Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jurek" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: slonce:bol gardla,chrypka,katar
Date: Thu, 7 Jun 2007 14:28:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 103
Message-ID: <f48tml$6bm$2@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f46oo3$pkb$1@news.dialog.net.pl> <f479jn$k7t$1@news.onet.pl>
<f48qg5$nag$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dfc97.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1181219349 6518 83.23.132.97 (7 Jun 2007 12:29:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Jun 2007 12:29:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:232015
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Eugieniusz" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:f48qg5$nag$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Niusy Tłumaczenia wrote:
>> Alergia? Suche powietrze i upał wzmaga jej objawy.
>>
>> Pozdrawiam
>> Anka
>>
>> Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
>> news:f46oo3$pkb$1@news.dialog.net.pl...
>>> Ilekroc zaczyna swiecic slonce i zaczynaja sie cieple dni mam
>>> katar-ostatnie upaly mnie wykonczyly,obecnie tylko bol gardla.
>>> czy bol gardla moze miec cos wspolnego z cieplem/sloncem?
>>>
>>> dodam zeenie pije niczego zimnego,nie jem lodow,w domu mam chlodno ale
>>> bez klimy.
>>>
>>> zaczyna mnie to wkurzac bo uwielbiam lato/slonce ,jestem mega
>>> zmarzluchem idzie urlop a tu taki klops.
>>> p.
Przeczytaj, pomyśl i zastosuj.
Zaraz rzuci sie na mnie stado sępów, ale niestety, oni nic Ci nie
zaproponują poza miernym krytykanctwem tego, co piszę...:)
www.optymalni.org.pl
Pozdrawiam Jurek M.
Alergia.
Już z samej definicji wynika, że alergia jest chorobą nabytą,
czyli pojawia się w pewnym wieku wbrew powszechnemu poglądowi,
człowiek nie może urodzić się ze skazą alergiczną, jednak choroba może
ujawnić się bardzo wcześnie, nawet w pierwszych tygodniach życia.
Mechanizmy reakcji alergicznych zostały już dość dobrze poznane i opisane,
w zależności od ich przebiegu alergie dzieli się na 4 grupy. Mimo
szczegółowej wiedzy na temat procesów biochemicznych zachodzących w
organizmie podstawowe pytanie pozostaje nadal bez odpowiedzi: dlaczego u
jednych określona substancja wywołuje alergię, a u innych nie? Najczęściej
spotykane alergeny to pyłki roślin, z którymi kontakt mają praktycznie
wszyscy, a katar sienny występuje tylko u niektórych - wydawać się może, że
decyduje o tym ślepy los. Niewyjaśnioną sprawą pozostaje również fakt, że
stale wzrasta liczba ludzi uczulonych. Jeszcze 20 - 30 lat temu wśród dzieci
w wieku szkolnym spotykało się sporadycznie alergika na 2 - 3 klasy, podczas
gdy dzisiaj rzadko zdarza się, aby w jednej klasie nie było przynajmniej
kilku, a nawet kilkunastu chorych. Jako wyjaśnienie tego stanu rzeczy
najczęściej podaje się wzrastające zanieczyszczenie środowiska, jednak nie
może być ono prawdziwe, ponieważ ostatnie lata przynoszą stałe ograniczenie
produkcji i emisji szkodliwych. Rzeczywista przyczyna wzrostu
zachorowalności okazuje się zbyt prosta, aby dała się zauważyć - są nią
zmieniające się nawyki żywieniowe, co szczególnie jaskrawo uwidacznia się u
dzieci i młodzieży i dlatego to ona są najbardziej narażone na
zachorowanie.
Obecnie żywienie dzieci należy do najgorszych z możliwych, a
produkty stanowiące jego podstawę jeszcze ćwierć wieku temu w ogóle nie
gościły na naszych stołach. Dzięki intensywnym akcjom reklamowym (dzieci są
szczególnie podatne) tradycyjne jedzenie zostaje wyparte przez płatki
śniadaniowe, chrupki, chipsy, batoniki, jogurty, słodzone napoje owocowe i
wiele innych, które dla wielu starszych osób byłyby nie do zjedzenia.
W efekcie dochodzi do sytuacji, gdy głównym źródłem energii
stają się węglowodany, a białka pokarmowe należą do najmniej wartościowych.
Właśnie u osób zjadających zbyt duże ilości białka o niskiej wartości
biologicznej i czerpiących energię z cukru, może dojść do wystąpienia
alergii.
Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ dochodzi
do nadmiernej relacji układu odpornościowego, w którym tkwi przyczyna
choroby. Określony model żywienia powoduje, że struktura komórek
wytwarzających przeciwciała jest nieprawidłowa i źle rozpoznają one
substancje dostające się do organizmu. I tak zupełnie dla człowieka
niegroźne czynniki mogą być rozpoznane jako chorobotwórcze i wytwarzane są
przeciw nim przeciwciała w zbyt dużej ilości, co powoduje wystąpienie
objawów.
Żywienie Optymalne stosowane prawidłowo doprowadza do
przebudowy układu odpornościowego, a co za tym idzie zmienia się jego
reaktywność. Proces ten jest jednak powolny i przebiega z różną prędkością
w zależności od stanu chorego. Najszybciej ustępują alergie u dzieci,
ponieważ ich zdolności regeneracyjne są znacznie większe niż u dorosłych. W
lekkich alergiach objawiających się tylko katarem lub wysypką ustąpienie
dolegliwości następuje już po kilku tygodniach, a czasem nawet wcześniej.
Choroby zaawansowane leczy się na diecie do kilku miesięcy, co i tak należy
uznać za bardzo dobry efekt. Osoby dorosłe znajdują się w gorszej sytuacji,
ponieważ u nich wyleczenie trwa znacznie dłużej i może wynosić do kilku lat.
W tym czasie obserwuje się stopniowe zmniejszanie objawów aż do całkowitego
ich ustąpienia. Należy jednak pamiętać, że po początkowym okresie stosowania
diety należy zmniejszyć ilość zjadanego białka do ok. 0,8 g na kilogram wagi
należnej, bo w przeciwnym razie może dojść do zahamowania procesów
zdrowienia.
Dieta jest głównym czynnikiem leczniczym w alergiach, jednak w
niektórych przypadkach można zastosować prądy selektywne S, ponieważ są to
choroby z przewagą układu parasympatycznego. Korzystne efekty można uzyskać
głównie w astmie alergicznej, jednak trzeba pamiętać, że zabiegi jedynie
przyspieszają powrót do zdrowia, a nie usuwają przyczynę choroby.
|