« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-16 09:30:16
Temat: sos do karkowkiWitam,
Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po wyjeciu
z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej zrobic? Najlepiej
taki co by i do makaronu pasował.
Podrzuccie jakis przepisik :)
dziekuje
M.
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-16 15:05:27
Temat: Re: sos do karkowkiOn 16 Wrz, 11:30, "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> wrote:
> Witam,
>
> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po wyjeciu
> z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej zrobic? Najlepiej
> taki co by i do makaronu pasował.
> Podrzuccie jakis przepisik :)
>
> dziekuje
> M.
>
> --
Makaron papardelle (szerokie tasiemki) ugotowany al dente. Mieso
pokroic w paski 0,5x1,0x5,0 cm (mniej wiecej). Zeszkilc 1 cebule
pokrojona w piora na oliwie. Podlac jakims mocnym rosolem (moze byc z
kostki). Wrzucic garsc suszonych grzybow - wyplukanych krotko w malej
ilosci wody. Poddusic az grzyby beda w miare miekkie (circa 20min.)
Wrzucic mieso. Zaprawic b.dobra smietana 30%. Zredukowac az sos bedzie
gesty. Na koniec wrzucic do sosu papardelle. Podsypac pokrojona natka
pietruszki. Sol. Pieprz. Smacznego! Aha, sos ma jedynie oblepic
marakaron. Bezwzglednie nitki makaronu nie moga plywac w sosie.
J-23
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-17 08:08:19
Temat: Re: sos do karkowki
Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej zrobic?
> Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
> Podrzuccie jakis przepisik :)
>
> dziekuje
> M.
serowy?
czosnkowy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-17 08:16:58
Temat: Re: sos do karkowkiMisiek pisze:
>
> Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
>> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej
>> zrobic? Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
>> Podrzuccie jakis przepisik :)
>>
>> dziekuje
>> M.
>
> serowy?
> czosnkowy?
>
>
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-17 08:23:16
Temat: Re: sos do karkowkiMisiek pisze:
>
> Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
>> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej
>> zrobic? Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
>> Podrzuccie jakis przepisik :)
>>
>> dziekuje
>> M.
>
> serowy?
> czosnkowy?
>
>
Się mi puste wysłało - przed chwilą. Przepraszam.
A więc sos: mięso pokroić w plastry/porcje, do rondla dać cały sos z
pieczenia oraz nieco tłuszczu, który lubisz (nie masło) oraz pokrojonej
drobno cebuli. Poddusić cebulę na patelni, dolać nieco rosołu oraz
szczyptę Vegety (lub pokruszyć kostkę rosołu Knorr'a - wtedy dolać
więcej wody do mięsa), włożyć plastry mięsa, popieprzyć, przykryć. Dusić
5 minut - mięso nasiąknie sosem i płynem, stanie sie miękkie. Odstawić
rondel, podprawić sos zawiesiną mąki w wodzie, zagotować pod
przykryciem. Będzie to sos pieczeniowy - po prostu. Najlepszy i
najprostszy. Oczywiście można na jego bazie zrobić każdy inny, dodając
chrzan, duszone pieczarki itp.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-17 08:29:42
Temat: Re: sos do karkowki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fcldmi$o62$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Misiek pisze:
> >
> > Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
> > news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
> >> Witam,
> >>
> >> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
> >> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej
> >> zrobic? Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
> >> Podrzuccie jakis przepisik :)
> >>
> >> dziekuje
> >> M.
> >
> > serowy?
> > czosnkowy?
> >
> >
> Się mi puste wysłało - przed chwilą. Przepraszam.
> A więc sos: mięso pokroić w plastry/porcje, do rondla dać cały sos z
> pieczenia oraz nieco tłuszczu, który lubisz (nie masło) oraz pokrojonej
> drobno cebuli. Poddusić cebulę na patelni, dolać nieco rosołu oraz
> szczyptę Vegety (lub pokruszyć kostkę rosołu Knorr'a - wtedy dolać
> więcej wody do mięsa), włożyć plastry mięsa, popieprzyć, przykryć. Dusić
> 5 minut - mięso nasiąknie sosem i płynem, stanie sie miękkie. Odstawić
> rondel, podprawić sos zawiesiną mąki w wodzie, zagotować pod
> przykryciem. Będzie to sos pieczeniowy - po prostu. Najlepszy i
> najprostszy. Oczywiście można na jego bazie zrobić każdy inny, dodając
> chrzan, duszone pieczarki itp.
Przede wszystkim śmietanę do tego sosu, może być siekany koperek. Ale może
być mix z jednej czerwonej papryki ugotowanej lub upieczonej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |