Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-29 11:47:02

Temat: sos
Od: Linka <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
samo, a do tego nie najlepiej...
Pomóżcie...

Linka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-29 11:55:59

Temat: Re: sos
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 29 May 2004 13:47:02 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Linka*, w
wiadomości news:<news:c99t7l$h2j$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

> Czy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
> Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
> samo, a do tego nie najlepiej...
> Pomóżcie...

Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?) ale
może najprostszy sos pieczarkowy? Podsmażasz pieczarki w plasterkach lub
kostce z cebulką, podduszasz i odparowujesz większą część wody z pieczarek,
następnie zalewasz śmietanką (tak, słodką, ja nawet czasami daję kremówkę) i
dusisz. Przyprawiasz solą i pieprzem.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-29 12:34:33

Temat: Re: sos
Od: Linka <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ti`Ana napisał:


> Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?)

Przepis na pieczeń z jajkiem:
2 jajka
400 g mięsa mielonego
2 łyżki mąki
1/8 l mleka
4 łyżki posiekanej pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki tartej bułki

Mięso mielone wymieszać z jajkami, mąką, mlekiem i pietruszką. Posolić,
dodać szczyptę pieprzu.
Formę do ciasta o długości mniej więcej 20 cm wysmarować tłuszczem,
posypać bułką tartą i napełnić masą mięsną (w środek masy można wcisnąć
[obrane] jajka na twardo). Pieczeń piec w dolnej części rozgrzanego
piekarnika. Gorącą lub wystudzoną pieczeń wyjąć z formy i pokroić.

Pieczenie: ok. 90 min.
Wg przepisu wychodzą 4 porcje, a jedna porcja zawiera 556 kcal (2328 kJ)

Można jeść z ziemniakami i sosem, a ja często podaję też na kolację:
plasterki pieczeni (bez jajka na twardo) smaruję musztardą, na to
podsmażone pieczarki z cebulą, żółty ser i na trochę do piekarnika.
Później keczup i pycha :P

ale
> może najprostszy sos pieczarkowy? Podsmażasz pieczarki w plasterkach lub
> kostce z cebulką, podduszasz i odparowujesz większą część wody z pieczarek,
> następnie zalewasz śmietanką (tak, słodką, ja nawet czasami daję kremówkę) i
> dusisz. Przyprawiasz solą i pieprzem.

dziękuję :)
Linka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-29 13:21:44

Temat: Re: sos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c9a00p$48$1@inews.gazeta.pl> Linka wrote:
> Użytkownik Ti`Ana napisał:
>
>
>> Nie mogę sobie wyobrazić co to za pieczeń z mięsa mielonego (rzymska?)
>
> Przepis na pieczeń z jajkiem:
> 2 jajka
> 400 g mięsa mielonego

> Mięso mielone wymieszać z jajkami, mąką, mlekiem i pietruszką. Posolić,
> dodać szczyptę pieprzu.
>

> posypać bułką tartą i napełnić masą mięsną (w środek masy można
> wcisnąć [obrane] jajka na twardo).

No, to wygląda z grubsza na pieczeń rzymską, zwaną trż klopsem lub
fałszywym zającemm Myślę, że można do niej podać wiele sosów, np.
chrzanowym, musztardowym, grzybowym, ale przede wszystkim spróbuk
zmienić nieco przepis i podać ją w sosie własnym.

Użyj wołowiny (1 kg) z dodatiem tłustej wieprzowiny (z karkówki). Do
masy dodaj, zamiast mąki, dwie bułki naomoczone w mleku i odciśnięte,
pół drobno siekanej i podsmażonej cebuli. Bardzo dobrze to wyrób i
uformuj placek, na który dasz jajka, i ewntualnie paski słoniny, zwiń to
w wałek, który obsyp mąką i obsmaż naostrym ogniu w sporej ilości
tłuszczu. Piecz to w piecu podlewając wywarem z grzybów lub rosołem.
na koniec zaciągnij sos śmietaną z mąką.

Władysław



--
Da steh ich nun, ich armer Tor!
Und bin so klug als wie zuvor
Faust

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-29 13:27:47

Temat: Re: sos
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 29 May 2004 13:47:02 +0200, Linka <a...@g...pl>
wrote:

>Czy możecie mi podać jakiś przepis na sos do _pieczeni z mięsa mielonego_?
>Do tej pory dawałam różne sosy z torebki, ale to zawsze smakuje tak
>samo, a do tego nie najlepiej...
>Pomóżcie...
>
>Linka

starty swiezy imbir, cebula pokrojona drobno, poddusic, dodac
wody, sojowego sosu, odrobine sherry wymieszanego z maka
kartoflana (albo zwykla) w celu zageszczenia. Mozna dodac
smietany.

albo sos pomidorowy zaslupi czyli oszukiwany - passata/przecier
lub sok pomidorowy - dodac sporo startego zoltego sera.
podgrzac.

trys, co nie lubi suchego jedzenia. co sos to sos.
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-29 14:59:26

Temat: Re: sos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <b...@4...com> Krysia Thompson wrote:

> co sos to sos.

Życie, jak wiadomo, powstało z prasosu. (koperkowego być może)

Władysław

--
Chwiejność filozoficznego terminu "wartość" jest przynajmniej potrójna
W. Tatarkiewicz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-29 17:29:03

Temat: Re: sos
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 29 May 2004 14:59:26 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:

>In <b...@4...com> Krysia Thompson wrote:
>
>> co sos to sos.
>
>Życie, jak wiadomo, powstało z prasosu. (koperkowego być może)
>
>Władysław


widze, ze przyneta zlapana i wykorzyastana wlasciiwe.

trys, do klopsikow z ryzem dodalam w/w koperku
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-22 14:04:59

Temat: Re: sos
Od: "Aleksanderka" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Znam pyszny czosnkowy soso nadajacy sie idealnie do miesa mielonego. Robie
go zawsze na "oko", wiec nie znam dokladnych proporcji-wszystko zalezy od
smaku i ilosci jaka jest pozadana.Trzeba tylko doprowadzic do konsystencji
sosu.
Potrzebujesz czosnek (kilka zabkow), jogurt naturalny, majonez, nac
pietruszki, sol, pieprz, szczypiorek.

szczypior i nac drobniutko kroisz, miazdzysz (wyciskasz) czosnek, wszystko
mieszasz z jogutrem i mjonezem(jogurt zalagodzi smak majonezu, mozesz dac
sam majonez lub sam jogurt), doprawiasz do smaku pieprzem i sola (jak masz w
domu malo czosnku mozesz uzyc soli czosnkowej).
Zycze smacznego :).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sorento - prośba o jakiś przepis
batoniki musli
Jak zrobić logos?
czym barwicie ryż?
gdzie w Wawie kupię pastę sezamową (tahini) do hummusa?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »