« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-29 11:47:02
Temat: sosCzy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
samo, a do tego nie najlepiej...
Pomóżcie...
Linka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-29 11:55:59
Temat: Re: sosDnia Sat, 29 May 2004 13:47:02 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Linka*, w
wiadomości news:<news:c99t7l$h2j$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Czy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
> Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
> samo, a do tego nie najlepiej...
> Pomóżcie...
Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?) ale
może najprostszy sos pieczarkowy? Podsmażasz pieczarki w plasterkach lub
kostce z cebulką, podduszasz i odparowujesz większą część wody z pieczarek,
następnie zalewasz śmietanką (tak, słodką, ja nawet czasami daję kremówkę) i
dusisz. Przyprawiasz solą i pieprzem.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 12:34:33
Temat: Re: sosUżytkownik Ti`Ana napisał:
> Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?)
Przepis na pieczeń z jajkiem:
2 jajka
400 g mięsa mielonego
2 łyżki mąki
1/8 l mleka
4 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki tartej bułki
Mięso mielone wymieszać z jajkami, mąką, mlekiem i pietruszką. Posolić,
dodać szczyptę pieprzu.
Formę do ciasta o długości mniej więcej 20 cm wysmarować tłuszczem,
posypać bułką tartą i napełnić masą mięsną (w środek masy można wcisnąć
[obrane] jajka na twardo). Pieczeń piec w dolnej części rozgrzanego
piekarnika. Gorącą lub wystudzoną pieczeń wyjąć z formy i pokroić.
Pieczenie: ok. 90 min.
Wg przepisu wychodzą 4 porcje, a jedna porcja zawiera 556 kcal (2328 kJ)
Można jeść z ziemniakami i sosem, a ja często podaję też na kolację:
plasterki pieczeni (bez jajka na twardo) smaruję musztardą, na to
podsmażone pieczarki z cebulą, żółty ser i na trochę do piekarnika.
Później keczup i pycha :P
ale
> może najprostszy sos pieczarkowy? Podsmażasz pieczarki w plasterkach lub
> kostce z cebulką, podduszasz i odparowujesz większą część wody z pieczarek,
> następnie zalewasz śmietanką (tak, słodką, ja nawet czasami daję kremówkę) i
> dusisz. Przyprawiasz solą i pieprzem.
dziękuję :)
Linka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 13:21:44
Temat: Re: sosIn <c9a00p$48$1@inews.gazeta.pl> Linka wrote:
> Użytkownik Ti`Ana napisał:
>
>
>> Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?)
>
> Przepis na pieczeń z jajkiem:
> 2 jajka
> 400 g mięsa mielonego
> Mięso mielone wymieszać z jajkami, mąką, mlekiem i pietruszką. Posolić,
> dodać szczyptę pieprzu.
>
> posypać bułką tartą i napełnić masą mięsną (w środek masy można
> wcisnąć [obrane] jajka na twardo).
No, to wygląda z grubsza na pieczeń rzymską, zwaną trż klopsem lub
fałszywym zającemm Myślę, że można do niej podać wiele sosów, np.
chrzanowym, musztardowym, grzybowym, ale przede wszystkim spróbuk
zmienić nieco przepis i podać ją w sosie własnym.
Użyj wołowiny (1 kg) z dodatiem tłustej wieprzowiny (z karkówki). Do
masy dodaj, zamiast mąki, dwie bułki naomoczone w mleku i odciśnięte,
pół drobno siekanej i podsmażonej cebuli. Bardzo dobrze to wyrób i
uformuj placek, na który dasz jajka, i ewntualnie paski słoniny, zwiń to
w wałek, który obsyp mąką i obsmaż naostrym ogniu w sporej ilości
tłuszczu. Piecz to w piecu podlewając wywarem z grzybów lub rosołem.
na koniec zaciągnij sos śmietaną z mąką.
Władysław
--
Da steh ich nun, ich armer Tor!
Und bin so klug als wie zuvor
Faust
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 13:27:47
Temat: Re: sosOn Sat, 29 May 2004 13:47:02 +0200, Linka <a...@g...pl>
wrote:
>Czy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
>Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
>samo, a do tego nie najlepiej...
>Pomóżcie...
>
>Linka
starty swiezy imbir, cebula pokrojona drobno, poddusic, dodac
wody, sojowego sosu, odrobine sherry wymieszanego z maka
kartoflana (albo zwykla) w celu zageszczenia. Mozna dodac
smietany.
albo sos pomidorowy zaslupi czyli oszukiwany - passata/przecier
lub sok pomidorowy - dodac sporo startego zoltego sera.
podgrzac.
trys, co nie lubi suchego jedzenia. co sos to sos.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 14:59:26
Temat: Re: sosIn <b...@4...com> Krysia Thompson wrote:
> co sos to sos.
Życie, jak wiadomo, powstało z prasosu. (koperkowego być może)
Władysław
--
Chwiejność filozoficznego terminu "wartość" jest przynajmniej potrójna
W. Tatarkiewicz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 17:29:03
Temat: Re: sosOn 29 May 2004 14:59:26 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In <b...@4...com> Krysia Thompson wrote:
>
>> co sos to sos.
>
>Życie, jak wiadomo, powstało z prasosu. (koperkowego być może)
>
>Władysław
widze, ze przyneta zlapana i wykorzyastana wlasciiwe.
trys, do klopsikow z ryzem dodalam w/w koperku
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 14:04:59
Temat: Re: sosZnam pyszny czosnkowy soso nadajacy sie idealnie do miesa mielonego. Robie
go zawsze na "oko", wiec nie znam dokladnych proporcji-wszystko zalezy od
smaku i ilosci jaka jest pozadana.Trzeba tylko doprowadzic do konsystencji
sosu.
Potrzebujesz czosnek (kilka zabkow), jogurt naturalny, majonez, nac
pietruszki, sol, pieprz, szczypiorek.
szczypior i nac drobniutko kroisz, miazdzysz (wyciskasz) czosnek, wszystko
mieszasz z jogutrem i mjonezem(jogurt zalagodzi smak majonezu, mozesz dac
sam majonez lub sam jogurt), doprawiasz do smaku pieprzem i sola (jak masz w
domu malo czosnku mozesz uzyc soli czosnkowej).
Zycze smacznego :).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |