« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-14 14:29:57
Temat: sos pieczarkowyjak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
makaronu? :)
dzieki za rady
natalia
poczatkujaca w kuchni ;)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-14 14:56:37
Temat: Re: sos pieczarkowy> jak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
> makaronu? :)
> dzieki za rady
>
> natalia
> poczatkujaca w kuchni ;)
>
> --Najprostrzy!? Robiony na lapu capu?
To: garsc pieczarek umytych .sredno drobno pokrojonych podsmazam.Wczesniej
kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.Do rondelka wrzucam
podsmazone pieczarki zalewam rosolkiem i dusze .1/3 szklanki smietany
,dodaje ze trzy lyzeczki maki mieszam i w koncowe fazie przygotowania sosu
zageszczam calosc,Oczywiscie w miedzyczasie sole i ciutkie pieprze.No
przyprawa nie doslownie.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:02:13
Temat: Re: sos pieczarkowy> > jak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
> > makaronu? :)
> > dzieki za rady
> >
> > natalia
> > poczatkujaca w kuchni ;)
> >
> > --Najprostrzy!? Robiony na lapu capu?
tak, i z jak najprostszych skladnikow ;)
> To: garsc pieczarek umytych .sredno drobno pokrojonych podsmazam.Wczesniej
> kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.Do rondelka wrzucam
> podsmazone pieczarki zalewam rosolkiem i dusze .1/3 szklanki smietany
> ,dodaje ze trzy lyzeczki maki mieszam i w koncowe fazie przygotowania sosu
> zageszczam calosc,Oczywiscie w miedzyczasie sole i ciutkie pieprze.No
> przyprawa nie doslownie.
a zamiast maki co mozna uzyc?
maka konieczna?
czy zamiast smietany moze byc mleko?
a gdyby jeszcze cebule podsmazyc i dodac?
jakies wariacje sosu pieczarkowego?
natalia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:23:35
Temat: Re: sos pieczarkowy a zamiast maki co mozna uzyc?
> maka konieczna?
Sos trzeba zdziebko zagescic a to jest mi jedyny znany prosty sposob.
> czy zamiast smietany moze byc mleko?
mleko-woda nawet. jak mniej kalorycznie
> a gdyby jeszcze cebule podsmazyc i dodac?
oczywiscie
> jakies wariacje sosu pieczarkowego?
> To juz sobie poszukaj na googlach.
> natalia
>
Stanislaw
pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:33:08
Temat: Re: sos pieczarkowyStanislaw Trepczyk wrote:
> kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.
===
To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:39:17
Temat: Re: sos pieczarkowy> ===
> To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
> smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.
>
> waldek
> ===
> Nie! No masz racje.Tylko czasami chce sie wyczuc kawalki grzybka-pieczarki
w sosie.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:54:56
Temat: Re: sos pieczarkowy> > ===
> > To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
> > smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.
> >
> > waldek
> > ===
> > Nie! No masz racje.Tylko czasami chce sie wyczuc kawalki grzybka-pieczarki
> w sosie.
wlasnie o to mi chodzilo, by sos byl pelen pieczarek
mniam ;)
ale nie mam maki, coz bede experymentowac z mlekiem
> Stanislaw
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 18:44:05
Temat: Re: sos pieczarkowyNatalia wrote:
> wlasnie o to mi chodzilo, by sos byl pelen pieczarek
> mniam ;)
Ja podsmażam połówki lub ćwiartki pieczarek na maśle/margarynie (daje
specyficzny maślany smak), dorzucam cebulę w kostkę, zmniejszam ogień,
zeby mi się cebula nie przypaliła, solę i dodaję pieprz (lub zamiast
soli kostkę bulionową).Dobrze jest dodać ziele angielskie (2-3) i liść
laurowy.Można troche podlać wodą.
Jak juz mi się poddusi - czyli gdy cebula przestanie być al dente,
zalewam to śmietanką 36% i bulgocze, aż się zrobi gęste.
Przy braku smietanki można dodac śmietany kwaśnej - wlać tyle śmietany
ile się chce dodać do jakiejś miseczki, posolić, żeby się nie zwarzyła i
wlac do niej kilka łyżek powstałego sosu z patelni.
Wymieszać i wlać do pieczarek. Zmniejszyć ogień, zeby nie bulgotało, bo
się śmietana oddzieli od sosu.
Ja dosypuję jeszcze koperku, ale to jak kto lubi.
Podstawową i obowiązkową przyprawą do grzybów jest czarny pieprz.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 19:19:20
Temat: Re: sos pieczarkowy
Użytkownik "cherokee" <c...@a...able.pl> napisał w wiadomości
news:ckmhdi$nrf$1@news.dialog.net.pl...
>
> Ja podsmażam połówki lub ćwiartki pieczarek na maśle/margarynie (daje
> specyficzny maślany smak)
Margaryna daje ten specyficzny smak maślany?
>
> Jak juz mi się poddusi - czyli gdy cebula przestanie być al dente,
Co, jak przestanie?
>
> zalewam to śmietanką 36% i bulgocze, aż się zrobi gęste.
Chyba nazywa się to redukcja!
>
> Przy braku smietanki można dodac śmietany kwaśnej - wlać tyle śmietany
> ile się chce dodać do jakiejś miseczki,
Co ma śmietana do miseczki, bo nie kumam...
>
> posolić, żeby się nie zwarzyła
Sól zapobiega zwarzeniu śmietany??
>
> Podstawową i obowiązkową przyprawą do grzybów jest czarny pieprz.
Do pieczarek też?
>
Z okazji Dnia Nauczyciela serdeczne życzenia Kochana Pani Profesor!
mechata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 21:19:53
Temat: Re: sos pieczarkowymechata wrote:
> Margaryna daje ten specyficzny smak maślany?
Tak.
> Co, jak przestanie?
Polecam słownik.
> Chyba nazywa się to redukcja!
Autorka pierwszego postu jest początkującą kucharką ZTCW.
> Co ma śmietana do miseczki, bo nie kumam...
Przychodzi Dzudzu...nie, to o żabie było..
> Sól zapobiega zwarzeniu śmietany??
Tak.
> Do pieczarek też?
Pieczarka tez jest grzybem.
Za życzenia dziękuję, ale chyba nie znamy się ze szkoły?:)
nie wiem czy nalezy prowokowac, zaraz poszukam kf-a w mozilli
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |