« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-09-25 12:32:25
Temat: Re: sos ?mietanowyPewnego pieknego dnia 2005-09-23 13:05 Topino z nienacka napisal/a:
> Sęk w tym, że ani jeden ani drugi do pizzy nie są, a co tam już
> Polacy wymyślili aby po niej rozmazać to juz inna para kaloszy.
Niom, na przykład majonezowy, yyyy
--
oshin, tradycjonalistka ;>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-09-26 12:02:33
Temat: Re: sos śmietanowyTopino napisał(a):
> Pizza = danie włoskie
> NIKOMU we Włoszech nie przyszłoby do główy jedzenie pizzy z sosem
> śmietanowym !! Brrr....
> Zresztą z ketchupem rówież. To czysto polski, bądź amerykański wymysł,
> którego ja osobiście też nie popieram
> Jedyny możeliwy dodatek do oryginalnej włoskiej pizzy to oliwa (zwykła lub
> al pepperoncino=z ostrą papryką)
Ktos kto pytal o sos smietanowy pisal cos o "prawdziwej wloskiej" -
skoncz czlowieku z moralizatorstwem i poprawianiem ludzi. Pizze moze
sobie kazdy zrobic nawet ze slimakami starym olejem silnikowym jesli ma
kaprys.
Sos smietanowy zwykle robilem do innych potraw, ale moze i tu sie uda...
Po prostu do smietany - tlustej - dodawalem pieprz, sol, czosne i czasem
jakies inne przyprawy jesli mnie naszla ochota - na malym ogniu
podduszalem i juz... Czasem kilka kropel cytryny.
Pozdrawiam
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-09-26 12:06:18
Temat: Re: sos ?mietanowyTopino napisał(a):
> nic złego. Sęk w tym, że ani jeden ani drugi do pizzy nie są, a co tam już
> Polacy wymyślili aby po niej rozmazać to juz inna para kaloszy.
> Za niedługo może jeszcze syrop klonowy na niej rozpaprzą ;)
Klonowego nie probowalem, ale dla lebkow robilem z nutella + mandarynki,
kiwi, ananasy, szynka, rodzynki i... Ser! W sumie same tak chcialy a ja
bylem ciekaw efektu. Przyznam, ze nawet kawalek mi zostawily - maly...
Pozdro
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-09-26 13:13:40
Temat: Re: sos ?mietanowyOn Mon, 26 Sep 2005 14:06:18 +0200, LewSoft <l...@g...pl>
wrote:
>Topino napisał(a):
>> nic złego. Sęk w tym, że ani jeden ani drugi do pizzy nie są, a co tam już
>> Polacy wymyślili aby po niej rozmazać to juz inna para kaloszy.
>> Za niedługo może jeszcze syrop klonowy na niej rozpaprzą ;)
>
>Klonowego nie probowalem, ale dla lebkow robilem z nutella + mandarynki,
>kiwi, ananasy, szynka, rodzynki i... Ser! W sumie same tak chcialy a ja
>bylem ciekaw efektu. Przyznam, ze nawet kawalek mi zostawily - maly...
>
>Pozdro
>
>Lew
>
Jak juz zbaczamy , to ja czasem robie lasagne na slodko - platy
makaronowe przekladane owocami, zazwyczaj czyms w rodzaju kisielu
- znaczy zageszczane, polane sosem waniliowym. I np rodzynkami
albo starta czekolada. Kombinacje dowolne
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |