« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-01-03 15:32:25
Temat: Re: sos chiliW dniu piątek, 17 grudnia 1999 09:00:00 UTC+1 użytkownik Slavek napisał:
> W kuchni chinskiej nie uswiadczysz kartofelkow (bo niby zkad).
A tu się ciężko mylisz.
Polecam ostatnie zdanie z pierwszej strony artykułu, zwłaszcza jego część dot.
konsumpcji:
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/ziem
niaki/artykuly/nie-wszystko-stracone,1771.html
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-01-03 20:58:44
Temat: Re: sos chiliDnia Thu, 3 Jan 2013 07:32:25 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> W dniu piątek, 17 grudnia 1999 09:00:00 UTC+1 użytkownik Slavek napisał:
>> W kuchni chinskiej nie uswiadczysz kartofelkow (bo niby zkad).
>
> A tu się ciężko mylisz.
>
> Polecam ostatnie zdanie z pierwszej strony artykułu, zwłaszcza jego część dot.
konsumpcji:
>
> http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/ziem
niaki/artykuly/nie-wszystko-stracone,1771.html
>
Niewątpliwie Slavek ma na myśli przynajmniej 16-wieczną kuchnię chińską,
nie tę dzisiejszą. W dzisiejszej chińskiej kuchni choćby takie frytki są
forever jak wszędzie... nie mówiąc o skrobi ziemniaczanej.
Do Europy ziemniaki dotarły w 16 wieku, więc trzeba byłoby ustalić, kiedy
dotarły do Chin - i wtedy dywagować właśnie na temat różnic w ówczesnej
kuchni :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-01-04 20:58:54
Temat: Re: sos chiliW dniu czwartek, 3 stycznia 2013 21:58:44 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Niewątpliwie Slavek ma na myśli przynajmniej 16-wieczną kuchnię chińską,
> nie tę dzisiejszą.
Pisząc o niej w czasie teraźniejszym? :-)
Podejrzewam, że sos chili w chińskiej knajpie bierze się po prostu z butelki, od
producenta... Tak jak majonez w polskiej - ze słoika...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-01-06 08:02:18
Temat: Re: sos chiliW dniu 2013-01-04 21:58, czeremcha pisze:
> W dniu czwartek, 3 stycznia 2013 21:58:44 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> Niewątpliwie Slavek ma na myśli przynajmniej 16-wieczną kuchnię chińską,
>> nie tę dzisiejszą.
>
> Pisząc o niej w czasie teraźniejszym? :-)
>
> Podejrzewam, że sos chili w chińskiej knajpie bierze się po prostu z butelki, od
producenta... Tak jak majonez w polskiej - ze słoika...
>
> Ania
>
w tych popularnych wietnamskich tak...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-01-06 12:59:16
Temat: Re: sos chiliW dniu niedziela, 6 stycznia 2013 09:02:18 UTC+1 użytkownik Marsjasz napisał:
> w tych popularnych wietnamskich tak...
Nie wiem, jak w wietnamskich, ale miałam okazję jadać /fakt, że nie w Chinach/ w
chińskich knajpach prowadzonych przez Chińczyków, i kupować w chińskich sklepach
prowadzonych przez Chińczyków, i to są obserwacje stamtąd wyniesione...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-01-06 15:34:35
Temat: Re: sos chiliDnia Fri, 4 Jan 2013 12:58:54 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> W dniu czwartek, 3 stycznia 2013 21:58:44 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> Niewątpliwie Slavek ma na myśli przynajmniej 16-wieczną kuchnię chińską,
>> nie tę dzisiejszą.
>
> Pisząc o niej w czasie teraźniejszym? :-)
Tak - jako o tej (klasycznej), która nadal jest trzonem kuchni dzisiejszej.
> Podejrzewam, że sos chili w chińskiej knajpie bierze się po prostu z butelki, od
producenta... Tak jak majonez w polskiej - ze słoika...
>
A to to na pewno. No ale chyba istnieją takie knajpy w Chinach, które
kultywują tradycyjną kuchnię...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |