Data: 2018-05-16 19:28:47
Temat: Re: sok z buraków
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<d...@g...com> wrote:
> 1.5 kg buraków obranych i pokrojonych w talarki
> 3 litry wody (przegotowanej chłodnej / ja używam nieprzegotowanej)
> 3 łyżki soli
> kilka ząbków czosnku
> kilka liści laurowych rozgniecionych lekko kulek ziela angielskiego oraz pieprzu
>
> Wszystko do dużego słoika. Mix i wstrząs.
> Przykrywam talerzykiem. Należy zwrócić uwagę żeby buraki nie wystawały
> nad powierzchnię wody bo mogą spleśnieć.
> Codziennie mieszam chińską pałeczką do ryżu i zbieram osad gromadzący się
> na powierzchni. Po tygodni zlewam do butelek i piję.
> W smaku podłe.
Przecież to stary jak świat przepis na kiszone buraki na barszcz wigilijny
do uszek. Jakie ,,podłe"? Pyszne. Może Ci zgniły, a nie się ukisiły.
>
> I teraz najważniejsze.
> Ludzie mówią, że to cudowny eliksir który dodaje sił witalnych powoduję
> utratę wagi i pomaga na nie wiadomo jeszcze co ))
>
> Mi smakuje bo lubię kuchnie kantońską która z natury jedzie zgnilizną i
> fermentem na kilometr ale niektórzy nie lubią. I to należy uszanować że
> nie lubią i mają własne zdanie !!
>
> Być może taki wątek już gdzieś się pojawił w tym forum ale komu chciało by się
googlować.
>
>
A bo to raz? O kiszonych burakach srednio co trzy lata tutaj się pisze. I
je wychwala. To może coś u Ciebie z nimi nie tak, skoro ,,podłe".
--
XL
|