju (lekko obsypana maka), pod koniec podlewal
smietana.
Podlewajac smietana, szybko zdejmowal z ognia, solil i pieprzyl.
Ten smak to pewnie kombinacja naturalnego zapachu i smaku swiezej ryby
i dodatkow. Bo swiezosc ryby ma duzy wplyw na smak i zapach.
Pozdrawiam - aga/ch.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-01 08:39:12
Temat: Re: sandacz w smietaniewitam,
to zubożona wersja beurre blanc czyli śmietanowy sos plus wkorporowane
kawałki masła.
pozdro piotr
Użytkownik Czarownik napisał:
> W restauracji "Pod zlotym okoniem" w Serocku (na trasie Warszawa-Pułtusk)
> jadlem wysmienitego sandacza w smietanie. Ten sos smietanowy ma nutke smaku
> masla i grzybow , bez cebuli - czy ktos zna moze przypis na ta potrawe albo
> zblizony?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-01 17:13:20
Temat: Re: sandacz w smietanieIn article <ean447$5lu$1@nemesis.news.tpi.pl>,
clafoutis <c...@i...pl> wrote:
> witam,
>
> to zubożona wersja beurre blanc czyli śmietanowy sos plus wkorporowane
> kawałki masła.
Proszę, nie popisuj się swoją ignorancją i nie wprowadzaj innych w błąd.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-01 19:55:34
Temat: Re: sandacz w smietanietak ?? ciekawe a nie przeczytałeś dokładnie co gość pisał smak masła
skad się niby tam wzią???
piotr
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> In article <ean447$5lu$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> clafoutis <c...@i...pl> wrote:
>
>
>>witam,
>>
>>to zubożona wersja beurre blanc czyli śmietanowy sos plus wkorporowane
>>kawałki masła.
>
>
> Proszę, nie popisuj się swoją ignorancją i nie wprowadzaj innych w błąd.
>
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-01 19:57:26
Temat: Re: sandacz w smietanie
no prosze moze powiesz gdzie klepiesz kotlety co??
na tyle cię właśnie oceniam
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-02 05:20:15
Temat: Re: sandacz w smietanieIn article <eaoboe$bdc$2@nemesis.news.tpi.pl>,
clafoutis <c...@i...pl> wrote:
> tak ?? ciekawe a nie przeczytałeś dokładnie co gość pisał smak masła
> skad się niby tam wzią???
Przeczytaem, ale z beurre blanc to nie ma nic wspólnego.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-02 06:47:33
Temat: Re: sandacz w smietanie
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <eaoboe$bdc$2@nemesis.news.tpi.pl>,
> clafoutis <c...@i...pl> wrote:
>
> > tak ?? ciekawe a nie przeczytałeś dokładnie co gość pisał smak masła
> > skad się niby tam wzią???
>
> Przeczytaem, ale z beurre blanc to nie ma nic wspólnego.
>
Aby Panow pogodzic poinformuje, ze rzeczona Restauracja w Serocku
specjalizuje sie od lat w potrawach z ryby.
Jak to w polskiej gastronomii, robi to tradycyjnie a nie z francuska.
Mowiac tradycyjnie mam na mysli, ze sposob przyrzadzania to proste
smazenie na oleju, Ma byc szybko, tanio (dla restauratora),smacznie.
Smak maslany jest ze smietany, a nie masla. Maslo sie nie kalkuluje,
przy tak duzym przerobie, jaki tam maja. Pewnie smietana jest od
rolnika a nie ze sklepu.
Dlatego, ze jest tlusta, daje specyficzny smak maslany.
Mozliwe, ze kuchnia francuska jest bardziej wysublimowana w smaku i tam
dodaja maselka. Ale pewnie smietana jest z detalu.
U nas w Polsce gminnej sa gusta bardziej przyziemne. Co nie znaczy, ze
gorsze.
To rybka smazona z patelni, tradycyjnie na oleju, podlana smietana.
Dodaja do tego fenomenalny zestaw surowek. Dla mnie robi zawsze
wrazenie.
Na duzym talerzu znajduja sie obo siebie misternie poukladane:
kapusta kiszona, surowka z kapusty bialej, czerwonej,ogorek kiszony,
salata ze smietana, mizeria,pomidor z cebula. Chyba nic nie ominelam.
Ryba podana w calosci z pieczonymi ziemniaczkami, lub swiezymi jak kto
woli.
To wszystko powoduje, ze czlowiek dostaje sliniotoku na wejsciu.
Mozna tam dostac wszelkie ryby w galarecie i zalewie octowowej.
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-02 06:51:03
Temat: Re: sandacz w smietanie
aga-ch napisał(a):
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > In article <eaoboe$bdc$2@nemesis.news.tpi.pl>,
> > clafoutis <c...@i...pl> wrote:
> >
> > > tak ?? ciekawe a nie przeczytałeś dokładnie co gość pisał smak masła
> > > skad się niby tam wzią???
> >
> > Przeczytaem, ale z beurre blanc to nie ma nic wspólnego.
> >
> Aby Panow pogodzic poinformuje, ze rzeczona Restauracja w Serocku
> specjalizuje sie od lat w potrawach z ryby.
> Jak to w polskiej gastronomii, robi to tradycyjnie a nie z francuska.
> Mowiac tradycyjnie mam na mysli, ze sposob przyrzadzania to proste
> smazenie na oleju, Ma byc szybko, tanio (dla restauratora),smacznie.
> Smak maslany jest ze smietany, a nie masla. Maslo sie nie kalkuluje,
> przy tak duzym przerobie, jaki tam maja. Pewnie smietana jest od
> rolnika a nie ze sklepu.
> Dlatego, ze jest tlusta, daje specyficzny smak maslany.
> Mozliwe, ze kuchnia francuska jest bardziej wysublimowana w smaku i tam
> dodaja maselka. Ale pewnie smietana jest z detalu.
> U nas w Polsce gminnej sa gusta bardziej przyziemne. Co nie znaczy, ze
> gorsze.
> To rybka smazona z patelni, tradycyjnie na oleju, podlana smietana.
> Dodaja do tego fenomenalny zestaw surowek. Dla mnie robi zawsze
> wrazenie.
> Na duzym talerzu znajduja sie obo siebie misternie poukladane:
> kapusta kiszona, surowka z kapusty bialej, czerwonej,ogorek kiszony,
> salata ze smietana, mizeria,pomidor z cebula. Chyba nic nie ominelam.
> Ryba podana w calosci z pieczonymi ziemniaczkami, lub swiezymi jak kto
> woli.
> To wszystko powoduje, ze czlowiek dostaje sliniotoku na wejsciu.
> Mozna tam dostac wszelkie ryby w galarecie i zalewie octowowej.
> Smacznego!
P.S. Oczywiscie zalewa jest octowa, a nie "octowowa". Przepraszam
i serdecznie pozdrawiam - aga/ch.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-02 08:25:55
Temat: Re: sandacz w smietanieciekawe a co to w/g ciebie beurre blanc co ??
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |