Data: 2018-06-01 02:07:54
Temat: Re: sok z buraków
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
d...@g...com pisze:
>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
> Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje się na
początku procesu kiszenia ogórków. I działa.
> Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
>
Bo to Stokrotka...
Bakterie fermentacji mlekowej dosyć odporne są - dlatego właśnie do
kiszenia trzeba trochę posolić i kisić we względnym chłodzie, aby im
przewagę nad drożdżami dać - drożdże ani soli, ani chłodu nie lubią.
Takoż umiarkowane ilości czosnku czy chrzanu nie blokują kiszenia - byle
nie przesadzić.
--
Darek
|