« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-10-11 20:06:02
Temat: słoikinalałam wrzący rosół w słoiki (zakręciłam i postawiłam do stygnięcia) - czy
skoro zassało nakrętki (zrobiło wdzięczne 'psst') to są zawekowane czy tylko
udają? (nie zamierzałam wekować - jedynie drobny 'life extention' of rosół
na cały tydzień)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-10-11 21:07:44
Temat: Re: słoiki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gcr0uf$oq0$1@achot.icm.edu.pl...
> nalałam wrzący rosół w słoiki (zakręciłam i postawiłam do stygnięcia) -
> czy skoro zassało nakrętki (zrobiło wdzięczne 'psst') to są zawekowane czy
> tylko udają? (nie zamierzałam wekować - jedynie drobny 'life extention'
> of rosół na cały tydzień)
>
Ja w ten sposób "wekuje", nigdy mnie nie zawiodły.
Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-10-12 06:25:02
Temat: Re: słoikiDnia 11-10-2008 o 22:06:02 yapann <y...@o...pl> napisał(a):
> nalałam wrzący rosół w słoiki (zakręciłam i postawiłam do stygnięcia) -
> czy skoro zassało nakrętki (zrobiło wdzięczne 'psst') to są zawekowane
> czy tylko udają? (nie zamierzałam wekować - jedynie drobny 'life
> extention' of rosół na cały tydzień)
Misię wydaje, że wszystko będzie OK. Przypuszczam nawet, że gdybyś nie
"wekowała" tego rosołu, tylko wstawiła do lodówki, to mógłby wytrzymać
przez ten tydzień.
BTW: do przetworów słoiki sterylizuję w mikrofalówce, a zakrętki gotuję.
pwz
--
Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-10-12 09:15:54
Temat: Re: słoiki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gcr0uf$oq0$1@achot.icm.edu.pl...
> nalałam wrzący rosół w słoiki (zakręciłam i postawiłam do
stygnięcia) - czy
> skoro zassało nakrętki (zrobiło wdzięczne 'psst') to są zawekowane
czy tylko
> udają? (nie zamierzałam wekować - jedynie drobny 'life extention' of
rosół
> na cały tydzień)
Niestety, tylko udają. Tydzień wytrzymają w lodówce, choć ryzyko
zepsucia wynosi około 70%. Podobnie jak wszelkie inne wywary warzywne i
przetwory mięsne w celu osiągnięcia 99% skuteczności wekowania warto je
nazajutrz zapasteryzować na sucho ( pogrzać w piekarniku) a dla
pewności powtórzyć takie pasteryzowanie jeszcze i na trzeci dzień. I
wtedy może stać nawet kilka miesięcy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-10-13 06:26:41
Temat: Re: słoikipwz pisze:
> BTW: do przetworów słoiki sterylizuję w mikrofalówce
>
A w jakiej temperaturze i jak długo ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |