Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:3t1mw1zRciuD0UNOJtTNhVQBFlM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5afc6a4f$0$621$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: sok z buraków
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <a...@g...com>
Date: 16 May 2018 17:28:47 GMT
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.251.125
X-Trace: 1526491727 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 621 79.191.251.125:49844
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380535
Ukryj nagłówki
<d...@g...com> wrote:
> 1.5 kg buraków obranych i pokrojonych w talarki
> 3 litry wody (przegotowanej chłodnej / ja używam nieprzegotowanej)
> 3 łyżki soli
> kilka ząbków czosnku
> kilka liści laurowych rozgniecionych lekko kulek ziela angielskiego oraz pieprzu
>
> Wszystko do dużego słoika. Mix i wstrząs.
> Przykrywam talerzykiem. Należy zwrócić uwagę żeby buraki nie wystawały
> nad powierzchnię wody bo mogą spleśnieć.
> Codziennie mieszam chińską pałeczką do ryżu i zbieram osad gromadzący się
> na powierzchni. Po tygodni zlewam do butelek i piję.
> W smaku podłe.
Przecież to stary jak świat przepis na kiszone buraki na barszcz wigilijny
do uszek. Jakie ,,podłe"? Pyszne. Może Ci zgniły, a nie się ukisiły.
>
> I teraz najważniejsze.
> Ludzie mówią, że to cudowny eliksir który dodaje sił witalnych powoduję
> utratę wagi i pomaga na nie wiadomo jeszcze co ))
>
> Mi smakuje bo lubię kuchnie kantońską która z natury jedzie zgnilizną i
> fermentem na kilometr ale niektórzy nie lubią. I to należy uszanować że
> nie lubią i mają własne zdanie !!
>
> Być może taki wątek już gdzieś się pojawił w tym forum ale komu chciało by się
googlować.
>
>
A bo to raz? O kiszonych burakach srednio co trzy lata tutaj się pisze. I
je wychwala. To może coś u Ciebie z nimi nie tak, skoro ,,podłe".
--
XL
|