Data: 2018-06-01 10:01:26
Temat: Re: sok z buraków
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>> Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy
>>> i utrudniasz pracę bakterią.
>>> Pszyprawy też po kiszeniu.
>
>> Wybacz ale widzę tutaj pewną niespójność. Czosnek oraz przyprawy dodaje
>> się na początku procesu kiszenia ogórków. I działa.
>> Dlaczego tutaj odwrotnie ? To chyba podobne procesy.
>
>Bo to Stokrotka...
>Bakterie fermentacji mlekowej dosyć odporne są - dlatego właśnie >do
>kiszenia trzeba trochę posolić i kisić we względnym chłodzie, aby im
>przewagę nad drożdżami dać - drożdże ani soli, ani chłodu nie lubią. Takoż
>umiarkowane ilości czosnku czy chrzanu nie blokują kiszenia - byle nie
>przesadzić.
Wydaje mi się, że kiszenie barszczu to nie jest fermentacja mlekowa.
Jak się zepsuje kapusta, albo ogurki, to masz zapaszek kwaśny - inny niż gdy
zepsuje się barszcz. Mam nawet wrażenie, że zepsuty barszcz idzie w kierunku
braku kwasu, a nie nadmiaru, jak w kapuście lub ogurku.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|