Strona główna Grupy pl.rec.ogrody sprawa z miodem Re: sprawa z miodem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sprawa z miodem

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 21 May 2018 19:44:41 +0200
From: collie <c...@v...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: sprawa z miodem
References: <5afd2854$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@g...com>
In-Reply-To: <d...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 12
Message-ID: <5b03058a$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.7.206.114
X-Trace: 1526924682 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 605 83.7.206.114:52762
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241542
Ukryj nagłówki

W dniu 21.05.2018 09:18, i...@g...pl pisze:

> Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie
odebrany z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch
komórek woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni
od rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
botulinowe.

Nie wymądrzaj się. Miodu nic się nie ima - pod warunkiem, że zawiera odpowiednią
ilość cukru. Nie bez powodu przecież cukier służy też do utrwalania żywności
(vide kandyzacja owoców), gdzie wystarczy 80% zawartość cukru w produkcie, by
bakterie, drożdże i inne robaczki zostawiły taki produkt w spokoju. Jeśli więc
miód skwaśniał, spleśniał, przefermentował, zjełczał czy w inny sposób zaśmierdł,
to nie jest to wina biednych pszczół, które obrabowano z miodu, ale wina
nieuczciwego pszczelarza (lub miodowego pośrednika, który ten miód zafałszował
tak, że nie zawiera już co najmniej 80% cukru.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.05 i...@g...pl
21.05 collie
23.05 i...@g...pl
Zmierzch kreta?
Sternbergia lutea
Pomarańcza w doniczce
dracena
Test
jeszcze raz - co za roślina
jaka to roślina ?
Chwastnica w trawniku
rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
aronia na jarząbie coś sie dzieje
Klon palmowy - czesciowo uschnal po zimie
co zrobić z szyszkami?
Co urośnie w cieniu
Cebula w doniczkach
Szerokość ścieżki ogrodowej - jaka?
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?