Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos pieczarkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos pieczarkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-14 14:29:57

Temat: sos pieczarkowy
Od: "Natalia" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
makaronu? :)
dzieki za rady

natalia
poczatkujaca w kuchni ;)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-14 14:56:37

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
> makaronu? :)
> dzieki za rady
>
> natalia
> poczatkujaca w kuchni ;)
>
> --Najprostrzy!? Robiony na lapu capu?
To: garsc pieczarek umytych .sredno drobno pokrojonych podsmazam.Wczesniej
kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.Do rondelka wrzucam
podsmazone pieczarki zalewam rosolkiem i dusze .1/3 szklanki smietany
,dodaje ze trzy lyzeczki maki mieszam i w koncowe fazie przygotowania sosu
zageszczam calosc,Oczywiscie w miedzyczasie sole i ciutkie pieprze.No
przyprawa nie doslownie.

Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:02:13

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "Natalia" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > jak zrobic najprostszy sos z pieczarek, do miesa albo ryzu, czy tez
> > makaronu? :)
> > dzieki za rady
> >
> > natalia
> > poczatkujaca w kuchni ;)
> >
> > --Najprostrzy!? Robiony na lapu capu?

tak, i z jak najprostszych skladnikow ;)

> To: garsc pieczarek umytych .sredno drobno pokrojonych podsmazam.Wczesniej
> kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.Do rondelka wrzucam
> podsmazone pieczarki zalewam rosolkiem i dusze .1/3 szklanki smietany
> ,dodaje ze trzy lyzeczki maki mieszam i w koncowe fazie przygotowania sosu
> zageszczam calosc,Oczywiscie w miedzyczasie sole i ciutkie pieprze.No
> przyprawa nie doslownie.


a zamiast maki co mozna uzyc?
maka konieczna?
czy zamiast smietany moze byc mleko?
a gdyby jeszcze cebule podsmazyc i dodac?
jakies wariacje sosu pieczarkowego?

natalia

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:23:35

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

a zamiast maki co mozna uzyc?
> maka konieczna?
Sos trzeba zdziebko zagescic a to jest mi jedyny znany prosty sposob.

> czy zamiast smietany moze byc mleko?

mleko-woda nawet. jak mniej kalorycznie

> a gdyby jeszcze cebule podsmazyc i dodac?

oczywiscie

> jakies wariacje sosu pieczarkowego?


> To juz sobie poszukaj na googlach.
> natalia
>

Stanislaw
pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:33:08

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Stanislaw Trepczyk wrote:
> kostkie rosolowa-grzybowa rozpuszczam w filizance.
===
To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:39:17

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ===
> To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
> smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.
>
> waldek
> ===
> Nie! No masz racje.Tylko czasami chce sie wyczuc kawalki grzybka-pieczarki
w sosie.

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:54:56

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "Natalia" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > ===
> > To już chyba prościej zrobić sos knora. Przynajmniej pieczarek nie trzeba
> > smażyć, a w niezwykłych doznaniach smakowych będzie identyczny.
> >
> > waldek
> > ===
> > Nie! No masz racje.Tylko czasami chce sie wyczuc kawalki grzybka-pieczarki
> w sosie.

wlasnie o to mi chodzilo, by sos byl pelen pieczarek
mniam ;)
ale nie mam maki, coz bede experymentowac z mlekiem

> Stanislaw
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 18:44:05

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: cherokee <c...@a...able.pl> szukaj wiadomości tego autora

Natalia wrote:
> wlasnie o to mi chodzilo, by sos byl pelen pieczarek
> mniam ;)

Ja podsmażam połówki lub ćwiartki pieczarek na maśle/margarynie (daje
specyficzny maślany smak), dorzucam cebulę w kostkę, zmniejszam ogień,
zeby mi się cebula nie przypaliła, solę i dodaję pieprz (lub zamiast
soli kostkę bulionową).Dobrze jest dodać ziele angielskie (2-3) i liść
laurowy.Można troche podlać wodą.
Jak juz mi się poddusi - czyli gdy cebula przestanie być al dente,
zalewam to śmietanką 36% i bulgocze, aż się zrobi gęste.
Przy braku smietanki można dodac śmietany kwaśnej - wlać tyle śmietany
ile się chce dodać do jakiejś miseczki, posolić, żeby się nie zwarzyła i
wlac do niej kilka łyżek powstałego sosu z patelni.
Wymieszać i wlać do pieczarek. Zmniejszyć ogień, zeby nie bulgotało, bo
się śmietana oddzieli od sosu.
Ja dosypuję jeszcze koperku, ale to jak kto lubi.

Podstawową i obowiązkową przyprawą do grzybów jest czarny pieprz.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 19:19:20

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: "mechata" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "cherokee" <c...@a...able.pl> napisał w wiadomości
news:ckmhdi$nrf$1@news.dialog.net.pl...
>
> Ja podsmażam połówki lub ćwiartki pieczarek na maśle/margarynie (daje
> specyficzny maślany smak)
Margaryna daje ten specyficzny smak maślany?
>
> Jak juz mi się poddusi - czyli gdy cebula przestanie być al dente,
Co, jak przestanie?
>
> zalewam to śmietanką 36% i bulgocze, aż się zrobi gęste.
Chyba nazywa się to redukcja!
>
> Przy braku smietanki można dodac śmietany kwaśnej - wlać tyle śmietany
> ile się chce dodać do jakiejś miseczki,
Co ma śmietana do miseczki, bo nie kumam...
>
> posolić, żeby się nie zwarzyła
Sól zapobiega zwarzeniu śmietany??
>
> Podstawową i obowiązkową przyprawą do grzybów jest czarny pieprz.
Do pieczarek też?
>
Z okazji Dnia Nauczyciela serdeczne życzenia Kochana Pani Profesor!
mechata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 21:19:53

Temat: Re: sos pieczarkowy
Od: cherokee <c...@a...able.pl> szukaj wiadomości tego autora

mechata wrote:
> Margaryna daje ten specyficzny smak maślany?
Tak.
> Co, jak przestanie?
Polecam słownik.
> Chyba nazywa się to redukcja!
Autorka pierwszego postu jest początkującą kucharką ZTCW.
> Co ma śmietana do miseczki, bo nie kumam...
Przychodzi Dzudzu...nie, to o żabie było..
> Sól zapobiega zwarzeniu śmietany??
Tak.
> Do pieczarek też?
Pieczarka tez jest grzybem.

Za życzenia dziękuję, ale chyba nie znamy się ze szkoły?:)

nie wiem czy nalezy prowokowac, zaraz poszukam kf-a w mozilli

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Yerba mate na Alegro
Potrawa jednogarnkowa
Zielone pomidory
Kuchnia Beko z termoobiegiem - halas
robot kuchenny po czasie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »